Vakantie in Pilsen, Tsjechië

Een vakantie in Pilsen (Plzeň) beleef je in de grootste stad van West-Bohemen en de bakermat van dat favoriete gerstenat dat zoveel mensen in de wereld waarderen: pils. In 1842 werd dit bekende stevige, goudkleurige bier hier uitgevonden, in een brouwerij die nog altijd bestaat en wat voor de meeste mensen de belangrijkste reden is om af te reizen naar deze stad in het westen van Tsjechië. Pilsen is de geboorteplaats van befaamde biermerken als Pilsner Urquell en Budweiser, het is een biermekka dat heeft bijgedragen aan de populariteit van het Boheemse bier met zijn lekkere hopsmaak en dikke, romige schuimkraag.

Bier wordt echter al in Pilsen gebrouwen sinds 1307, wat duidt op een rijke en kleurrijke geschiedenis van deze stad. Koning Václav II stichtte Pilsen in 1295 op een plek waar vier rivieren samenkomen, dat zorgde voor welvaart en industriële bloei. Het is een oude middeleeuwse stad met een enorm stadsplein met een grote kerk in het midden en prachtige gotische architectuur en monumenten. Na het verplichte bezoek aan de brouwerij moet je nog genoeg tijd overhouden om het historische stadscentrum te verkennen en een bezoek te brengen aan het ondergrondse tunnelcomplex en de Grote Synagoge, de drie na grootste ter wereld. Vergeet ook niet dat er ook talloze kleinere brouwerijen zijn die je kunt bezoeken.

Geschiedenisfanaten kunnen niet om het Patton Memorial heen, een standbeeld als eerbetoon aan de Amerikaanse generaal die Pilsen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bevrijdde. Amerikanen zijn nog altijd geliefd in de stad, en het doet bezoekers herinneren aan het feit dat niet héél Tsjechië door de communisten van de Sovjet-Unie is ‘bevrijd’. Last but not least heeft Pilsen volop levendige bars, cafés en restaurants en een uitbundig cultureel leven. In 2015 werd de stad daarvoor beloond en uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Een stedentrip naar Pilsen is makkelijk te doen tijdens een vakantie in Tsjechië, op één uur rijden van Praag. Vereer het kleine broertje van de hoofdstad met een bezoek, drink een glas pils en ontdek dat Pilsen méér te bieden heeft dan de beroemde dorstlesser.

Bezienswaardigheden in Pilsen

Pilsen bezienswaardigheden
Onder de bezienswaardigheden in Pilsen staat de brouwerij van Pilsner Urquell staat met stip op nummer één. Je kunt er een rondleiding krijgen door de brouwerij. Daarnaast vind je in Pilsen een brouwerijmuseum, de hoogste kerktoren van Tsjechië, de grootste moskee van het land en andere boeiende musea. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Pilsen

Vakantie in Pilsen: praktische tips

Overnachten in Pilsen

Pilsen heeft een redelijk groot aanbod aan accommodatie, van hotels en pensions tot appartementen en hostels. In de directe omgeving kun je op zoek gaan naar een vakantiehuis, als je de beschikking hebt over een eigen auto. De stad heeft één camping, Autocamp Ostende Bolevák. Kies een hotel in het historische stadscentrum als je op loopafstand wilt zitten van de bekende bezienswaardigheden. Vanuit de binnenstad is het ongeveer een kwartiertje lopen naar de brouwerij Pilsner Urquell, maar ook rondom de bierbrouwer zijn hotels te vinden.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Pilsen?
Reserveer hier een hotel of pension in Pilsen, tegen de laagste prijzen

Een aanrader is Vienna House Easy by Wyndham Pilsen, een modern 4-sterrenhotel recht tegenover de Pilsner Urquell-brouwerij. Naar de binnenstad is het 10 minuten lopen. Het hotel valt op door het moderne minimalisme, waarbij de kleuren diepzwart, koraalrood, geel en wit worden gecombineerd met meubels en accessoires uit het Verre Oosten. Gasten kunnen genieten van het wellnesscentrum, de fitnessruimte en het uitstekende restaurant van het hotel. Fietsen zijn te huur en er is een overdekte parkeerplaats. ► Boek een overnachting in Vienna House Easy by Wyndham Pilsen vanaf € 89

Pilsen Vienna House Hotel

Voor het laatst bijgewerkt op 12 juli 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Pilsen, Tsjechië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam