Vakantie op het eiland Gotland, Zweden: 11 tips!

Door Cindy Stechweij

Wil je op vakantie naar het eiland Gotland in Zweden? We helpen je hier graag bij. Want niet alleen bij buitenlandse toeristen is Gotland een populaire vakantiebestemming, ook de Zweden zelf komen hier graag. En dat zegt wat natuurlijk. Gotland staat beroemd om de mooie natuur, de stranden, de festivals en de langste grot van Zweden.

Gotland is het grootste eiland van Zweden en ligt in de Baltische zee. Aan de linkerkant ligt Zweden en aan de rechterkant ligt Letland. Vanaf Oskarshamn of vanaf Nynashamn onder Stockholm vaar je in ruim 3 uur naar dit eiland. Wat voor een vakantie je ook wil, van avontuur tot feesten tot natuur tot strand, je vindt het allemaal op Gotland.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Gotland?
Reserveer hier online een hotel of vakantiehuis op Gotland

Een vakantie naar dit prachtige eiland van Zweden is daarom ook absoluut een to-do op je vakantie-bucketlist. We helpen je graag bij het plannen van deze vakantie met onze 11 tips over Gotland. Laat de vakantie-voorpret beginnen!

Geniet van 800 kilometer kustlijn

Gotland is populair bij Zweedse- en buitenlandse toeristen, omdat het een veelzijdig eiland is. Maar wat bijna iedereen wel wil in de zomer, is af en toe aan het strand liggen en in de zee duiken. Met 800 kilometer aan kustlijn zit je met een vakantie op Gotland helemaal goed. Sudersand, Norsta en Ekeviken zijn de bekendste, langste en mooiste stranden van Gotland. Het zand is er wit en poederig en het water is ondiep.

Bezoek de stad Visby

Visby is de stad waar je met de boot aankomt en het is de grootste stad van het eiland. Een dagje deze stad verkennen is een leuke bezigheid tijdens je vakantie. Visby heeft bijvoorbeeld gigantische muren om de stad heen lopen die je kunt bekijken.

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Gotland, bezoek dan het Gotlands Museum (Strandgatan 14, Visby. Website: www.gotlandsmuseum.se). Ben je liever buiten? Dan zijn de botanische tuinen (Botaniska Trädgården) een leuke optie. Of bewonder de Sint Nicholas Kerk uit 1230 of de Heilige Mariakathedraal (S:ta Maria Domkyrka) die in 1945 helemaal is hersteld.

Toer over het eiland

Gotland is niet super groot, waardoor het leuk is om een dagje te plannen om het hele eiland over te rijden. En dan natuurlijk het liefst zoveel mogelijk langs de prachtige kustlijn en door de natuurgebieden. Volgens Google Maps ben je circa 4½ uur aan het rijden, wanneer je niet naar de uiterste puntjes gaat.

Pak je picknickmand in, neem genoeg water mee en maak deze prachtige toer. Begin je vroeg genoeg, dan heb je ruim de tijd om op de mooiste plekjes te stoppen voor foto’s, eten, de oude dorpen, ruïnes en het nemen van een duik.

Ontdek de langste grot van Zweden

Behalve Gotland van buiten leren kennen, kun je Gotland ook heel goed van binnen leren kennen. De Lummelundagrot (Lummelundagrottan) is een van de langste druipsteengrotten in Zweden en het is een geweldige ervaring. Inmiddels is er 4 kilometer van de grot verkend, maar deze is zeker nog langer. Door middel van een gids leer je alles over de geschiedenis van Gotland en dit grottenstelsel van 400 miljoen jaar terug. Adres: Lummelunda Lummelundsbruk 520, 621 71 Visby, Zweden. Website: www.lummelundagrottan.se

Bezoek het Middeleeuws Festival op Gotland

Een van de meest bekende festivals op Gotland is het Middeleeuws Festival. Dit festival duurt een week en wordt al gehouden sinds 1984. Het festival vindt voor een groot deel plaats in de stad Visby, maar ook over het hele eiland vind je activiteiten. Je hebt geen kaartje nodig en het festival bestaat uit markten, toernooien, muziek, vuurwerk, verhalen, eten en drinken. Je hoeft niet verkleed te komen, maar dat is natuurlijk wel het allerleukste. Dit festival vindt plaats in december. Website: www.medeltidsveckan.se

Ga de natuur in bij het nationale park Gotska Sandön

Gotland staat bekend om haar prachtige natuur. Een van de mogelijkheden om deze natuur te ontdekken, is in het nationale park Gotska Sandön. Je waant je hier op een tropisch eiland met helderblauw water, enorme zandduinen en flink veel stranden. Dit is een rustig deel van Gotland en het komt voor dat je hier helemaal niemand anders tegenkomt. Rust en van de natuur genieten is wat je hier doet. Gotska Sandön ligt op een klein onbewoond eilandje, 38 kilometer ten noorden van Fårö. Website: www.gotskasandon.se

Filmliefhebber? Bezoek Fårö waar Ingmar Bergman woonde

Hou je echt van films, dan zegt de naam Ingmar Bergman (1918-2007) je vast wat. De beroemde Zweedse regisseur woonde een groot deel van zijn leven op dit deel van Gotland. Na zijn dood werd het Bergman Centrum opgericht, om liefhebbers van film en kunst bij elkaar te brengen. Je leert hier niet alleen over het leven van Ingmar Bergman, maar ook veel over het filmleven zelf. Adres: Fårö Svens 1118, 624 66 Fårö, Zweden. Website: www.bergmancenter.se

Bewonder de reusachtige kalksteenpilaren

Op Gotland vind je geweldige kalksteenpilaren aan de kust. Deze pilaren zijn grote verticale rotsen van wel 10 meter lang, die door de zee zijn gevormd. Je vindt ze langs de kust bij Fårö en ze vormen een indrukwekkend verschijnsel. Vooral het ruwe landschap er omheen maken deze pilaren super indrukwekkend.

Terug de tijd in door een bezoek aan het Vikingdorp Tofta

Gotland is vroeger een belangrijke nederzetting geweest van de Vikingen. Ben je hierin geïnteresseerd, dan is een bezoek aan het dorp Tofta absoluut noodzakelijk. Hier leer je alles over de Vikingen en hoe zij leefden en je bevindt je in een echte 10e-eeuwse handelsnederzetting. Gooien met een bijl, met pijl en boog schieten en brood bakken, je leert het hier allemaal zoals de Vikingen dat vroeger deden.

Ga met de kinderen naar het Pippi Langkous speelpark

Pippi Langkous en Zweden, deze woorden zijn onafscheidelijk van elkaar. Ondanks dat het boek zich afspeelt in het zuidoosten van Zweden, werden de Pippi-films voor het grootste deel opgenomen op Gotland. Een paar kilometer ten zuiden van Visby ligt het populaire Kneippbyn Park. Een waar speelparadijs en hier staat ook de Villa van Pippi Langkous. Elke zomer zijn er optredens in het Pippi Theater. Adres: Kneippbyn 15, 622 61 Visby, Zweden. Website: www.kneippbyn.se

Zwemmen in een blauwe lagune

Gotland heeft veel oude kalksteengroeven die nu gevuld zijn met prachtig diepblauw water. Deze blauwe lagunes (Blå lagunen) aan de noordelijke rotskust van Gotland zijn populair om te zwemmen. De meren lijken de warmte goed vast te houden, waardoor ze een heerlijke temperatuur hebben.

Blauwe lagune in Gotland

Je kunt van rotsen het water afspringen, rustig zwemmen, mensen kijken, genieten van de prachtige omgeving of gewoon lekker in de zon liggen. Vooral in de maanden juni tot en met augustus kan het erg druk zijn met vakantiegangers die hier willen zwemmen. De blauwe lagune ligt in het natuurreservaat Bästeträsk bij het dorp Ar. Website: www.lansstyrelsen.se

Vakantie op Gotland: praktische tips

Overnachten op Gotland

Je hebt genoeg keuzes om te slapen in Gotland. Over het hele eiland verspreid vind je leuke hotels, vakantiehuizen, appartementen en campings. Het ligt er daarom wat je graag doet tijdens je vakantie. Je kan ervoor kiezen om op meerdere plekken te slapen om het eiland goed te leren kennen, maar je kunt ook bijvoorbeeld vanuit Visby alles doen.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie op Gotland?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis op Gotland, tegen de laagste prijzen

Reizen naar Gotland

Om op Gotland te komen, moet je met de boot of met het vliegtuig. Je kunt de boot nemen vanaf Nynashamn, ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Stockholm. Het ligt eraan op welk vliegveld je vliegt, maar het is zo’n uur tot 1,5 uur rijden.

Je kunt ook de boot nemen vanaf Oskarshamn in Småland. Vanaf beide plekken duurt de oversteek iets meer dan 3 uur en je neemt de auto gewoon mee op de boot. In de zomermaanden zijn er zo’n zes overtochten per dag. Op deze website kun je tickets boeken voor de ferry: www.destinationgotland.se

Vliegen doe je vanaf Stockholm naar Gotland en duurt een half uurtje. Je kunt ook het vliegtuig pakken vanuit onder meer Göteborg, Malmö en Helsinki. Kijk voor meer info over de luchtvaartmaatschappijen op de website van Visby Airport: www.swedavia.com

Eten en drinken in Gotland

Visby is de grootste stad in Gotland en hier vind je dan ook de meeste restaurants. En een eiland is geen eiland natuurlijk, wanneer je hier geen heerlijke vis kunt eten. Op heel Gotland eet je veel vis, maar je kunt bijvoorbeeld ook schaap eten. Zo mag het restaurant Gamla Masters als enige de lamracks verkopen van de beroemde Gotlandse schaap.

Overige tips voor Gotland

Het beste ga je op vakantie naar Gotland in maart, juni en augustus. Dit zijn de heerlijke maanden door het weer en het is er niet zo druk. Je betaalt in Zweden met de Zweedse Kroon en 100 kroon is bijna € 10. Voor meer informatie over een vakantie op Gotland kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.gotland.com

Over Cindy

Als freelance creatief schrijver, content strateeg en storyteller haal ik mijn inspiratie uit cultuur, natuur en nieuwe omgevingen. Ik reis naar de mooiste (en soms minder mooie) plekken om te kijken, te ervaren en om mezelf te blijven verwonderen. Of het nu in Ierland, Sri Lanka of Arizona is, elke plek leert me op een andere manier mijn inspiratie te vinden. Elke plek geeft mij iets om te leren. Meer weten over mij? Kijk op mijn LinkedIn-profiel.

Voor het laatst bijgewerkt op 29 december 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie Gotland in Zweden, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; depositphotos.com/a40757; Pixabay; Sveriges Nationalparker.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam