Tips voor een vakantie in Zwitserland

Zwitserland: een introductie

Een vakantie in Zwitserland beleef je in een van de mooiste landen van Europa, als je tenminste geen zeebenen hebt. Ingeklemd tussen Duitsland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk vind je er de majestueuze en licht angst aanjagende Alpen, glinsterende meren en eindeloze groene velden met koeien die traditionele koebellen dragen. Zwitserland heeft enkele van de mooiste berglandschappen ter wereld en zal regelmatig een beroep doen op je zwaartekracht als je de steile hellingen probeert te bedwingen, maar het uitzicht vanaf de top is de onvermijdelijke uitputting waard.

Naast het natuurschoon is Zwitserland befaamd om zijn andere clichés: de heerlijke chocolade, zijn karakteristieke kaas, de koekoeksklokken en natuurlijk het Zwitserse zakmes. Je kunt je vakantie doorbrengen in exclusieve skigebieden als Zermatt en St. Moritz, maar ook in een middeleeuwse stad als Bern of het machtige en decadente Zürich. Het land is niet veel groter dan Nederland, maar logenstraft zijn afmeting op het gebied van variatie, charme en klasse.

Het land dat legendarisch is om zijn politieke neutraliteit kan ook een behoorlijke aanslag vormen op je portemonnee, zul je tijdens je vakantie merken. Het is waar, het rijke en efficiënte Zwitserland is een relatief duur land. Maar met een goede planning en gezond verstand hoef je je bankrekening niet te plunderen, en kun je genieten van een van de prachtigste plekken op aarde waar de vriendelijke Zwitsers naast hun officiële drie talen ook nog eens Engels spreken.

Zwitserland in een notendop

– Oppervlakte: 41.300 vierkante kilometer (even groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 8.179.294 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 198 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Bern;
– Talen: Duits, Frans, Italiaans;
– Munteenheid: Zwitserse frank (CHF);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 59.400 (2016).

Bijzondere treinreizen in Zwitserland

Bernina ExpressReizen met de trein in Zwitserland is een feest op zich. Met de besneeuwde bergtoppen, groene alpenweides, diepe ravijnen, kristalheldere meren en vele bruggen en tunnels is het een van de weinige landen in de wereld waar je vanuit de trein vrijwel altijd een goed uitzicht hebt. Lees hier meer over bijzondere treinreizen in Zwitserland

Tips voor een vakantie in Bern

Een vakantie in Bern beleef je in de hoofdstad van Zwitserland en misschien wel de meest onderschatte stad van het land. Voor een stedentrip in het decadente Zürich pakken veel reizigers zonder aarzelen hun koffers, maar voor een vakantie in Bern klappen mensen wat minder snel hun handen op elkaar. Lees hier meer over een vakantie in Bern

Tips voor een vakantie in Zürich

Een vakantie in Zürich beleef je in de grootste en machtigste stad van Zwitserland. Velen denken bij Zürich aan een steriele bankenstad, maar niets is minder waar. Het is inderdaad de financiële motor van Zwitserland, maar als je de aandelenkoersen achter je laat zie je een trendbewuste stad. Lees meer over een vakantie in Zürich

Informatie over visum Zwitserland

Reizen en vakantie in ZwitserlandStaatsburgers uit Nederland kunnen op vakantie in Zwitserland voor een periode van maximaal 90 dagen met een geldig paspoort of een verblijfsdocument. Houders van een tijdelijke verblijfsvergunning voor Nederland, moeten een visum aanvragen.

Ook als je langer wilt blijven of wilt werken in Zwitserland, is een visum en/of een werkvergunning vereist. Meer informatie kun je krijgen bij de Ambassade van Zwitserland in Den Haag.

Communicatie in Zwitserland

Internationaal toegangsnummer: +41.
Collect call naar Nederland: 0800-550031.
Ambulance: 114.
Politie: 117.
Brandweer: 118.

Tijdsverschil met Zwitserland

Er is geen tijdsverschil tussen Zwitserland en Nederland. Zwitserland kent net als Nederland een zomertijd, van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober.

Elektriciteit in Zwitserland

De elektriciteit in Zwitserland is 230 volt. De stopcontacten en stekkers zijn echter anders dan in Nederland. De stekkers in Zwitserland hebben twee of drie dunne ronde pinnen. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen, omdat Nederlandse stekkers niet altijd passen.

Voor het laatst bijgewerkt op 12 april 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Zwitserland, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam