Bezienswaardigheden in Praag, Tsjechië

Praag bezienswaardighedenEr zijn weinig steden in Europa die zo betoverend mooi zijn als Praag. De bruggen, torens en kastelen in de hoofdstad van Tsjechië doen je hart smelten, vooral als je even een plekje voor jezelf hebt, zonder de meutes toeristen. De middeleeuwse straten en pleinen hebben de tand des tijds doorstaan en zijn niet verwoest door oorlogsbombardementen.

De perfect bewaard gebleven oude binnenstad staat dus standaard op de lijst van reizigers. Maar ondanks de menigten die er elke zomer naartoe trekken, blijft de Tsjechische hoofdstad een speciale plaats met talloze bezienswaardigheden en musea die een bezoek meer dan waard zijn. Wil je een stedentrip maken naar de ‘stad van de honderd torens’? Hier vind je de beste bezienswaardigheden in Praag!

Top bezienswaardigheden in Praag

Karelsbrug

Zonsopgang bij Karelsbrug in PraagDe Karelsbrug (Karluv Most) is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag en mag je als toerist zeker niet overslaan. De beroemdste brug in de Tsjechische hoofdstad is zelf nogal eenvoudig, maar vooral de 30 beelden en de lantaarns maken het bouwwerk visueel verbluffend. Lees hier meer over de Karelsbrug

Praagse Burcht

Praagse BurchtBij een bezoek aan Praag kun je ook niet om de Praagse Burcht (Pražský hrad) heen. Het bestaat uit een complex van kerken, paleizen, binnenpleinen, torens, vestingwerken, musea en binnentuinen. Het is het grootste kasteelcomplex ter wereld en gelegen op een heuvel domineert het de skyline van de Tsjechische hoofdstad. Gezien de rijkdom aan architectuur, paleizen en kerken is het onmogelijk om alles in één dag te zien. Hoogtepunten binnen de Praagse Burcht zijn de kathedraal van St. Vitus (het oudste bouwwerk in het complex, waarvan de bouw begon in 925) en het oude koninklijk paleis van Praag. De toegang tot de straten, pleinen en tuinen is gratis. Website: www.hrad.cz

Nationaal Museum

Aan het indrukwekkende Wenceslasplein vind je het Nationaal Museum (Národní Muzeum), het belangrijkste, grootste en oudste museum van Tsjechië dat al in 1818 is opgericht. Het museum herbergt 20 miljoen voorwerpen, waaronder munten, edelstenen, archeologische objecten, voorwerpen uit de prehistorie en theaterobjecten.

Nationaal Museum in Praag

Van 2011 tot en met 2018 was het hoofdgebouw gesloten voor een grootschalige verbouwing. Het instituut heeft ook collecties in andere gebouwen van Praag die open zijn voor bezoekers, waaronder een museum van de muziek, een natuurhistorisch museum en een museum van Aziatische, Afrikaanse en Amerikaanse culturen. Adres: Václavské nám. 68, 110 00 Nové Město, Praag, Tsjechië. Website: www.nm.cz

Sint-Vituskathedraal

Sint-Vituskathedraal in PraagAl meer dan 600 jaar steken de torens van de Sint-Vituskathedraal boven de Praagse Burcht uit. Het gotische meesterwerk is de grootste en belangrijkste kerk van Tsjechië en de zetel van de aartsbisschop van Praag. De Sint-Vituskathedraal is de plek waar Tsjechische koningen en koninginnen zijn gekroond en liggen begraven. Lees hier meer over de Sint-Vituskathedraal

Oude Stadsplein

Een goed startpunt voor het verkennen van alle bezienswaardigheden is het Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí), al sinds de middeleeuwen het centrum voor het openbare leven van Praag. Het plein is omringd door prachtige gebouwen die de lange geschiedenis van Tsjechië weerspiegelen in een mengelmoes van bouwstijlen, van rococo en gotisch tot barok en renaissance. Hoogtepunten zijn het oude stadhuis met de wereldberoemde astronomische klok uit de 15e eeuw en de Tynkerk met zijn twee scherpe torenspitsen. Het is altijd druk en levendig op het plein, vooral ‘s zomers de terrasjes vol zitten met toeristen.

Oude stadsplein in Praag

Astronomische klok van Praag

De astronomische klok is al sinds jaar en dag een van de populairste bezienswaardigheden van Praag, die elk uur een grote menige toeristen op de been brengt. Ze verzamelen zich voor de toren van het stadhuis op het Oude Stadhuisplein om de processie van de twaalf apostelen te bekijken. Afgezien van deze voorstelling is het uurwerk een technisch hoogstandje uit de middeleeuwen. De klok dateert al uit 1410 en is daarmee een van de oudste nog werkende astronomische klokken ter wereld. ► Lees hier meer over de astronomische klok van Praag

Dierentuin van Praag

Een bezoek aan de dierentuin van Praag (Zoologická zahrada hl. m. Prahy) is een leuk uitje als je wat wilt doen met kinderen. Deze dierentuin opende de deuren al in 1931 en staat bekend als een van de mooiste ter wereld. Je vindt er zo’n 5460 dieren van 685 soorten. Daaronder bevinden zich ook ongeveer 130 soorten die met uitsterven worden bedreigd. Zo zet de zoo zich in voor het behoud van het Przewalski-paard, een wilde paardensoort die leeft op de vlaktes van Centraal-Azië en pas in 1881 werd ontdekt.

Praag dierentuin

De dierentuin is onderverdeeld in themagebieden die een bepaald deel van de wereld vertegenwoordigen. Wandel langs de olifantenvallei, het gorillapaviljoen, het maki-eiland of de Indonesische jungle. In het Salamanderhuis kun je kennismaken met Chinese reuzensalamanders, die behoren tot de meest ernstig bedreigde diersoorten. Dit is een van de grootste amfibieën ter wereld die meer dan 1 meter lang kan worden.

De dierentuin is prachtig aangelegd op een parkachtig terrein met rotsen en 10 kilometer aan wandelpaden. Vanuit een stoeltjeslift kun je de dieren van bovenaf bekijken. De zoo van Praag ligt in de wijk Troja op korte afstand ten noorden van het stadscentrum. Van april tot en met oktober kun je dierentuin ook per boot bereiken. Adres: U Trojského zámku 120/3, 171 00 Praha 7, Tsjechië. Website: www.zoopraha.cz

Dansende Huis

Je verwacht het niet tussen alle barokke en gotische huizen, maar Praag heeft ook eigentijdse bezienswaardigheden die een glimlach op je gezicht doet toveren. Wereldberoemd is het Dansende Huis (Tančící dům), een creatief gebouw dat geïnspireerd is op twee dansers. Het linkerdeel lijkt op een vrouwelijke danseres die in de armen valt van haar mannelijke danspartner, waardoor het gebouw ook wel bekendstaat als het iconische dansduo Fred & Ginger.

Dansend Huis in Praag

Het is ontworpen door de Canadese architect Frank Gehry en de Tsjechische architect Vlado Milunić. In het gebouw zitten het Dancing House Hotel en een kantoor. Op de bovenste etage is een restaurant met een geweldig uitzicht over Praag. Adres: Jiráskovo nám. 1981/6, 120 00 Nové Město, Praha, Tsjechië.

Voor het laatst bijgewerkt op 14 juni 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Praag, Tsjechië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; depositphotos.com/mariangarai; depositphotos.com/esvetleishaya; Pražský hrad; Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam