Tips voor een vakantie in Göteborg, Zweden

Göteborg is de grootste havenstad van Zweden en populair onder toeristen. Dat is terecht, als we de Zweden zelf mogen geloven. Zij noemen de stad ook wel de mooiste stad van Zweden. Waar je in andere Zweedse steden duidelijk merkt dat je in Scandinavië bent, heeft Göteborg veel meer een mediterrane sfeer.

Het klimaat is wat gematigder dan in ‘aartsrivaal’ Stockholm en je kunt er wat eerder in de buitenlucht dineren. In de tweede stad van Zweden is genoeg te doen en te zien. Je kunt er koffie drinken in de charmante 17e eeuwse wijk Haga, wandelen door de botanische tuin en toonaangevende musea bezoeken. Lees hier alle tips voor een vakantie in Göteborg!

Bezienswaardigheden en activiteiten in Göteborg

Uitkijken over de stad vanuit Lilla Bommen

Het beste startpunt om je vakantie in Göteborg te beginnen, is de lift van Lilla Bommen. De lift in dit kantorencomplex brengt je naar het café op de 23e verdieping, van waaruit je de hele stad kunt overzien.

Scheepvaartmuseum Maritiman

Het grootste maritieme museum van Zweden ligt in de haven van Göteborg. Bezoekers kunnen 19 historische schepen van binnen en buiten bekijken. Er liggen vrachtschepen, , oorlogsschepen en onderzeeërs. Het oudste schip uit de collectie is een klein oorlogsschip en stamt uit 1875. Website: www.maritiman.se

Christinae Kyrka

Aan het Hamnkanalen staat een kerk die in 1623 voor de Nederlandse, Schotse en Duitse protestanten in de stad werd gebouwd: de Christinakerk. In Göteborg wonen tegenwoordig nog steeds veel Duitsers en omdat zij hun diensten in deze kerk houden, kreeg de kerk de bijnaam ‘Tyska kyrkan’, wat Duitse kerk betekent. De kerk is genoemd naar de Zweedse koningin Christina, die in de 17e eeuw op de troon zat. Adres: Norra Hamngatan 16, 411 14 Göteborg, Zweden. Website: www.svenskakyrkan.se

Pretpark Liseberg

Vier je vakantie met de kinderen in Göteborg? Plan dan een dagje uit naar Liseberg, het grootste pretpark van Scandinavië. Het attractiepark ging open in 1923 en is sindsdien hét favoriete gezinsuitje in Zweden, met meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar. Het park heeft 41 attracties die de nodige spanning en sensatie bieden.

Göteburg Liseberg

Een adrenalinekick is gegarandeerd in de AtmosFear, waar je de grootste vrije val van Europa te wachten staat. Hier tuimel je vanaf 146 meter naar beneden, met een snelheid van 110 kilometer per uur. Probeer de Helix, de langste en snelste achtbaan van Scandinavië, en laat je op 30 meter hoogte ronddraaien in de lucht in de Mechanica. De Balder wordt wel de beste houten achtbaan ter wereld genoemd. Ook voor kleine kinderen is er genoeg te beleven, van een sprookjeskasteel tot carrousels. Adres: Örgrytevägen 5, 402 22 Göteborg, Zweden. Website: www.liseberg.com

Kronhuset

Kronhuset is een van de oudste gebouwen van de stad. In welk jaar het precies werd gebouwd is onduidelijk, maar het zal ergens in het midden van de 17e eeuw geweest zijn. Tijdens de concerten die in het voormalige wapenarsenaal worden gegeven, kun je het interieur bezichtigen. Rondom Kronhuset vind je een aantal kleinere (en jongere) gebouwen. Ambachtslieden oefenen hier hun ambachten uit en in de winkeltjes bij de werkplaatsen kun je leuke souvenirs kopen.

Kungsportsavenyn

De trots van Göteborg is Kungsportsavenyn, of kortweg Avenyn. Het is de enige echte boulevard van Scandinavië en je vindt hier talloze cafés, restaurants en gezellige barretjes. Als het weer het toelaat, worden de terrassen opgezet en waan je je in een stad aan de Middellandse Zee.

Botanische tuin van Göteborg

Wil je tussen de bezienswaardigheden door wat natuur opsnuiven? Breng dan een bezoek aan Botaniska, de grootste botanische tuin van Zweden en een van de grootste van Europa. In deze uitgestrekte groene oase vind je liefst 16.000 plantensoorten, verdeeld over verschillende tuinen en kassen. Er zitten bijzondere exemplaren bij, zoals de Paaseiland-boom die in zijn natuurlijke omgeving al is uitgestorven.

Botanische tuin in Göteborg

De kassen herbergen onder meer vleesetende planten en de grootste verzameling tropische orchideeën van Zweden. De toegang tot Botaniska is gratis, maar voor de kassen moet je wel een kaartje kopen. Adres: Carl Skottsbergs gata 22A, 413 19 Göteborg, Zweden. Website: www.botaniska.se

Praktische tips voor een vakantie in Göteborg

Overnachten in Göteborg

Waar kun je in een havenstad nu beter overnachten dan op een boot? In de gerestaureerde viermaster Barken Viking, waarin tegenwoordig een heus 3-sterrenhotel is gevestigd, wordt je door de golven in slaap gewiegd, terwijl je door het raam van je kajuit uitkijkt over het water. Het zeilschip ligt sinds 1907 permanent in de haven van Göteborg.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Göteborg?
Reserveer hier een hotel in Göteborg, tegen de laagste prijzen

Het is niet moeilijk een kamer te reserveren in het Gothia Towers Hotel in het centrum van Göteborg. Met 1200 kamers is dit het grootste hotel van Zweden. Het 4-sterrenhotel bevindt zich in drie strakke torens, van 77 tot 100 meter hoog. Het is een modern designhotel met vijf restaurants, bars, een fitnesscentrum en een spa. Op de bovenste verdieping vind je de skybar Heaven 23, met een geweldig uitzicht over Göteborg. Dit hotel is handig als je vakantie viert met de kinderen, want pretpark Liseberg ligt aan de overkant. ► Boek een overnachting in Gothia Towers Hotel vanaf € 117

Gothia Towers Hotel in Göteborg

Reizen naar Göteborg

Om naar Göteborg te vliegen kun je gebruikmaken van twee luchthavens. Luchthaven Göteborg-Landvetter (GOT) ligt 20 kilometer ten oosten van de stad en hier komen de meeste internationale vluchten aan. KLM vliegt meerdere keren per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar deze luchthaven in Göteborg. Het is een vlucht van ongeveer anderhalf uur. Vliegtickets zijn te koop vanaf € 140. ► Boek hier een vliegticket met KLM naar Göteborg

De noordelijk gelegen luchthaven Göteborg City (GSE) is de luchthaven waar vele prijsvechters dagelijks landen. Vanaf beide luchthavens rijden er verschillende toeristenbussen die je naar het centrum van de stad brengen.

Uiteraard is de havenstad ook via het water te bereiken. Diverse veerboten vanuit Duitsland en Denemarken komen dagelijks in de haven van Göteborg aan. ► Lees hier meer over reizen met de auto naar Zweden

Het openbaar vervoer in Göteborg is erg goed geregeld. Als je meerdere dagen gebruik wilt maken van de diverse trams, bussen en boten in de stad, dan kan het lonend zijn om bij de kiosk een ticket voor drie dagen te kopen.

Eten en drinken in Göteborg

Göteborg is the place to be als het gaat om lekker eten. De stad heeft maar liefst zeven restaurants met een Michelinster en er worden in totaal 23 restaurants getipt in de befaamde Michelingids.

In de Göteborgse keuken zie je veel vis terugkomen. Onder andere zeekreeft, oesters, garnalen, mosselen, rivierkreeft, makreel en kabeljauw worden vers gevangen in de directe omgeving van de stad en ter plekke bereid. Wil je liever iets anders dan vis, proef dan eens een van de typisch Zweedse kazen.

Voor meer informatie over een vakantie in Göteborg kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.goteborg.com

Voor het laatst bijgewerkt op 30 april 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Göteborg, Zweden, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Per Pixel Petersson/Tina Stafrén/imagebank.sweden.se; Anna Hållams/imagebank.sweden.se; Maritiman; Flickr.com/Marco Klapper; Göteborg & Co/Peter Kvarnström; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam