Bezienswaardigheden in Pilsen, Tsjechië

Pilsner Urquell Brouwerij

Onder de bezienswaardigheden in Pilsen staat de brouwerij van Pilsner Urquell staat met stip op nummer één. Hier begon in 1842 het brouwen van ‘pils’, het bier dat de stad Pilsen zijn wereldwijde faam heeft bezorgd. Tegenwoordig wordt twee derde van alle biermerken in de wereld verkocht als pils, pilsner of pilsener.

Pilsen Urquell bierbrouwerij

Bij een bezoek aan de Pilsner Urquell brouwerij duik je dieper in de biergeschiedenis en kom je meer te weten over Gambrinus, het bier dat hier ook wordt gebrouwen en het meeste in Tsjechië wordt gedronken. Een tour neemt je mee langs de brouwketels en de ondergrondse ruimten waar vaten bier worden gefermenteerd. Vanaf het bezoekerscentrum rij je in een busje naar de moderne bottelarij, waar elk uur 120.000 bierflessen van de band rollen.

Pilsen bierbrouwerij

Aan het einde van de  rondleiding kun je vers pils drinken, ongefilterd en ongepasteuriseerd. De brouwerij van Pilsner Urquell is niet te missen door de beroemde toegangspoort, die op elk etiket staat van een fles Plzeňský Prazdroj. Vanwege de populariteit van deze attractie is het aan te raden vooraf een tour te reserveren. Adres: U Prazdroje, 301 00 Plzeň 3-Východní Předměstí, Tsjechië. Website: www.prazdrojvisit.cz

Ontdek hoe pils wordt gemaakt in Pilsen!
Boek hier een Pilsner Urquell-brouwerijtour met bierproeverij

Brouwerijmuseum

Als je nog niet genoeg hebt van bier, kun je ook nog een bezoek brengen aan het Brouwerijmuseum in Pilsen. Het museum is gehuisvest in een origineel brouwerijhuis uit de 15e eeuw dat nog steeds een middeleeuwse sfeer uitademt. Je ontdekt er de geheimen van de bierproductie en ziet hoe bier in de loop der eeuwen werd geserveerd en gedronken. Zo is er een nagebouwde pub uit de 19e eeuw en toont het museum apparatuur om bier te brouwen, bierpullen, bierflessen en andere parafernalia rond bier.

Pilsen Brouwerijmuseum

Het Brouwerijmuseum claimt ook de kleinste bierkruik ter wereld in bezit te hebben. Bij een rondleiding in de Pilsner Urquell brouwerij zit een bezoek aan het museum inbegrepen, maar je kunt ook een los kaartje kopen voor het Brouwerijmuseum. Adres: 301 14, Veleslavínova 58/6, Vnitřní Město, 301 00 Plzeň, Tsjechië. Website: www.prazdrojvisit.cz

Kom alles te weten over de biergeschiedenis van Pilsen
Boek hier je tickets voor het Brouwerijmuseum (mét glas bier)

St. Bartholomeüskerk

De St. Bartholomeüskerk midden op het grote stadsplein van Pilsen is door zijn enorme omvang niet te missen. De gotische zandstenen kathedraal valt vooral op door de enorme toren van 102 meter, waarmee dit de hoogste kerktoren is van Tsjechië. Je kunt de 301 treden beklimmen, waarna je op een heldere dag zelfs het op 70 kilometer afstand liggende Boheemse Woud kunt bewonderen.

Pilsen kathedraal

De bouw begon in 1295, tegelijk met de stichting van de stad Pilsen, en duurde meer dan twee eeuwen. Aanvankelijk had de kathedraal ook nog een andere toren, maar die is na een blikseminslag in 1525 niet meer herbouwd. De St. Bartholomeüskerk is gewijd aan de apostel Bartholomeüs. In de kerk wordt een schedel bewaard die van hem zou zijn (maar ook de Dom van Frankfurt claimt de schedel van Bartholomeüs in bezit te hebben). Naast het altaar staat een Madonna standbeeld in de typische Tsjechische Madonnastijl. Adres: nám. Republiky, 301 00 Plzeň 3, Tsjechië. Website: www.bip.cz

Wil je meer zien van de bezienswaardigheden in Pilsen?
Boek hier een stadswandeling in Pilsen met een lokale gids

Stadhuis van Pilsen

Aan de noordkant van het stadsplein staat het prachtige stadhuis (Radnice) van Pilsen, dat eruitziet als een paleis uit de renaissance. Het is ontworpen door de Italiaanse architect Giovanni de Statia en gebouwd in 1558. Volgens de Tsjechen zelf is dit het mooiste bouwwerk in renaissancestijl aan de oostkant van de Alpen. De voorgevel is versierd met fresco’s van drie voorname Boheemse heren en symbolen van beroepen. Deze zogeheten sgraffiti werden pas aangebracht tijdens een renovatie aan het begin van de 20e eeuw.

Pilsen raadhuis

Je mag naar binnen om de ontvangstzaal (Maßhaus) op de eerste verdieping te bekijken. Vroeger was dit de gemeentelijke wapenkamer van de stad Pilsen, tegenwoordig vinden er regelmatig exposities plaats. Aan het plafond hangen haken waar lang geleden stootwapens en brandblussers aan hingen. In de ruimte achter de entreehal vind je een maquette van het historische centrum van de stad. Op de tweede verdieping is de raadzaal waar de openbaar toegankelijke vergaderingen van de gemeenteraad plaatsvinden. Adres: nám. Republiky 1, 301 00 Plzeň 3, Tsjechië.

Ondergronds labyrint van Pilsen

Onder de grond van de stad Pilsen bevindt zich een labyrint van gangen, kelders, gewelven en waterputten. De bouw van het ondergrondse gangenstelsel begon waarschijnlijk al in de 14e eeuw en heeft tot in de 19e eeuw geduurd. Bewoners gebruikten de gangen en kelders voor het opslaan voedsel en voorraden, waaronder uiteraard een grote hoeveelheid bier. Ook zou het een ontsnappingsroute zijn voor het geval Pilsen belegerd zou worden. In de loop der eeuwen ontstond een ondergronds doolhof van bijna 20 kilometer lang!

Pilsen ondergrondse tunnels

Tegenwoordig is zo’n 800 meter van de tunnels gereconstrueerd met tentoongestelde voorwerpen en archeologische vondsten. In de Pilsen Historical Underground kun je ontdekken hoe het dagelijks leven van de Pilsenaren er in de middeleeuwen uitzag. Als onderdeel van een rondleiding mag je ook een authentiek Pilsen-biertje proeven (als je tenminste 18 jaar of ouder bent).

Pilsen tunnels familie

Een bezoek aan het ondergrondse museum kan ook ideaal zijn om aan de hitte te ontsnappen. Met een temperatuur van zo’n 6 °C is het altijd koel in de gangen (dus neem warme kleding mee!). De ingang bevindt zich in hetzelfde gebouw als het Brouwerijmuseum. Adres: Veleslavínova 58, 301 00 Plzeň 3, Tsjechië. Website: www.prazdrojvisit.cz

Duik in het geheimzinnige verleden van Pilsen!
Boek hier een ondergrondse tour met een glas bier

DinoPark

Ook al is Pilsen een echte bierstad, toch zijn er ook bezienswaardigheden die leuk zijn voor kinderen. Neem ze bijvoorbeeld mee naar het DinoPark, waar zo’n 30 levensgrote dinosaurussen staan opgesteld. In deze prehistorische ‘dierentuin’ dwaal je langs modellen van alle bekende dino’s, van de T-rex tot de Triceratops met zijn driehoornige kop. De dinosaurussen zijn zoveel mogelijk op ware grootte nagemaakt.

Pilsen Dinopark

Het grootste model is van een Apatosaurus, een 23 meter lange en 7 meter hoge herbivoor. Hier past een hele schoolklas onder. Extra vermakelijk is het dat sommige dinosaurussen ook bewegen en geluid maken. Dat is soms schrikken tussen de bosjes. Het DinoPark heeft ook een 3D-bioscoop, speeltuinen en het Brachiosaurus-uitkijkpunt waar je een prachtig uitzicht hebt op de stad Pilsen. Dit is een attractie die vooral geschikt is voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar. Adres: Nad ZOO 1, 301 16 Plzeň 1, Tsjechië. Website: www.dinopark.eu

Appartementen van Adolf Loos

Adolf Loos (1870-1933) is een van de beroemdste architecten ter wereld, die wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne architectuur. Zijn wortels liggen voor een groot deel in Tsjechië. Hij werd geboren in de Tsjechische plaats Brno (toen dit bij het Oostenrijks-Hongaarse Rijk hoorde), studeerde in Dresden en woonde in Wenen en de VS. In de jaren ’30 was hij echter ook actief in Pilsen. Voor rijke Joodse cliënten ontwierp hij acht appartementen in zijn eigen unieke stijl, dus vooral heel modern en zakelijk zonder versieringen en poespas.

Adolf Loos in Pilsen

Na de Tweede Wereldoorlog en door de moord op veel Joodse bewoners raakten de appartementen in de vergetelheid, maar na de val van het communisme werden de appartementen herontdekt. Vier daarvan zijn gerestaureerd en zoveel mogelijk in originele staat teruggebracht.

Adolf Loos appartement in Pilsen

Je kunt deze interieurs van Adolf Loos opnieuw bewonderen met een rondleiding. Een must voor architectuurliefhebbers, maar je hoort ook persoonlijke (en tragische) verhalen van de vroegere bewoners. Voor de appartementen moet je afzonderlijke tickets kopen. Reserveren is aan te raden. Website: www.adolfloosplzen.cz

Grote Synagoge

Dat Pilsen ooit een grote Joodse gemeenschap had, blijkt ook wel uit de Grote Synagoge. Deze sierlijke synagoge is gebouwd in 1893 en is de grootste van Tsjechië, de op één na grootste van Europa én de op twee na grootste ter wereld. Voor de Tweede Wereldoorlog telde de Joodse gemeenschap van Pilsen zo’n 3200 leden, waarvan het merendeel in de Grote Synagoge kon bidden. In het gebedshuis is namelijk ruimte voor 2500 gelovigen. Op de voorgevel domineert een grote Davidster.

Grote Synagoge in Pilsen

Opvallend zijn de twee torens, die volgens de plannen van de Weense architect eigenlijk 20 meter hoger hadden moeten zijn. Dit ontwerp werd echter naar de prullenbak verwezen. De inwoners van Pilsen wilden niet dat de synagoge hoger zou worden dan de kathedraal. Cynisch genoeg heeft de Grote Synagoge de oorlog doorstaan dankzij de nazi’s. Duitse soldaten gebruikten het gebouw voor het opslaan van militair materiaal en als werkplaats voor uniformen. Ook geroofde Joodse bezittingen werden er opgeslagen.

Pilsen synagoge interieur

Van 1994 tot 1998 werd het interieur van de synagoge gerenoveerd en nu kun je er de prachtige bloemmotieven bewonderen. Ook vinden er tentoonstellingen en concerten plaats. De akoestiek staat er bekend als uitstekend. Heel zelden wordt de synagoge nog gebruikt voor religieuze doeleinden. Gesloten op vrijdag, zaterdag en Joodse feestdagen. Adres: Sady Pětatřicátníků 35/11, 301 37 Plzeň, Tsjechië. Website: www.zoplzen.cz

Voor het laatst bijgewerkt op 14 juni 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Pilsen, Tsjechië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com; VisitPilsen.eu; VisitCzechia/Petr Polák.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam