Tips voor een vakantie in Belize

Belize: een introductie

Een vakantie in Belize beleef je in ‘het best bewaarde geheim van moeder natuur’, een land met jungle, watervallen, Maya-ruïnes, grotten en enkele van de beste duikplekken in het Caribisch gebied. Menig reiziger die Belize heeft bezocht, prijst dit vreedzame land in Centraal-Amerika om de nationale parken, de prachtige kust en de relaxte sfeer.

Liefhebbers van snorkelen en duiken voelen zich aangetrokken tot de 450 koraaleilanden en het Barrièrerif van Belize, dat bijna net zo indrukwekkend is als het Great Barrier Reef in Australië. Ingeklemd tussen Mexico en Guatemala was Belize ook het hart van de Maya-beschaving die zo’n 4000 jaar geleden in dit deel van de wereld opbloeide (en ten onder ging na de komst van Spaanse ontdekkingsreizigers in de 16e eeuw). Het land heeft meer dan 900 overblijfselen uit de Maya-tijd, dus een vakantie is niet compleet als je niet enkele tempels, piramides en paleizen hebt bezocht. Na het verjagen van de Spanjaarden streken de Britten er neer, waardoor het land tot 1973 als Brits-Honduras te boek stond.

Zonder taalbarrières kun je dus vakantie vieren in Belize, dat ecotoerisme en zorg voor de natuur hoog in het vaandel heeft staan. Belize is het enige land ter wereld met een wildreservaat voor jaguars en het zuiden en westen van deze kleine natie bestaan nog altijd uit dikke tropische bossen. Belize is wel het duurste land in de regio, maar met uitstekende hotels en betrouwbaar openbaar vervoer is dit het ideale startpunt voor een rondreis door Centraal-Amerika.

BelizeBelize in een notendop

– Oppervlakte: 22.966 vierkante kilometer (ongeveer de helft van Nederland);
– Inwoneraantal: 419.137 (2023);
– Bevolkingsdichtheid: 18 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Parlementaire democratie;
– Hoofdstad: Belmopan;
– Talen: Engels (officieel), Spaans, Creools;
– Munteenheid: Belize Dollar (BZD);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 8800 (2021).

Informatie over visum Belize

Reizen en vakantie in BelizeStaatsburgers uit Nederland en België hebben geen visum nodig voor een vakantie in Belize. Wel dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 3 maanden geldig is.

Ook moet je beschikken over een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming en moet je kunnen aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken om je verblijf in Belize te kunnen bekostigen.

Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort waarmee je maximaal 30 dagen in het land kunt verblijven. Toeristen die vanuit Guatemala of Mexico per auto of boot naar Belize reizen, dienen aan de grens een ‘importation permit’ aan te vragen voor hun voertuig of vaartuig. Deze vergunning is eveneens maximaal 30 dagen geldig.

Voor een langer verblijf of een werkvergunning kun je informatie inwinnen bij de Ambassade van Belize in Brussel.

Wat te doen in Belize: 10 tips!

Belize is gezegend met prachtige natuur, heerlijke stranden en eeuwenoude cultuur. Je kunt de tempels en piramides van oude Maya-tempels verkennen, snorkelen en duiken, mysterieuze grotten ontdekken en relaxen op de stranden. Lees hier onze tips wat te doen in Belize

Overnachten in Belize

Belize overnachten
Belize heeft een ruime keuze om te overnachten, in verschillende prijsklassen. Je kunt de nacht doorbrengen in luxe resorts, vriendelijke familiehotels, guesthouses, lodges, bungalows, vakantiehuizen en villa’s. ► Lees hier alle tips voor overnachten in Belize

Reizen naar Belize

Voor een vakantie kun je relatief eenvoudig naar Belize reizen. Je kunt daarvoor het beste overstappen op een luchthaven in de Verenigde Staten. Vanuit Mexico of Guatemala kun je met de bus naar Belize reizen. Lees hier onze tips over reizen naar Belize

Communicatie in Belize

Internationaal toegangsnummer: +501
Alarmnummer noodgevallen: 911.
Alarmnummer ambulance en brandweer: 90.
Belize Emergency Response Team: www.bertbelize.org
Alarmnummer kustwacht: 225 21 25.

Tijdsverschil met Belize

Tijdens onze wintertijd is het in Belize 7 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Belize 8 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Belize

De elektriciteit in Belize is 110 volt, met een frequentie van 60 Hertz. Het land gebruikt Amerikaanse stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met twee rechthoekige pinnen, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen.

Voor het laatst bijgewerkt op 11 mei 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Belize, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/slickspics.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam