Sint-Vituskathedraal, Praag, Tsjechië

De beste bezienswaardigheden in Praag

Sint-Vituskathedraal in PraagAl meer dan 600 jaar steken de torens van de Sint-Vituskathedraal boven de Praagse Burcht uit. Het gotische meesterwerk is de grootste en belangrijkste kerk van Tsjechië en de zetel van de aartsbisschop van Praag. De Sint-Vituskathedraal is de plek waar Tsjechische koningen en koninginnen zijn gekroond en waar in de crypte patroonheiligen, vorsten, edelen en aartsbisschoppen liggen begraven. Het imposante gebedshuis was generaties lang de plaats van hoop, verlangens en angsten en de ontmoetingsplek van kerkelijke en wereldse leiders. De Sint-Vituskathedraal is ook de nationale schatkamer van enkele van de belangrijkste symbolen van de Tsjechische soevereiniteit, zoals de 14e eeuwse Wenceslaskroon uit het koninkrijk Bohemen.

Keizer Karel IV begon in 1344 met de Sint-Vituskathedraal op de plek waar sinds 925 al een basiliek stond. Het duurde bijna zes eeuwen voordat de bouw was afgerond. Pas in 1929 werd de kerk plechtig ingewijd. Het interieur is prachtig, met gebrandschilderde en glas-in-loodramen waar het licht doorheen schijnt dat de kleine kapelletjes aan de zijkanten belicht. Aan de voorkant is het hoofdaltaar met daaronder de koninklijke crypte. De mooiste ruimte is de kapel van de heilige koning Wenceslaus achterin de kerk, die bekend is om zijn rijke decoraties met fresco’s en halfedelstenen.

De Sint-Vituskathedraal heeft drie torens, en de grote zuidelijke klokkentoren is bij mooi weer te beklimmen. De toren heeft een smalle, kronkelende trap met 287 treden, maar eenmaal boven heb je een spectaculair uitzicht over Praag. Ook kom je daar oog in oog te staan met de grootste klok van Tsjechië, die de naam Zikmund heeft meegekregen. Voor de klokkentoren moet je een kaartje kopen, maar de kerk zelf is buiten de gebedsdiensten gratis te bezoeken. Er zijn veiligheidscontroles bij de ingang. Adres: III. nádvoří 48/2, 119 01 Praag 1, Tsjechië. Website: www.katedralasvatehovita.cz

Sint-Vituskerk in Praag

Voor het laatst bijgewerkt op 16 november 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Sint-Vituskathedraal in Praag, Tsjechië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam