Tips voor een vakantie in Karlsbad (Karlovy Vary), Tsjechië

Een vakantie in Karlsbad (Karlovy Vary) beleef je in een van de deftigste kuuroorden van Tsjechië, een elegante stad in het westen van Bohemen met prachtige pastelgetinte art nouveau gebouwen, monumentale spa’s en chique hotels. Al eeuwenlang komen toeristen naar Karlsbad voor de heilzame kracht van het mineraalwater, dat uit talloze hete bronnen naar boven borrelt en met kleine porseleinen bekers direct te drinken is. De ligging van de badplaats is fenomenaal, in een smalle groene vallei tussen beboste heuvels waar het smalle riviertje Teplá (warm in het Tsjechisch) tussendoor meandert.

Karlsbad is vernoemd naar keizer Karel IV (1316-1378), die tijdens een jachtexpeditie in 1358 bij toeval op de warmwaterbronnen stuitte. Hij testte het water en gaf opdracht verschillende baden aan te leggen. Vooral in de 18e en 19 eeuw beleefde Karlsbad haar hoogtijdagen, toen koninklijke gasten, de hoge adel en aristocraten uit heel Europa er vakantie kwamen vieren en zich met het therapeutische water lieten behandelen. De lijst van beroemdheden die een bezoek brachten aan het kuuroord is eindeloos, van tsaar Peter de Grote en Beethoven tot Kafka en Adolf Hitler. De zoon van componist Wolfgang Amadeus Mozart blies er zelfs zijn laatste adem uit, toen hij er naar Karlsbad kwam om door het wonderwater van zijn ziekte te genezen.

De meeste herenhuizen, hotels, baden en sanatoria dateren uit de bloeiperiode rond 1900, maar nog steeds komen toeristen uit de hele wereld naar de badplaats voor een wellness behandeling, een gezichtsmassage, een modderkuur of een weldadige dip in een heet bad. Op de grotendeels autovrije promenades in het centrum is het altijd een drukte van belang met bezoekers uit alle windstreken, van welvarende Russen en oudere Amerikanen tot gezette Duitsers en gesluierde rijken uit het Midden-Oosten. Ze vieren vakantie in Karlsbad om in een hotel-sanatorium even uit het stressvolle alledaagse leven te ontsnappen, maar ook om de juwelendoos aan te vullen, zich op een terrasje te zijgen of te wandelen in de omringende groene heuvels.

Karlsbad is een logische bestemming als je op zoek bent naar een bijzondere en ontspannende medische behandeling die je kunt genezen van je kwalen, maar ook zonder doktersrecept is een vakantie in deze oude kosmopolitische Tsjechische stad de moeite waard. Je kunt hier met gemak enkele dagen doorbrengen om je te verwonderen over de fraaie opgeknapte architectuur, de kracht van de hete geisers en de idyllische wereld van honderd talen die in deze smalle vallei in de loop der eeuwen is geschapen. Dan pas begrijp je waarom Karlsbad altijd een grote aantrekkingskracht heeft gehad op schilders, schrijvers, dichters en muzikanten en na Praag de meest bezochte stad is van Tsjechië.

Bezienswaardigheden in Karlsbad

Karlsbad is natuurlijk vooral bekend van de kuuroorden en warmwaterbronnen, maar ook op ander gebied van alles te zien en te doen. Je kunt de stad bekijken vanaf een uitkijktoren of de grootste Russisch-orthodoxe kerk van Tsjechië bezoeken. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Karlsbad

Reizen naar Karlsbad

Je kunt met de auto naar Karlsbad reizen, maar het stadscentrum is een voetgangersgebied en rijden met de auto is daar niet toegestaan. Met een hotelreservering mag je alleen op de dag van aankomst en vertrek de auto tijdelijk voor het hotel parkeren om je bagage in- en uit te laden. Je kunt parkeren in een parkeergarage of op een parkeerterrein aan de rand van het centrum en vandaar de stad in wandelen.


Voor meer informatie over een vakantie in Karlsbad kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.karlovyvary.cz

Voor het laatst bijgewerkt op 1 september 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Karlsbad (Karlovy Vary), Tsjechië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam