Booking Argentinië

Tips voor het maken van een roadtrip door Noord-Argentinië

Door Eva de Reus

Wie aan Argentinië denkt, denkt aan Patagonië, Buenos Aires en de Iguazu Falls. Maar wist je dat Argentinië nog veel meer te bieden heeft? Zo lenen de provincies Salta en Jujuy in het hoge noorden van het land zich perfect voor een roadtrip. Maak je op voor rare rotsformaties en bergen met heel veel kleuren!

Bezienswaardigheden en activiteiten in Noord-Argentinië

Wijn drinken in Cafayate

Rondom Cafayate tref je vele wijngaarden aan. Het is dan ook één van de beste wijnregio’s van Argentinië. Sommige wijngaarden leiden je voor een klein bedrag rond en laten je een aantal zelf geproduceerde wijnen proeven. De wijnen zijn vaak scherp geprijsd, dus laat wat ruimte over in je koffer!

Salinas Grandes: overal zout

Deze Argentijnse zoutvlakte is qua oppervlakte misschien iets minder groot dan de Salar de Uyuni van buurland Bolivia, maar de Salinas Grandes is zeker niet minder indrukwekkend. Het landschap op 3450 meter hoogte is wit zover je kunt kijken.

Je kunt met je auto over de zoutvlakte rijden. Zie je dit niet zitten? Een wandeling maken is natuurlijk ook een optie. Vergeet niet je camera mee te nemen, want de grote uitgestrekte vlakte leent zich goed voor het maken van een paar leuke perspectief-foto’s.

Op de foto met gigantische cactussen

Cactussen die twee keer zo groot zijn als jezelf? Je vindt ze in het Los Cardones National Park. Dit nationale park ligt langs de route 33 van Cachi naar Salta en heeft zijn naam te danken aan de cactussoort die ervoor komt: de cardon grande cactus. De cactussen kunnen maar liefst ruim 7 meter hoog worden.

Rare rotsformaties en toffe souvenirs langs de route 68

De obelisk en het amfitheater: het zijn slechts twee voorbeelden van de vele rotsformaties die je langs de route 68 tegenkomt. De namen van de formaties zijn afgeleid van de bijzondere vormen die de rotsen hebben. De rotsformaties trekken veel toeristen en daar speelt de lokale bevolking slim op in.

Zo vind je bijna bij elke rots met een naampje meerdere souvenirkraampjes die van alles verkopen: van handgemaakte sieraden tot lokale instrumenten. Overigens is niet de hele route 68 spectaculair. Als je vanaf Salta komt, zal je eerst door een paar voorsteden en dorpen moeten rijden waar weinig te beleven valt.

De best bewaarde mummies in Salta

Salta is een leuke sfeervolle stad met lekkere restaurantjes en een aantal leuke bezienswaardigheden. Wat je absoluut niet mag missen is het Museum of High Altitude Archaeology. Hier worden de best bewaarde mummies ter wereld tentoongesteld. Het gaat om de zogenoemde kinderen van Llullaillaco. De drie kinderen, twee meisjes en een jongen, waren offers in een religieus ritueel van de Inca’s.

In 1999 werden de lichamen van de kinderen door archeologen gevonden in de buurt van de top van stratovulkaan Llullaillaco. Door de extreme kou op deze hoogte (6739 meter) zijn de lichamen erg goed bewaard gebleven. In het museum leer je meer over de kinderen en het offerritueel. Er wordt overigens maar één mummie per keer tentoongesteld.

Bergen met heel veel kleuren

Ten noorden van Salta ligt het plaatsje Purmamarca. Hier vind je de zogenoemde ‘berg met de zeven kleuren’. De berg is leuk om te zien, maar niet mega spectaculair. Toch is een stop in Purmamarca een aanrader, want het dorpje barst van de souvenirkraampjes en restaurants. Absoluut leuk om een uur (of twee) doorheen te slenteren.Een stukje noordelijk, bij het plaatsje Humahuaca, vind je de ‘berg met de veertien kleuren’. Deze berg is in tegenstelling tot de zevenkleurige variant zeker de moeite waard. Om de kleurrijke berg te bewonderen moet je wel een steil stuk omhoog rijden. Heb je geen 4×4 of SUV? Vraag dan eerst even aan de lokale bevolking wat de staat van de weg is. De veertien kleurige berg heeft zijn kleuren te danken de mineraalrijke grond. Sommigen zeggen zelfs meer dan veertien kleuren in de berg te zien.


Praktische informatie voor een roadtrip door Noord-Argentinië

De route van de roadtrip door Noord-Argentinië

De bovengenoemde plaatsen zijn als het ware in een ‘achtje’ te rijden. De meeste reizigers kiezen ervoor om een auto te huren in Salta, vanaf hier kun je bijvoorbeeld eerste de route 68 naar Cafayate rijden of juist beginnen met het noordelijkste gedeelte van de trip. Trek voor deze roadtrip minimaal een week uit.

Het huren van een auto is voor deze route de meest voor de hand liggende optie, maar natuurlijk is het ook mogelijk om de route af te leggen met het openbaar vervoer of door met een tour de hoogtepunten te bezoeken. Daarnaast is liften in Argentinië ook niet ongebruikelijk.

Voorbereidingen tegen hoogteziekte

De meeste hoogtepunten liggen meer dan 3000 meter boven zeeniveau en sommige plekken, zoals de 14-kleurige berg, liggen zelfs op ruim 4000 meter hoogte. De ijle lucht kan ervoor zorgen dat je last krijgt van hoogteziekte. Milde symptomen hiervan zijn hoofdpijn of misselijkheid. Om te voorkomen dat je erg veel last krijgt van de hoogte, kan je het beste een aantal voorbereidingen nemen.

Het is belangrijk om goed te acclimatiseren. Stijg niet te veel op één dag en neem de tijd om te wennen aan de hoogte. Drink ook voldoende water, meer dan dat je normaal zou doen. Bij de meeste souvenirkraampjes in het noorden van Argentinië kun je producten kopen die hoogteziekte tegengaan, zoals coca-snoepjes en speciale kruiden voor thee.

Heb je erg veel last van de hoogte? Daal dan af naar lager gelegen gebieden. Zowel Salta als Cafayate liggen allebei onder de 2000 meter hoogte en daar zal je dus geen last hebben van hoogteziekte.

Eten en drinken in Noord-Argentinië

In Noord-Argentinië zijn ze wel wat toeristen gewend. Je zult er dus veel restaurants aantreffen met genoeg keuze op de menukaart. Iets origineels uitproberen? Bestel een bord vol verschillende empanadas (een soort bladerdeeghapjes). Je hebt varianten met vlees of kaas, maar ook bijvoorbeeld met quinoa. Ook kun je in sommige restaurants een lama burger bestellen.

Reis je low budget? Ga in de restaurants dan voor de dagmenu’s. Deze menu’s bestaan vaak uit drie gangen (soep, hoofdgerecht en een klein dessert) en kun je soms al voor een paar euro’s scoren.

Over Eva

Hallo, ik ben Eva. In mei 2017 ben ik begonnen met een wereldreis en ik ben voorlopig nog niet van plan om terug te komen. Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst een vliegtuig in met een internationale bestemming (Thailand). Inmiddels heb ik al veel nieuwe culturen, gerechten en landschappen mogen ontdekken. Mijn favoriete landen tot nu toe zijn IJsland, Mongolië en Zuid-Korea. Volgens de belevenissen van mij en mijn vriend Dominic op ons YouTube-kanaal van De Rugzakreizigers.

Voor het laatst bijgewerkt op 15 juli 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het maken van een roadtrip door Noord-Argentinië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Eva de Reus; Wikipedia (mummie).

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam