Tips voor een vakantie in Wit-Rusland

Wit-Rusland: een introductie

Een vakantie in Wit-Rusland beleef je in een land dat bekendstaat als ‘de laatste dictatuur van Europa’, een Sovjet-gezinde natie die opvallend door toeristen wordt gemeden. De Republiek Belarus, zoals het land officieel heet, is een van de minst bezochte bestemmingen van het Europese continent. Zeker, het autoritaire leiderschap van president Loekasjenko (sinds 1994), de ingewikkelde regeltjes en verboden, de oplettende overheidsdiensten die alles en iedereen in de gaten houden en de strenge visumregels schrikken af. Wit-Rusland heeft dus een imagoprobleem, maar toch zijn er genoeg redenen om vakantie te vieren in dit land.

Zo kan een proeverij in communistische Sovjet-stijl al een reden zijn om af te reizen naar het oosten van Europa. Waar andere voormalige Sovjet-staten in snel tempo zijn gemoderniseerd, lijkt het alsof je in Wit-Rusland terug reist in de tijd. De groene hoofdstad Minsk valt op door haar schone straten en neoklassieke Stalinistische architectuur. In de meer dan duizend jaar oude stad Brest wisselen architectonische pareltjes en naargeestige flatgebouwen elkaar af. Wit-Rusland heeft enkele van de laatst overgebleven kolchozen, maar ook qua natuur valt er heel wat te ontdekken. Je kunt wandeltochten maken in het Woud van Białowieża, een immens oerbos dat de thuisbasis is van wolven en 800 Europese bizons, het grootste landzoogdier van Europa. Er zijn duizenden meren en pittoreske dorpjes met oude kastelen en kloosters, al hoef je er niet heen voor de bergen. De hoogste ‘berg’ van Wit-Rusland is de Dzyarzhynskaya Hara, met zijn 345 meter net iets hoger dan de hoogste heuvel van Nederland.

Het overwegend platte Wit-Rusland is een mysterieus en spannend land dat graag méér toeristen ziet langskomen, getuige de recente versoepeling van de visumregels. Het is een bestemming met enkele van Europa’s oudste ongerepte bossen en vriendelijke, humoristische inwoners die hun geboorteplaats willen ontdoen van zijn dubieuze reputatie. Misschien wordt het tijd eens een vakantie te boeken naar dit onbegrepen voelende land waar je nooit eerder aan dacht.

Wit-RuslandWit-Rusland in een notendop

– Oppervlakte: 207.600 vierkante kilometer (vijf keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 9.570.376 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 46 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Minsk;
– Talen: Wit-Russisch, Russisch;
– Munteenheid: Wit-Russische Roebel (BYN);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 17.500 (2016).

Informatie over visum voor Wit-Rusland

Reizen en vakantie in Wit-RuslandSinds 2017 hebben inwoners van Nederland en België geen visum meer nodig voor een vakantie in Wit-Rusland. Zonder visum mag je maximaal 30 dagen in het land verblijven. Voorwaarde is wel dat je het land binnenkomt en verlaat via Minsk International Airport.

Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort en een verzekering die ook de geneeskundige kosten dekt in Wit-Rusland (voor een minimum van € 10.000). Verder moet je genoeg financiële middelen hebben: minimaal € 25 per dag dat je in het land verblijft. Deze visumvrije regeling geldt niet voor vluchten naar en van Rusland.

Voor een langer verblijf heb je een visum nodig voor een vakantie in Wit-Rusland (Belarus). Met een toeristenvisum kun je maximaal 90 dagen in het land verblijven. Voor het aanvragen van een visum heb je een paspoort nodig dat na vertrek uit Wit-Rusland nog minstens 3 maanden geldig is.

Ook dien je een recente kleurenpasfoto in te leveren en een uitnodiging of boekingsbevestiging van een officiële, geregistreerde reisorganisatie of tour operator in Wit-Rusland. Een visum kun je aanvragen bij de Ambassade van Wit-Rusland in Den Haag.

Wat te doen en te zien in Minsk: 10 tips!

De hoofdstad Minsk is een van de groenste steden ter wereld die opvalt door haar Stalinistische architectuur. Je ziet er regeringsgebouwen die je doen herinneren aan de grimmige Sovjet-tijd, maar de stad heeft ook meer dan 100 fonteinen. Lees hier 10 tips wat je kunt doen en zien in Minsk

De 10 beste bezienswaardigheden in Wit-Rusland

Wit-Rusland heeft genoeg bezienswaardigheden in petto voor de nieuwsgierige reiziger: van kastelen en forten tot kunstzinnige dorpen en ongerepte natuur. En wat dacht je van een autofabriek voor monstertrucks? Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Wit-Rusland

Reizen naar Wit-Rusland

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk met het vliegtuig naar Wit-Rusland reizen. Belavia Belarusian Airlines vliegt dagelijks rechtstreeks van Amsterdam naar de hoofdstad Minsk. Via Duitsland en Polen kun je ook met de trein naar Wit-Rusland. Lees hier meer over reizen naar Wit-Rusland

Overnachten in Wit-Rusland

In Wit-Rusland heb je minder keuze om te overnachten dan in de meeste andere Europese landen. Niettemin is er in de hoofdstad Minsk en de andere grote steden wel accommodatie te vinden. Heel Wit-Rusland telt ongeveer 350 hotels. Lees hier de tips voor overnachten in Wit-Rusland

Communicatie in Wit-Rusland

Internationaal toegangsnummer: +375.
Alarmnummer ambulance: 103.
Alarmnummer politie: 102.
Alarmnummer brandweer: 101.

Tijdsverschil met Wit-Rusland

In Wit-Rusland is het 2 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in Wit-Rusland 1 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Wit-Rusland

De elektriciteit in Wit-Rusland is 220-230 volt, met een frequentie van 50 Hertz. In het land worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland en België, dus een wereldstekker is niet nodig.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 februari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Wit-Rusland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/saiko3p.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie