Zweden met Voigt Travel

Tips voor een vakantie in Göteborg, Zweden

Door Marianne van de Werken

De grootste havenstad van Zweden is populair onder toeristen en dat is terecht, als we de Zweden zelf mogen geloven. Zij noemen de stad ook wel de mooiste stad van Zweden. Waar je in andere Zweedse steden duidelijk merkt dat je in Scandinavië bent, heeft Göteborg veel meer een mediterrane sfeer.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Göteborg

Uitkijken over de stad vanuit Lilla Bommen

Het beste startpunt om je vakantie in Göteborg te beginnen, is de lift van Lilla Bommen. De lift in dit kantorencomplex brengt je naar het café op de 23e verdieping, van waaruit je de hele stad kunt overzien.

Scheepvaartmuseum Maritiman

Het grootste maritieme museum van Zweden ligt in de haven van Göteborg. Bezoekers kunnen 19 historische schepen van binnen en buiten bekijken. Er liggen vrachtschepen, , oorlogsschepen en onderzeeërs. Het oudste schip uit de collectie is een klein oorlogsschip en stamt uit 1875. Website: www.maritiman.se

Christinae Kyrka

Aan het Hamnkanalen staat een kerk die in 1623 voor de Nederlandse, Schotse en Duitse protestanten in de stad werd gebouwd: de Christinakerk. In Göteborg wonen tegenwoordig nog steeds veel Duitsers en omdat zij hun diensten in deze kerk houden, kreeg de kerk de bijnaam ‘Tyska kyrkan’, wat Duitse kerk betekent. De kerk is genoemd naar de Zweedse koningin Christina, die in de 17e eeuw op de troon zat.

Kronhuset

Kronhuset is een van de oudste gebouwen van de stad. In welk jaar het precies werd gebouwd is onduidelijk, maar het zal ergens in het midden van de 17e eeuw geweest zijn. Tijdens de concerten die in het voormalige wapenarsenaal worden gegeven, kun je het interieur bezichtigen. Rondom Kronhuset vind je een aantal kleinere (en jongere) gebouwen. Ambachtslieden oefenen hier hun ambachten uit en in de winkeltjes bij de werkplaatsen kun je leuke souvenirs kopen.

Kungsportsavenyn

De trots van Göteborg is Kungsportsavenyn, of kortweg Avenyn. Het is de enige echte boulevard van Scandinavië en je vindt hier talloze cafés, restaurants en gezellige barretjes. Als het weer het toelaat, worden de terrassen opgezet en waan je je in een stad aan de Middellandse Zee.

Praktische informatie over een vakantie in Göteborg

Eten en drinken in Göteborg

Göteborg is the place to be als het gaat om lekker eten. De stad heeft maar liefst zeven restaurants met een Michelinster en er worden in totaal 23 restaurants getipt in de befaamde Michelingids.

In de Göteborgse keuken zie je veel vis terugkomen. Onder andere zeekreeft, oesters, garnalen, mosselen, rivierkreeft, makreel en kabeljauw worden vers gevangen in de directe omgeving van de stad en ter plekke bereid. Wil je liever iets anders dan vis, proef dan eens een van de typisch Zweedse kazen.

Overnachten in Göteborg

Waar kun je in een havenstad nu beter overnachten dan op een boot? In de gerestaureerde viermaster Barken Viking, waarin tegenwoordig een heus 3-sterrenhotel is gevestigd, wordt je door de golven in slaap gewiegd, terwijl je door het raam van je kajuit uitkijkt over het water. Het zeilschip ligt sinds 1907 permanent in de haven van Göteborg.

Vervoer in en naar Göteborg

Om naar Göteborg te vliegen kun je gebruik maken van een van de twee luchthavens van de stad. Luchthaven Göteborg-Landvetter ligt ten oosten van de stad en hier komen de meeste internationale vluchten aan. De noordelijk gelegen luchthaven Göteborg City is de luchthaven waar vele prijsvechters dagelijks landen. Vanaf beide luchthavens rijden er verschillende toeristenbussen die je naar het centrum van de stad brengen.

Uiteraard is de havenstad ook via het water te bereiken. Diverse veerboten vanuit Duitsland en Denemarken komen dagelijks in de haven van Göteborg aan.

Het openbaar vervoer in Göteborg is erg goed geregeld. Als je meerdere dagen gebruik wilt maken van de diverse trams, bussen en boten in de stad, dan kan het lonend zijn om bij de kiosk een ticket voor drie dagen te kopen.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 januari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Göteborg, Zweden, dan kun je dar laten weten via het contactformulier. Foto’s © Per Pixel Petersson/Tina Stafrén/imagebank.sweden.se; Maritiman; Flickr.com/Marco Klapper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam