De 10 beste bezienswaardigheden in Wit-Rusland

Door Cindy Stechweij

De beste bezienswaardigheden in Wit-Rusland: wanneer je hiernaar op zoek bent, dan ben je een van de weinige Europeanen die een vakantie naar Wit-Rusland overweegt. In dit land, officieel Republiek Belarus genaamd, vind je de laatste dictatuur van Europa. Het autoritaire, de regels, de overheidsdiensten die je in de gaten houden en het moeilijk verkrijgbare visum maken een bezoek aan Wit-Rusland niet heel aantrekkelijk.

Toch zijn er genoeg interessante bezienswaardigheden in Wit-Rusland. En de versoepeling van de visumaanvraag laat zien dat dit land zeker open staat voor toeristen. Ben je een avonturier en wijk je graag van de gebaande paden af? Dan is dit land absoluut een goede optie. Van bezienswaardigheden die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan tot de hoofdstad Minsk, tot de vriendelijke bewoners die graag van hun slechte reputatie af willen tot de prachtige natuur.

Wit-Rusland heeft genoeg in petto en de meest bijzondere en mooie bezienswaardigheden. Laat je verrassen en geniet van alle voorpret die deze voorbereiding op Wit-Rusland met zich meebrengt.

Bezoek Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland

Minsk is de hoofdstad van Wit-Rusland en absoluut het bezoeken waard. Het is een groene en vooral hele schone stad. Ondanks dat Minsk op de laatste plaats eindigt op de ranglijst van meest leefbare steden in Europa, is dit wel een interessante bezienswaardigheid in Wit-Rusland. Na de verwoestende Tweede Wereldoorlog werd deze stad zo goed als opnieuw opgebouwd, geïnspireerd op de architectuur uit de Sovjet Unie. Denk aan grimmige regeringsgebouwen, een nog altijd bestaande vestiging van de geheime dienst KGB en standbeelden van Lenin.

Maar je vindt in Minsk ook veel grote tuinen en parken en meer dan 100 fonteinen. De stad wordt steeds moderner en dit zie je ook terug in het aantal hippe barretjes en restaurantjes. Ben je op zoek naar wat Minsk nog meer te bieden heeft? ► Hier hebben we 10 tips wat te doen en te zien in Minsk voor je op een rij gezet

Bewonder het Kasteel Mir

In de stad Mir, op bijna 100 kilometer van Minsk, bewonder je het prachtige Kasteel Mir. Gebouwd aan het begin van de jaren 1500 en als onderdeel van de Unesco Werelderfgoedlijst mag Kasteel Mir niet ontbreken op je lijst van bezienswaardigheden. Het is een kasteelcomplex wat tussen 1921 en 1939 nog bij Polen hoorde. De geschiedenis van Mir, de regio en alle culturele invloeden voel je terug in het kasteel.

Het kasteel is niet altijd in volle glorie te bewonderen geweest en heeft veel geleden onder oorlogen en gevechten. Zo liep het Kasteel Mir in het begin van de jaren 1800 veel schade op tijdens de Slag van Mir. Na een wederopbouw was daar de Tweede Wereldoorlog en ook deze strijd had zijn weerslag op het kasteel. Pas in 1980 was de wederopbouw van het kasteel naar de staat waar je deze nu in vindt: een sierlijk complex met verschillende gebouwen, een kerk, een kasteel met vijf torens en een prachtige tuin. ► Boek hier een tour naar Kasteel Mir vanuit Minsk

Ga naar het Helden Fort in Brest

Zoek je op Google naar afbeeldingen van Brest in Wit-Rusland, dan kom je vooral overweldigend grote stenen beelden tegen. Brest ademt historie en de meest bekende bezienswaardigheid is het Fort van Brest. In 1842 werd de stad Brest drie kilometer naar het oosten verplaatst. Op de plek waar Brest oorspronkelijk was, werd een gigantisch fort gebouwd. Hier verdedigden militairen zich tegen de nazi’s aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat de verdediging maar een paar dagen standhield, werd het fort aan het einde van de oorlog terugveroverd en omgedoopt tot het Helden Fort.

Brest ligt vlakbij de Poolse grens en nog steeds is dit een belangrijk knooppunt tussen Berlijn en Moskou. Behalve het fort heeft Brest nog meer leuke bezienswaardigheden en interessante musea, zoals het Spoorwegmuseum, het Stadsmuseum en het Museum van de Ondergeschiktheid. ► Boek hier een tour met gids door de oude stad van Brest

Ontdek de architectuur van Kasteel van Njasvizj

Centraal in Wit-Rusland, op ruim 120 kilometer van Minsk en 30 kilometer ten zuiden van Mir, staat het Kasteel van Njasvizj. Ook weer zo’n gigantisch, interessant en historisch complex dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Het landgoed waar dit kasteel op staat, kwam in 1533 in bezit van de meest welvarende en invloedrijke families van Wit-Rusland, de Radziwill-familie. Jaren later bouwde deze familie het kasteel met drie verdiepingen, geïnspireerd op de middeleeuwse bouwstijl.

De Radziwill-familie steunde de wetenschap en cultuur door bekende architecten, kunstenaars en ambachtslieden te betrekken bij de bouw van het kasteel. Het is dan ook niet gek dat verschillende gebouwen van het kasteel in vernieuwende architectonische stijl zijn ontworpen. Nieuwe en geavanceerde bouwtechnieken werden in dit kasteel toegepast.

Interessant is dat tussen 1921 en 1939 het Kasteel van Njasvizj nog bij Polen hoorde en werd gezien als een van de mooiste in deze regio. Nu is deze burcht onderdeel van Wit-Rusland en een van de populairste bezienswaardigheden. Voor zo’n € 5 bezoek je het kasteel en in het oude stadhuis van Njasvizj leer je meer over de geschiedenis en het ontwerp van het bouwwerk. ► Boek hier een tour naar het Kasteel van Njasvizj vanuit Minsk

Leer over de geschiedenis in het Dudutki Volksmuseum

De kans is groot dat wanneer je Wit-Rusland bezoekt, dat je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van dit land. Een werkelijke must do is dan het Dudutki Volksmuseum, op z’n 40 kilometer van Minsk. Je leert in dit museum over de cultuur, de arbeid, ambacht en de mensen door de jaren van Wit-Rusland heen. Je leert hoe ze vroeger hoefijzers voor de paarden smeedden en hoe ze harnassen maakten. Maar je ziet ook de pottenbakker aan het werk, je proeft de ambachtelijk gemaakte kazen en bewondert een garage met antieke auto’s.

Het Dudutki Volksmuseum geeft je een prachtig beeld van de geschiedenis, cultuur en mensen in Wit-Rusland. Met verschillende gebouwen en exposities, loop je hier gerust een hele middag rond. ► Boek hier een privé-excursie naar het Dudutki Volksmuseum vanuit Minsk

Geniet van de natuur in het Nalibokiwoud

De bezienswaardigheden van Wit-Rusland beperken zich niet tot steden, kastelen en musea. Een van de mooiste to do’s hier is genieten van de natuur in het Nalibokiwoud. Het is een groot en uitgestrekt bosgebied met verschillende rivieren. Je vindt hier bijzondere plantensoorten en veel verschillende dieren, zoals de edelhert, de wolf en de otter. Hou je meer van vogels? Ook dan zit je in het Nalibokiwoud goed.

En denk je aan de geschiedenis te ontkomen in deze prachtige natuur, dan heb je het mis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben duizenden Joden zich verscholen in dit woud. Het bracht hen bescherming en ze konden hier volledig zelfvoorzienend leven.

Bekijk de gigantische auto’s in de Belaz Autofabriek

De Belaz Autofabriek was de plek waar de Wit-Russische productie begon van gigantische auto’s. En zeggen we gigantisch, dan bedoelen we ook echt gigantisch. Denk aan de bekende monstertrucks en dan keer drie. Deze voertuigen werden gebruikt voor speciaal vervoer. Vanaf 1990 stopten ze met het maken van deze auto’s en nu produceren ze alleen nog luchthaventrekkers. Met een bezoek aan de autofabriek leer je meer over de productie van deze gigantische wagens en verwacht dat je hoe dan ook verstelt staat. ► Boek hier een tour naar de Belaz Autofabriek vanuit Minsk

Natuur in het Berezinski Biosfeerreservaat

In het noorden van Wit-Rusland ligt het Berezinski Biosfeerreservaat. Hier vind je nog ongerepte natuur, dichte bossen, moerassen en meer dan vijftig rivieren. De duidelijke wandelroutes zorgen ervoor dat je hier ultiem geniet van de rust, de natuur en de dieren. Het is niet voor niets een beschermd gebied, want hier leven 52 zoogdieren en honderden vogelsoorten.

Ontdek Polotsk, de oudste stad van Wit-Rusland

Polotsk is de oudste stad van Wit-Rusland, gesticht in het jaar 826. Polotsk ademt geschiedenis en cultuur. Denk aan gevechten met de Vikingen, meerdere malen is de stad bezet geweest, het was het centrum van het christendom en Polotsk was de geboorteplaats van de eerste Wit-Russische heilig verklaarde vrouw Euphrosyne van Polotsk.

Maar behalve geschiedenis, is deze stad vooral heel mooi. Het is zelfs een van de mooiste steden van Wit-Rusland, onder andere door de gunstige ligging aan de West-Dvina rivier. Ook wanneer je geen interesse hebt in de oude geschiedenis, is dit echt een bezienswaardigheid in Wit-Rusland die je niet wilt overslaan. Je vindt hier namelijk de mooiste gebouwen en monumenten, kathedralen, musea en prachtige bruggen. Het is dan ook niet gek dat Polotsk de eerste Wit-Russische stad is met de titel Culturele Hoofdstad van Wit-Rusland.

Ronddwalen in het kunstencentrum Vitebsk

Vitebsk is een stad in het noordoosten van Wit-Rusland en dit is een heel fijn stadje om lekker rond te dwalen. Je ontdekt hier de leukste barretjes, restaurants en winkeltjes tot grote pleinen en mooie straten. Ondanks dat veel van de historische gebouwen in alle oorlogen verloren zijn gegaan, staan er zeker nog een aantal die het bezoeken waard zijn.

Maar waar Vitebsk echt om bekend staat, is om de kunst. Je bekijkt hier de mooiste kunst en beelden in bijvoorbeeld de Orthodoxe Kerk. Of wat dacht je van het Marc Chagall Museum, dat gewijd is aan het leven van de beroemde Franse-Wit-Russische kunstschilder. Chagall (1887-1985) is geboren in Vitebsk en in zijn ouderlijk huis zit nu een museum met tentoonstellingen van zijn grafische werken (www.chagal-vitebsk.com). Ja, Vitebsk is een stadje met een fijne sfeer waar het heerlijk is om te verdwalen.

Over Cindy

Als freelance creatief schrijver, content strateeg en storyteller haal ik mijn inspiratie uit cultuur, natuur en nieuwe omgevingen. Ik reis naar de mooiste (en soms minder mooie) plekken om te kijken, te ervaren en om mezelf te blijven verwonderen. Of het nu in Ierland, Sri Lanka of Arizona is, elke plek leert me op een andere manier mijn inspiratie te vinden. Elke plek geeft mij iets om te leren. Meer weten over mij? Kijk op mijn LinkedIn-profiel.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 februari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Wit-Rusland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/balaikin; Pixabay; Wikipedia; Flickr.com/Clay Gilliland (Dudutki Volksmuseum).

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam