Bezienswaardigheden in Londen top-17

Londen bezienswaardighedenLonden is een van de meest favoriete steden ter wereld voor een citytrip. Wie steekt nou niet het Kanaal over naar de Britse hoofdstad? Hoe vaak of wanneer je er ook komt, er is altijd iets nieuws te ontdekken. Kom je hier voor de eerste keer, dan moet je zeker tijd inruimen voor bekende bezienswaardigheden als Buckingham Palace, de Big Ben en de Tower Bridge.

Maar er is zoveel te doen en te zien in Londen, dat je na terugkeer meteen je volgende stedentrip zou kunnen plannen. De hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk heeft alleen al meer dan 150 musea, waaronder iconen als het Tate en het British Museum. En veel grote musea zijn ook nog eens gratis toegankelijk! Heb je meer tijd of wil je wat anders, dan heeft Londen ook talloze aparte, ongewone en eigenaardige bezienswaardigheden. Maak een street art tour, bekijk de smalste kerk van de stad (9 meter breed) of duik verlaten metrostations in waar geesten zouden rondwaren.

Los van alle attracties is Londen sowieso een enerverende stad om te vertoeven. Wandel langs de Theems-rivier, neem een rode dubbeldekker naar een buitenwijk of zie hoe snelle jongens en meiden hun miljoenen verdienen tussen de glinsterende wolkenkrabbers van Canary Wharf. Geniet van een High Tea tussen de upper class, regel een avondje theater in de West End en reserveer een tafeltje bij een van de beste Indiase restaurants ter wereld. De Britse hoofdstad verveelt nooit! Ben je een stedentrip aan het plannen? Hier vind je de 17 beste bezienswaardigheden in Londen!

Buckingham Palace

Buckingham Palace is de officiële residentie van de Britse koning in Londen. Koning George IV, die de troon besteeg in 1820, heeft er een koninklijk paleis van gemaakt. In de zomer worden 19 zalen opengesteld voor het publiek, waaronder het rijkelijk gedecoreerde trappenhuis en de troonzaal. De kamers zijn ingericht met exclusief Frans en Brits meubilair, porselein en kunstwerken uit de koninklijke collectie, waaronder schilderijen van Rembrandt, Vermeer, Rubens en Canaletto.

Buckingham Palace in Londen

Elk jaar is er een andere tentoonstelling rond een koninklijk thema. Koop op tijd kaarten voor de rondleidingen, want Buckingham Palace is een populaire bezienswaardigheid onder toeristen. Tijdens een aparte rondleiding kun je overigens ook de koninklijke tuinen bij het paleis bezoeken. Adres: London SW1A 1AA, Verenigd Koninkrijk. Website: www.rct.uk

Wil je de bezienswaardigheden van Londen met korting bezoeken?
Bestel de London Pass met toegang tot meer dan 80 attracties

Big Ben

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Londen is de Big Ben, de beroemdste klokkentoren ter wereld. Als je een foto ziet van de Britse hoofdstad, is de kans groot dat de Big Ben er op staat. Eigenlijk heet de klokkentoren de Elizabeth Tower, die hoort bij het parlementsgebouw (Westminster Palace) langs de rivier de Theems. ‘Big Ben’ is de naam van de enorme klok in de toren, die meer dan 13.000 kilo weegt. Daarmee is het een van de zwaarste klokken ter wereld.

Big Ben in Londen

De klok luidde voor het eerst in mei 1859 en is sindsdien vrijwel onophoudelijk te horen geweest in Londen. Zelfs tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog bleef de Big Ben haar uren slaan. Sneeuw en zwermen vogels op de wijzerplaten zetten de tijd soms onder druk, maar de klok bleef lopen.

Sinds de uitvinding van de cinematografie heeft de klokkentoren gefigureerd in tientallen films. Alleen al in 17 Disney-films is de Big Ben te zien. Sinds 2017 is de toren gesloten voor een renovatie, die waarschijnlijk in 2023 is voltooid. Dan kun je de Big Ben weer bezoeken voor een rondleiding en de 334 treden beklimmen naar het uitkijkplatform. Adres: London SW1A 0AA, Verenigd Koninkrijk. Website: www.parliament.uk

Houses of Parliament

De Big Ben is misschien het (letterlijke) hoogtepunt, maar ook het Houses of Parliament is een bezoek waard als je in Londen bent. Dit enorme parlementsgebouw aan de noordelijke oever van de Theems-rivier is het democratische hart van het Verenigd Koninkrijk. Hier vind het politieke spektakel plaats in het House of Commons – oftewel het Lagerhuis (vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer).

Londen parlementsgebouw

Enigszins vijandig staan groene bankjes tegenover elkaar waar politici verhitte discussies met elkaar aangaan. Niet zelden gaat dat gepaard met gejoel, applaus of boegeroep. Ook is het parlementsgebouw de thuisbasis van het House of Lords (het Hogerhuis), de Britse evenknie van de Eerste Kamer. Hier debatteren senatoren (op leeftijd) op rode bankjes en gaat het er wat rustiger aan toe.

Het Houses of Parliament is gebouwd tussen 1837 en 1860 in neogotische stijl op de plek waar eerder een middeleeuws parlementsgebouw stond. Dat werd volledig verwoest tijdens een brand in 1834. Tijdens een rondleiding zie je de belangrijkste zalen van The Palace of Westminster, zoals het complex ook bekendstaat. De meest rijk versierde zaal is de Lords Chamber, met de rode bankjes van de senatoren. In totaal heeft het parlementsgebouw meer dan 1100 kamers en 100 trappen. Tours met een gids zijn snel volgeboekt – die kun je tot drie maanden van tevoren boeken. Multimedia tours zijn kort van tevoren te boeken. Adres: London SW1A 0AA, Verenigd Koninkrijk. Website: www.parliament.uk

British Museum

Het British Museum, opgericht in 1753, is het nationale en belangrijkste museum van het Verenigd Koninkrijk. De collectie van 6 miljoen objecten behoort tot de meest vooraanstaande ter wereld. Daarvan zijn er zo’n 50.000 te zien in de honderd zalen van het museum, iets wat je onmogelijk op één dag kunt zien. Beroemd is de Egyptische, Aziatische, Grieks en Romeinse verzameling, met hoogtepunten als de Egyptische mummies en de Steen van Rosetta uit 196 voor Christus. De toegang is gratis, dus je kunt altijd een keer terugkomen om een ander deel van de collectie te zien. ► Lees hier meer over het British Museum

British Museum in Londen

Tower of London

De Tower of London is een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen in de Britse hoofdstad. Het imposante koninklijke fort is in 1078 gebouwd door Willem de Veroveraar om Londen te beschermen. Tot het midden van de 16e eeuw werd het gebruikt als residentie voor de Britse koninklijke familie. En zo vreedzaam was het niet in dit fort. Talrijke prominente figuren, onder wie personen van koninklijke bloede, werden hier gevangen gehouden, gemarteld en geëxecuteerd.

Tower of Londen in Londen

Hoogtepunt in de Tower of London is de enorme collectie kroonjuwelen, bestaande uit 24.000 edelstenen. Een deel van deze juwelen is nog steeds in gebruik bij de Britse monarchie. Ook de wapenkamers, de beroemde witte toren en de gevangenisruimten kun je bezoeken. Je leert er hoe hoog geplaatste criminelen soms gruwelijk aan hun einde kwamen. De Tower of London is in 1988 door Unesco uitgeroepen als werelderfgoed. ► Lees hier meer over de Tower of London

Natural History Museum

Het fabuleuze Natural History Museum in Londen vertelt het verhaal van onze planeet en haar bewoners. Met een collectie van 80 miljoen objecten is het een van de grootste natuurhistorische musea ter wereld. Meteen bij de ingang krijg je de sfeer te pakken met een reusachtig skelet van een diplodocus, een langgerekte dinosaurus die 150 miljoen jaar geleden in Amerika leefde en liefkozend Dippy wordt genoemd.

Natuurhistorisch Museum in Londen

Het museum neemt je op een interactieve manier mee door de tijd: nieuwe technologie laat dinosaurussen herleven, simuleert aardbevingen en neemt je mee in het menselijk lichaam. Je ziet er de eerst ontdekte schedel van een volwassen Neanderthaler, maar ook een 25 meter lang skelet van de blauwe vinvis, het grootste dier dat leeft op de aarde. ► Lees meer over het Natural History Museum

Westminster Abbey

Westminster Abbey is de belangrijkste kerk van Londen én van heel Engeland. Sinds 1066 zijn hier alle Engelse en Britse vorsten gekroond, met koning Charles als 40e in het rijtje met zijn inhuldiging op 6 mei 2023. In de abdij zijn bijna alle Britse koninklijke huwelijken voltrokken, met als laatste de bruiloft van prins William en Kate in 2011. En Westminster Abbey is de laatste rustplaats van ruim 3000 vorsten, prinsen, staatslieden, dichters, wetenschappers en andere voorname Britten. Onder de marmeren stenen liggen beroemde figuren begraven als Charles Dickens, Stephen Hawking en Sir Isaac Newton.

Westminster Abbey in Londen

Hier ontdek je tien eeuwen Britse geschiedenis, maar ook het gebouw zelf is adembenemend. Benedictijnse monniken stichtten de protestante kerk al in 960 na Christus, en daarmee is het een van de oudste kerken van Engeland. De indrukwekkende gotische architectuur dateert uit de 13e eeuw, toen overal in Europa grootse kathedralen werden gebouwd. Binnenin heeft de kerk de enige bewaard gebleven Angelsaksische deur in het hele land, die dateert uit het jaar 1050. Deze houten deur zou daarmee de oudste ter wereld zijn. Vanwege de bijzondere geschiedenis heeft Unesco de kerk in 1987 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Westminster Abbey kerk in Londen

De Westminster Abbey is een van de populairste bezienswaardigheden van Londen met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar. Het is raadzaam vooraf tickets te reserveren. Je kunt ook een rondleiding boeken als je meer wil weten over de kerk. Op zondag is Westminster Abbey gratis toegankelijk, maar dan moet je wel een kerkdienst bijwonen. Adres: 20 Deans Yd, London SW1P 3PA, Verenigd Koninkrijk. Website: www.westminster-abbey.org

Vermijd wachtrijen voor de beroemdste kerk van Londen
Boek hier je tickets of een rondleiding in Westminster Abbey

Tower Bridge

Nog zo’n icoon is de Tower Bridge over de rivier de Theems, die je op bijna elke ansichtkaart van Londen terugziet. De 244 meter lange brug werd geopend in 1894 nabij de Tower of London, waaraan het ook haar naam dankt. Na de opening konden inwoners van Londen in de Victoriaanse tijd makkelijker de rivier oversteken. Met het neogotische ontwerp en de twee torens lijkt de Tower Bridge haast meer op een kasteel dan op een ‘klassieke’ brug. Tegenwoordig is de brug grijs, maar vroeger was-ie chocoladebruin, de favoriete kleur van koningin Victoria.

Tower Bridge in Londen

Je kunt natuurlijk over de brug wandelen, maar leuker is het om naar boven te gaan. Na het kopen van een kaartje kun je naar de 61 meter lange loopbrug bovenin tussen de twee torens. In 2014 zijn die loopbruggen voorzien van glazen vloeren waardoor je 42 meter naar beneden kunt kijken – naar de boten die over de Theems varen. Ook heb je natuurlijk een panoramisch uitzicht over de skyline van Londen.

Tower Bridge in Londen open

Met een beetje geluk gaat de brug net omhoog als je er bent. Dat gebeurt twee tot drie keer per dag en is een spectaculair gezicht. Ook kun je een kijkje nemen in de machinekamer, het kloppende hart van de Tower Bridge. Ooit waren er meer dan 80 mensen nodig om de brug omhoog te krijgen. Adres: Tower Bridge Rd, London SE1 2UP, Verenigd Koninkrijk. Website: www.towerbridge.org.uk

Kensington Palace

Ook Kensington Palace is niet te missen voor liefhebbers van koninklijke bezienswaardigheden in Londen. Dit paleis aan de westkant van Hyde Park is de officiële residentie van de ‘jonge’ Britse royals. Momenteel is dit het huisadres van de hertog en hertogin van Cambridge, oftewel prins William en zijn vrouw Kate. Eerder van 1981 tot 1997 had prinses Diana een appartement in het paleis. Oorspronkelijk was het een groot landhuis, dat gebouwd is in 1605 als Nottingham House. Na de kroning van William III en zijn vrouw Mary II in 1689 werd het landhuis omgevormd tot Kensington Palace. Door de eeuwen heen hebben talloze Britse koningen en koninginnen in het paleis gewoond.

Kensington Palace in Londen

Een deel van het paleis is opengesteld voor bezoekers. Zo kun je de slaapkamers bekijken waar koningin Victoria in 1819 is geboren, met haar poppenhuis en een plakboek dat door haar Duitse gouvernante is bijgehouden. Bewonder de prachtig ingerichte zalen van The State Apartments, met sculpturen, kunstwerken, porselein en weelderige tapijten. Het Kensington Palace Pavilion (www.kensingtonpalacepavilion.co.uk) is de enige plek in Londen waar je kunt genieten van een High Tea bij een koninklijk paleis. Adres: Kensington Gardens, London W8 4PX, Verenigd Koninkrijk. Website: www.hrp.org.uk

Ben je benieuwd naar het paleis van de jonge Britse royals?
Boek hier alvast je entreetickets voor Kensington Palace

London Eye

Voor sommige bezienswaardigheden in Londen moet je geen last hebben van hoogtevrees. Zeker niet als je een ritje gaat maken in de London Eye, het grootste reuzenrad van Europa. Na de opening in 1999 was het 135 meter hoge reuzenrad zelfs even het hoogste ter wereld. Verwacht dan ook een betoverend 360-graden uitzicht over Londen als je hier durft in te stappen. Je ziet de topattracties van de Britse hoofdstad, zoals de Big Ben, Buckingham Palace en Westminster Abbey. Op heldere dagen kun je zelfs tot 40 kilometer ver kijken en kun je Windsor Castle ten westen van Londen zien liggen.

Londen reuzenrad

Het reuzenrad bestaat uit 32 glazen hightech capsules die aan een soort gigantisch fietswiel zijn bevestigd. De 32 capsules vertegenwoordigen de 32 stadsdelen van Londen. In elke cabine mogen maximaal 25 personen en een rondje duurt zo’n 30 minuten. Je kunt ook een eigen capsule of een champagne-arrangement boeken. Verder is er een 4D-bioscoop met een korte film over de stad. De London Eye ligt aan de zuidelijke oever van de rivier de Theems, niet ver van Waterloo Station. Adres: Riverside Building, County Hall, London SE1 7PB, Verenigd Koninkrijk. Website: www.londoneye.com

Profiteer van kortingen tijdens je bezoek aan Londen
Boek hier een combiticket voor de London Eye met andere attracties

Tate Britain

Een van de beste kunstmusea van Londen is het Tate Britain, met alléén maar Britse kunst. Dat wil zeggen: kunst van Britse kunstenaars of dat in Groot-Brittannië is gemaakt. In 20 zalen zie je schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen vanaf de 16e eeuw tot de moderne tijd. Een aantal zalen is gewijd aan de romantische kunstschilder William Turner (1775-1851), bekend van landschappen en zeegezichten. Tate Britain heeft ‘s werelds grootste Turner-collectie met ruim 300 schilderijen. Ook hangen er werken aan de muren van bekende Britse kunstenaars als Francis Bacon, David Hockney en John Constable.

Tate Britain in Londen

Het bekendste werk is Ophelia van John Everett Millais uit 1851, waarvoor het altijd dringen is geblazen. Dit schilderij is gebaseerd op het toneelstuk Hamlet van Shakespeare en toont een vrouw die verdrinkt in een beek. Voor het maken van het kunstwerk liet Millais een model urenlang in een bad dobberen, dat ze moest bekopen met afkoelingsverschijnselen.

De kunstverzameling van Tate Britain werd aanvankelijk bijeengebracht door Henry Tate, die zijn fortuin verdiende in de suikerindustrie. Een voormalige Londense gevangenis werd in 1897 omgebouwd tot museum om de belangrijkste werken te kunnen tonen. Tot 1932 stond het nog bekend als de National Gallery of British Art. Bewonder ook het gebouw zelf, met de koepelvormige rotonde, de prachtige wenteltrap, de terrazzovloeren en de Victoriaanse details. De toegang tot Tate Britain is gratis, alleen voor tijdelijke tentoonstellingen moet je een kaartje kopen. Boek een rondleiding als je alles wil halen uit je bezoek. Adres: Millbank, London SW1P 4RG, Verenigd Koninkrijk. Website: www.tate.org.uk

The View from The Shard

In 2012 kreeg een nieuwe vreemde vorm gestalte in het stedelijke landschap van Londen: een enorme omhoog stekende scherpe scherf met een lengte van 310 meter. Dat jaar gingen de deuren open van The Shard, de hoogste wolkenkrabber van de Britse hoofdstad én van West-Europa. Op de 72e verdieping is een uitkijkplatform: The View from The Shard. Er is zelfs een terras in de buitenlucht, met telescopen om de stad beneden je in detail te kunnen bekijken. ► Lees meer over The View from The Shard

The Shard in Londen

Victoria & Albert Museum

Trek flink wat uurtjes uit voor een bezoek aan het Victoria & Albert Museum, dat in het bezit is de grootste collectie decoratieve kunstvoorwerpen ter wereld. Het museum heeft een verzameling van liefst 2,8 miljoen objecten die een periode van 5000 jaar bestrijken. De collectie varieert van kleding, sieraden en design tot gebruiksvoorwerpen, meubels en keramiek. Ook is er veel kunst in huis uit India en Zuidoost-Azië.

Londen Victoria Albert Museum

De hoogtepunten zijn te zien in 145 zalen, met een totale lengte van 11 kilometer! V&A, zoals het museum in de volksmond bekend staat, is al in 1852 opgericht als Museum of Manufactures. Toen koningin Victoria in 1899 de eerste steen legde voor het huidige gebouw, werd het omgedoopt tot Victoria & Albert Museum. Grappig feitje is dat het museum al in 1856 een eigen café had – het eerste museumcafé ter wereld.

Londen Victoria Albert Museum entree

Tot de bijzondere items van de collectie behoren ‘s werelds oudste kerstkaart (uit 1843), het vroegste Europese kledingstuk (een hemd van een jongeman uit 1540) en het oudste bewaard gebleven trouwpak (uit 1673, van koning James II). Het museum bezit brillen van Elton John en een glitterkostuum van Mick Jagger, maar ook ‘s werelds oudste gedateerde tapijt (gemaakt in Iran in 1539). De toegang is gratis, maar voor tentoonstellingen moet je meestal wel een kaartje kopen. Adres: Cromwell Rd, London SW7 2RL, Verenigd Koninkrijk. Website: www.vam.ac.uk

St Paul’s Cathedral

Na Westminster Abbey is de St Paul’s Cathedral de beroemdste kerk van Londen. De kerk valt vooral op door de enorme witte koepel van 110 meter hoog, die eeuwenlang de skyline van Londen heeft bepaald. Daarmee heeft de kathedraal de één na hoogste koepel ter wereld, na de Sint-Pieterskerk in Vaticaanstad. Genoeg reden voor filmmakers om de kerk als decor te gebruiken. De kerk heeft onder meer gefigureerd in Lawrence of Arabia en de films van Harry Potter en Sherlock Holmes.

Londen St Paul's Cathedral

De huidige St. Paul’s Cathedral is ingewijd in 1697 en al de vierde kerk op deze plek. In 604 na Christus stond hier het eerste gebedshuis, maar door branden en verwoestingen moest de bouw telkens opnieuw beginnen. Elke dag kun je gratis een gebedsdienst bijwonen, of je kunt een ticket boeken om de kathedraal van onder tot boven te ontdekken. Bedwing een trap van 528 treden om naar boven in de koepel te klimmen. Daar staat je een ongeëvenaard uitzicht over Londen te wachten.

Londen St Paul's Kathedraal

Onderweg passeer je de Whispering Gallery, waar je het gefluister van iemand aan de andere kant kunt horen. Daal ook af naar de beneden voor de crypte, de grootste van Europa. In deze prachtige ruimte met gewelfde plafonds en prachtig metselwerk hebben bekende helden, dichters en wetenschappers hun laatste rustplaats gevonden. En bekijk de vele spiritueel geïnspireerde kunstwerken waar de kathedraal vol mee hangt. Adres: St. Paul’s Churchyard, London EC4M 8AD, Verenigd Koninkrijk. Website: www.stpauls.co.uk

Apsley House

Apsley House is een statig Gregoriaans herenhuis op een van de mooiste locaties van Londen, op de hoek van Hyde Park. Ooit had dit het beste adres in de Britse hoofdstad: Number 1, London. Het huis is gebouwd in 1770 en kwam in 1817 in handen van Sir Arthur Wellesley, de 1e Hertog van Wellington. De ‘IJzeren Hertog’, zoals zijn bijnaam luidde, maakte zich onsterfelijk door de overwinning in Waterloo in 1815.

Apsley House in Londen

Nog altijd is Apsley House in het bezit van zijn nazaten, maar die hebben het huis wel opengesteld voor het publiek. Hier zie je de schitterend ingerichte zalen vol zilver, porselein, sculpturen en schilderijen. De kunstcollectie behoort tot de mooiste van Londen, waaronder ook oude Vlaamse en Nederlandse meesters als Jan Steen en Jan Brueghel I. Bijzonder is een kolossaal standbeeld van Napoleon. De Franse keizer had het besteld, maar vond het te lelijk omdat hij ‘te atletisch’ was afgebeeld. Adres: 149 Piccadilly, London W1J 7NT, Verenigd Koninkrijk. Website: www.wellingtoncollection.co.uk

Hampton Court Palace

Sommige bezienswaardigheden liggen wat verder weg, maar zijn zeker een bezoek waard als je in Londen bent. Overweeg dan ook een trip naar Hampton Court Palace aan de zuidwestelijke rand van de stad. Het is een fascinerend paleis dat bijna 200 jaar het centrum was van het Engelse hofleven en de politiek. De meest beruchte bewoner was koning Henry III (1491-1547) . Hij heeft zes echtgenotes gehad, waarvan hij er twee liet onthoofden vanwege overspel.

Hampton Court Palace Londen

In het paleis kun je ruimtes bewonderen die belangrijk waren voor de vorst. The Great Hall is de grootste zaal van het paleis, met een enorm houten dak en zeldzame Vlaamse wandtapijten. Huiver in The Haunted Gallery, waar de geest zou rondwaren van Catherine Howard (zijn vijfde vrouw). Zij werd geëxecuteerd in de Tower of London nadat ze was vreemdgegaan. Andere hoogtepunten zijn de Tudor-keukens en de Royal Tennis Court, de oudste tennisbaan ter wereld. Je bereikt het paleis in 35 minuten met de trein vanaf Waterloo Station. Adres: Hampton Ct Way, Molesey, East Molesey KT8 9AU, Verenigd Koninkrijk. Website: www.hrp.org.uk

Fan Museum

Fan Museum in LondenHet Fan Museum is zo’n instituut in Londen waar je snel idolaat van kunt worden. Dit is namelijk het enige museum ter wereld dat exclusief gewijd is aan de fan, oftewel de waaier waarmee je jezelf of anderen wat koelte kunt toewuiven. Het Fan Museum heeft de grootste collectie waaiers ter wereld: 5000 stuks. Lees hier meer over het Fan Museum

Voor het laatst bijgewerkt op 25 januari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Londen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/sedmak; Shutterstock.com; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam