Bergmeren

Reizen met de auto naar Zwitserland

Reizen met de auto in ZwitserlandZwitserland heeft een uitstekend netwerk van wegen, wat het autorijden in het land relatief gemakkelijk maakt. Ondanks de vele bergen zijn de meeste plaatsen met de auto bereikbaar. Sommige dorpen en gebieden zijn verboden voor auto’s of kunnen alleen per trein of kabelbaan worden bereikt.

Vanuit Nederland kun je in één dag naar Zwitserland rijden, vooral als je naar een van de noordelijk gelegen regio’s gaat. De afstand van Amsterdam naar Zürich is 822 kilometer, ongeveer 7½ uur rijden. De snelste route is om via Duitsland te rijden over de Bundesautobahn 3 (A3). In Zwitserland passeer je net over de grens Basel.

Ga je bijvoorbeeld naar Genève, dan kun je beter via Luxemburg en Frankrijk rijden. De afstand van Amsterdam naar Genève is 980 kilometer, een autorit van ongeveer 9 uur.

Vignet voor autorijden in Zwitserland

Voor het rijden over de snelwegen in Zwitserland is een vignet verplicht. Dat geldt niet alleen voor auto’s, maar ook voor vrachtwagens en motors. Voor een caravan of aanhangwagen moet je een tweede vignet kopen. Het is een sticker die je aan de binnenkant van je voorruit moet plakken. Het is moet goed bevestigd zitten. Heb je de sticker bijvoorbeeld los op het dashboard liggen, dan riskeer je een boete. Maak je alleen gebruik van lokale wegen, dan heb je geen vignet nodig.

Huurauto’s in Zwitserland hebben standaard al een vignet achter de voorruit. De sticker is geldig voor een kalenderjaar, ongeacht het moment waarop je het koopt. De geldigheid loopt van 1 december voorafgaand aan het kalenderjaar, tot 31 januari na het kalenderjaar. Een totale periode dus van 14 maanden.

Het vignet kun je kopen bij de grens, online en in Zwitserland bij benzinestations, postkantoren en garages. Om oponthoud aan de grens te voorkomen, is het handig de sticker voor je vakantie via internet te bestellen. Bij de ANWB kun je eenvoudig een vignet bestellen die verplicht is voor je autovakantie naar Zwitserland. Bij de grens kun je zo via de fast lane Zwitserland binnen rijden. Heb je geen vignet, dan heb je vooral in de zomer te maken met lange wachttijden aan de grens.

Tolwegen in Zwitserland

In Zwitserland hoef je voor snelwegen en tunnels geen tol te betalen, als je eenmaal in het bezit bent van een vignet. Een uitzondering is de Grote Sint Bernardtunnel, op de E27 op de grens van Zwitserland en Italië. Deze 5798 meter lange tunnel is geopend in 1964 en is de eerste autotunnel in de Alpen.

De Grote Sint Bernardtunnel is in principe 365 dagen per jaar open, maar kan soms gesloten zijn in verband met grote hoeveelheden sneeuwval. De tol voor de tunnel is overigens niet goedkoop: € 27,90 voor auto’s in 2015. Voor motorrijders is het wat goedkoper, met een caravan of camper ben je nog duurder uit. Je kunt de tol betalen met contant geld of een creditcard. Voor informatie over de laatste tarieven en de weersomstandigheden kun je kijken op de officiële website: www.letunnel.com

Autorijden in de winter in Zwitserland

Autoweg in de Alpen in ZwitserlandIn de winter zijn sneeuwbanden en sneeuwkettingen in het algemeen niet verplicht. Ga je in de winter autorijden in Zwitserland, dan is het echter sterk aan te raden om winter- of sneeuwbanden te gebruiken op je auto. Het is niet toegestaan ander verkeer te hinderen omdat jij hebt verzuimd je auto geschikt te maken voor het rijden in winterse omstandigheden. Je riskeert dan een boete. Enkele kleinere besneeuwde wegen zijn in de winter alleen met sneeuwkettingen begaanbaar.

Voor het rijden in de bergen in Zwitserland moet je goed met je auto overweg kunnen. Enige jaren ervaring met autorijden is eigenlijk wel noodzakelijk om die haarspeldbocht of bergpas te kunnen nemen. Zorg dat je een volle benzinetank hebt, want hoog in de bergen zijn geen tankstations en je wilt niet aan de rand van een ravijn opeens zonder benzine komen te zitten. Ook een goede werking van de remmen is essentieel. Ga je veel autorijden in de bergen, overweeg je auto dan nog even langs de garage te rijden voor een controlebeurt.

In de winter zijn bergpassen vaak gesloten bij hevige sneeuwval. Daar zijn geen vaste periodes voor, omdat de hoeveelheid sneeuw bepaalt of een pas dicht gaat of niet. Sommige Zwitserse bergpassen blijven zelfs dicht tot juni of juli, nadat de sneeuw voldoende is gesmolten om de weg weer begaanbaar te maken. Voor een overzicht van bergpassen die open zijn, kun je kijken op de website Alpenpässe: www.alpenpaesse.co

Verkeersregels in Zwitserland

Naast het verplichte vignet vind je hier de belangrijkste verkeersregels voor het autorijden in Zwitserland. Het is raadzaam je aan de regels te houden, omdat je anders een fikse boete riskeert.

Automobilisten moeten ook overdag de lampen van hun auto aan hebben. De maximumsnelheid op snelwegen is 120 kilometer per uur. Op hoofdwegen is de maximale snelheid 100 kilometer per uur. Op andere wegen buiten de bebouwde kom is dat 80 kilometer per uur en binnen steden is de maximumsnelheid 50 kilometer per uur. Verkeer van rechts en op rotondes heeft voorrang (ook fietsers).

Een gevarendriehoek is verplicht en moet je bij de hand hebben bij pech of een ongeval. Je moet deze niet opbergen in de kofferbak. Automobilisten worden aangeraden een autoblusser en verbanddoos in de auto te hebben. Het is verboden navigatieapparatuur in je auto te hebben waarmee je flitsers en snelheidscontroles kunt traceren.

Autorijden in Zwitserland is verboden met een alcoholpromillage vanaf 0,5 promille (ongeveer één glas voor een vrouw, twee glazen voor een man). Het is met de kronkelende wegen door de bergen beter om helemaal niet te drinken. Automobilisten wordt aangeraden hun motor uit te zetten bij het wachten voor stoplichten en spoorwegovergangen. Soms is het zelfs verplicht.

Lees hieronder verder voor nog meer reisinspiratie voor je vakantie in Zwitserland:

Tips voor een vakantie in Basel

Basel is de culturele hoofdstad van Zwitserland, waar je helemaal los kunt gaan op kunst, musea, dans en opera. Basel heeft alleen al meer dan 40 musea en zo’n 25 theaters, maar is ook beroemd om zijn carnaval en farmaceutische reuzen. Lees hier meer over een vakantie in Basel

Tips voor een vakantie in Bern

Een vakantie in Bern beleef je in de hoofdstad van Zwitserland en misschien wel de meest onderschatte stad van het land. Voor een vakantie in Bern klappen mensen wat minder snel hun handen op elkaar, maar dat is onterecht! Lees hier meer over een vakantie in Bern

Tips voor een vakantie in Zürich

Een vakantie in Zürich beleef je in de grootste en machtigste stad van Zwitserland. Velen denken bij Zürich aan een steriele bankenstad, maar niets is minder waar. Het is inderdaad de financiële motor van Zwitserland, maar als je de aandelenkoersen achter je laat zie je een trendbewuste stad. Lees meer over een vakantie in Zürich

Wat te doen en te zien in Lausanne: 10 tips!

In Lausanne vind je sprookjesachtige architectuur en betoverende berglandschappen, zo ver het oog reikt. Je zou Lausanne ook wel de hoofdstad van de Olympische Spelen kunnen noemen, met het hoofdkwartier van het IOC. Lees hier onze tips over wat te doen in Lausanne

Voor het laatst bijgewerkt op 28 juni 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de auto naar Zwitserland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/mmedp; pozitivstudija.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam