Booking Zwitserland

Reizen met de trein in Zwitserland

Zwitserland reizen treinDe vele bergen zijn in Zwitserland geen belemmering gebleken: het land heeft een uitgebreid netwerk van spoorwegen, waarbij je zo’n beetje elke uithoek met de trein kunt bereiken. Alle steden hebben een treinstation en het reizen met de trein in Zwitserland is comfortabel en snel. Ook is de kans groot dat je op tijd op de plek van bestemming komt: de stiptheid van de treinen in Zwitserland behoort tot de hoogste ter wereld.

De Zwitserse Federale Spoorwegen SBB-CFF-FFS is de nationale spoorwegmaatschappij van het land. Daarnaast zijn er enkele andere exploitanten die treindiensten verzorgen op bijzondere spoorlijnen in Zwitserland. Het gaat vaak om regionale en lokale spoorwegmaatschappijen die ritten aanbieden op trajecten waar je vooral van het spectaculaire uitzicht kunt genieten. De rit met de trein is dan vooral een attractie op zich, en eigenlijk niet bedoeld voor forenzen die snel van de ene stad naar de andere stad willen reizen.

Soorten treinen in Zwitserland

De SBB (Schweizerische BundesBahn) heeft verschillende soorten treinen rijden in Zwitserland:

  • RegioExpress: rijdt tussen grotere Zwitserse steden en plaatsen in de regio.
  • Regio: stoptrein die kleinere dorpen en steden met elkaar verbindt.
  • InterCity: sneltrein tussen grotere Zwitserse steden als Basel en Genève.
  • InterCity Neigezug (ICN): hogesnelheidslijn tussen de grotere steden. De trein kan een maximumsnelheid behalen van 200 kilometer per uur.
  • InterRegio: treinen die Zürich en Genève verbinden met steden in heel Zwitserland. Deze treinen maken meer stops dan InterCity treinen.
  • S-Bahn: lokale trein in grote steden als Zürich, Bern en Basel.

Zwitserland reizen trein en station

Op de website van de SBB kun je de dienstregeling raadplegen: www.sbb.ch. Treinkaartjes kun je online kopen of bij kaartjesautomaten op de treinstations. In de treinen kun je 1e of 2e klasse reizen.

Treinpas voor Zwitserland

Als je langere tijd in Zwitserland vakantie viert en je wilt veel met de trein reizen, dan is het aan te raden een Swiss Travel Pass aan te schaffen. Met deze reispas kun je onbeperkt reizen met de trein, de bus en veerdiensten en met het openbaar vervoer in ruim 40 steden en je krijgt korting bij honderden musea en voor bijzondere treinreizen.

De pas is te koop vanaf 3 dagen tot twee weken en online te bestellen. Voor kinderen en jongeren tot en met 25 jaar is er een voordeliger tarief voor de Swiss Travel Pass.

Reis met korting met de trein in Zwitserland!
Bestel hier online de Swiss Travel Pass

Reizen met de trein naar Zwitserland

Net zoals in Zwitserland comfortabel met de trein kunt reizen, kun je uiteraard ook gemakkelijk náár Zwitserland reizen. Hieronder staan de mogelijkheden om via het spoor het land binnen te komen. Het kopen van treinkaartjes kan onder meer via de website van NS International.

ICE International

ICE International is een internationale trein waarmee je vanuit Nederland via Duitsland rechtstreeks naar de Zwitserse stad Basel kunt reizen. Deze trein vertrekt dagelijks in de ochtend vanaf Amsterdam CS en stopt ook in Utrecht CS en Arnhem. De reistijd vanuit Amsterdam is ongeveer 6 uur en 40 minuten. Basel is een belangrijk spoorwegknooppunt, waar je kunt overstappen op treinen naar andere Zwitserse steden als Genève, Luzern, Zürich en Lausanne of op andere internationale treinen richting Italië of Oostenrijk.

Daarnaast kun je met de ICE International reizen naar Basel en de Zwitserse hoofdstad Bern met een overstap in het Duitse Frankfurt. Je bent dan wel wat langer onderweg, maar er zijn veel meer vertrekmogelijkheden gedurende de dag en de reistijd valt mee. Zo ben je bij vertrek vanaf Amsterdam CS al binnen 8 uur in Bern.

Reis comfortabel met de trein naar Zwitserland
Boek hier een treinticket bij NS International

Nightjet

De Nightjet is een nachttrein die sinds december 2021 dagelijks van Nederland naar Basel en Zürich rijdt. De trein vertrekt ‘s avonds van Amsterdam CS en komt de volgende ochtend aan. De trein beschikt over slaapstoelen, ligrijtuigen met compartimenten voor 4 en 6 personen en slaaprijtuigen met compartimenten voor 1, 2 en 3 personen. De compartimenten in de slaaprijtuigen hebben een eigen wastafel met koud en warm water. De treinreis duurt ongeveer 12 uur. In Nederland stopt de Nightjet ook in Utrecht CS en Arnhem.

Railjet tussen Zwitserland en OostenrijkRailjet

Railjet is een hogesnelheidstrein die Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, met Zürich verbindt. De treinreis duurt ongeveer 8 uur en de trein rijdt een paar keer per dag. Onderweg stopt de trein op de stations van Bregenz, Innsbruck en Salzburg. De Railjet kan een maximumsnelheid bereiken van 230 kilometer per uur. De trein kent drie klasses: economy class, first class en business class. Informatie over de dienstregeling en boekingen: www.railjet.at

EuroCity

De EuroCity verbindt Zürich, Basel en Genève met Milaan in Italië. De trein rijdt een paar keer per dag. De reis van Zürich naar Milaan door de Alpen duurt ongeveer 3½ uur. In 2016 zal de reistijd met een uur worden verkort door de opening van de Gotthard-basistunnel, die speciaal bedoeld is voor de hogesnelheidslijn tussen Zürich en Milaan. De Gotthard-basistunnel is met een lengte van 57 kilometer de langste spoortunnel ter wereld.

TGV Lyria

De TGV Lyria is een Franse hogesnelheidstrein die steden in Zwitserland verbindt met Parijs en Marseille in Frankrijk. Vanuit de Franse hoofdstad Parijs kun je met de TGV naar Zürich (reistijd 4 uur), Genève (reistijd 3 uur en 5 minuten) of Lausanne (reistijd 3½ uur). Vanuit Marseille kun je in 3½ uur naar Genève. Alle treinen van TGV Lyria vertrekken vanaf het treinstation Paris Gare de Lyon. De TGV tussen Frankrijk en Zwitserland heeft een 1e klasse en een 2e klasse en er is een café aan boord. Reserveringen en dienstregeling: www.voyages-sncf.com

Bijzondere treinreizen in Zwitserland

Bernina ExpressReizen met de trein in Zwitserland is een feest op zich. Met de besneeuwde bergtoppen, groene alpenweides, diepe ravijnen, kristalheldere meren en vele bruggen en tunnels is het een van de weinige landen in de wereld waar je vanuit de trein vrijwel altijd een goed uitzicht hebt. Behalve de reguliere treinen die de grote steden met elkaar verbinden, is er dus ook een groot aantal speciale trajecten waarover je met de trein kunt reizen. ► Lees hier meer over bijzondere treinreizen in Zwitserland

Voor het laatst bijgewerkt op 4 april 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de trein in Zwitserland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; SBB / ÖBB/Eisenberger.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam