Karelsbrug, Praag, Tsjechië

De beste bezienswaardigheden in Praag

Zonsopgang bij Karelsbrug in PraagDe Karelsbrug (Karluv Most) is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag en mag je als toerist zeker niet overslaan. De beroemdste brug in de Tsjechische hoofdstad over de Moldau-rivier is zelf nogal eenvoudig, maar vooral de 30 barokke beelden en de lantaarns maken het bouwwerk visueel verbluffend. De brug werd gebouwd in opdracht van Keizer Karel IV, die ook vele andere bouwwerken in de stad liet bouwen.

De Karelsbrug is een van de mooiste gotische bruggen ter wereld, waarvan de eerste steen al in 1357 werd gelegd. Dat gebeurde op 9 juli dat jaar precies om 05:31 uur, omdat de inwoners van Praag destijds nogal bijgelovig waren. Het tijdstip van de start van de bouw leidde tot de precieze reeks getallen 135797531 (van voor en achter hetzelfde gelezen), dat de structuur extra kracht moest geven.

De meeste beelden zijn overigens pas tussen 1706 en 1714 op de brug geplaatst. De oudste sculptuur is van de katholieke priester Johannes Nepomuk, uit 1683, in het midden van de brug. Het is de meest vereerde heilige van Praag. Je zult zien dat de bronzen afbeelding onder het beeld opvallend schittert. De afgelopen eeuwen hebben ontelbare mensen de vallende priester op de plaquette aangeraakt. Volgens een ander bijgeloof zou dit namelijk geluk brengen en mag je een wens doen.

Wandel een keer over de 516 meter lange Karelsbrug vanuit de oude stad, waarvan het moeilijk voor te stellen is dat er vroeger auto’s en trams overheen reden. Tegen zonsondergang lijkt iedereen dat te doen. Om drukte te vermijden en foto’s te nemen, kun je het beste in de vroege ochtend gaan. Overdag installeren straatartiesten en kunstenaars zich op de Karelsbrug. Adres: Karlův most, 110 00 Praag 1, Tsjechië.

Beeld op Karelsbrug, Praag

Voor het laatst bijgewerkt op 15 november 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Karelsbrug in Praag, Tsjechië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto © depositphotos.com/vitalytitov.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam