Tips voor een vakantie in La Paz, Bolivia

Door Olivier Van Herck

Als je met de bus over de hoogvlaktes in de Andes rijdt, is er niets dat je voorbereidt op het geweldige aanzicht van La Paz. Plots duik je over de rand en ligt de bekendste stad van Bolivia uitgestrekt tegen de heuvels. La Paz ligt in een grote kom waarbij de huizen steil tegen de wanden zijn gebouwd. Geen straat is recht en geen huis staat op dezelfde hoogte.

Met verbazing vraag je jezelf af hoe men ooit zo’n stad heeft kunnen bouwen, met een hoogte van 3660 meter de hoogste grote stad ter wereld. In de steile straten kruipen de oude Amerikaanse bussen sputterend omhoog, terwijl een onophoudelijk getoeter van de opdringerige minibusjes en taxi’s erachter drumt.

In tegenstelling tot de rest van Bolivia, lopen de mensen hier gejaagd over straat en is het dringen op de smalle trottoirs. Cholitas, de traditioneel geklede vrouwen met een zwarte bolhoed, kleuren de hoeken van iedere straat. Als de avond valt, betoveren de lichtjes de straten en de huizen die de bergflanken tot leven wekken.

Bezienswaardigheden en activiteiten in La Paz

Calle Sagarnaga

Het is misschien de meest toeristische straat van heel La Paz, maar dat is niet zonder reden. De talrijke winkels puilen uit met doeken, tassen en kleren in de typische Andeskleuren. Er is niemand die het kan weerstaan om door de straten te lopen en geen klein souvenir te kopen.

Wat hoger in de straat staan verschillende kraampjes waar oude vrouwtjes allerlei vreemde voorwerpen verkopen, van dode lamafoetussen tot bijzondere kruidenmengsels. Het is de Mercado de las Brujas, de heksenmarkt, waar je traditionele geneesmiddelen kan kopen tegen iedere kwaal. Veel Bolivianen geloven nog in deze geneeskunde en bezoeken soms liever een kruidendokter dan een echt ziekenhuis.

Een ritje in de teleferico

Hoewel Bolivia een van de armste landen is in Zuid-Amerika, beschikt La Paz over een ultramodern systeem met kabelliften, Mi Teleferico genoemd. Een metronetwerk onder de grond is onmogelijk, maar boven de grond is er genoeg plaats. Er zijn zeven lijnen actief en het doel is om uiteindelijk elf lijnen te bouwen met 39 stations.

Een van de mooiste lijnen is de linea roja, de rode lijn, die uit het centrum naar de grote voorstad El Alto, bovenop de Altiplano gaat. Je stijgt op uit de vallei en gaat zo helemaal tot aan de rand van de kloof, waarbij je een prachtig zicht hebt op de hele stad. Een ritje met de teleferico kost 3 Bolivianos (€ 0,45).

Mercado in El Alto

El Alto is de voorstad van La Paz die bovenop de hoogvlakte, buiten La Paz, ligt. El Alto heeft meer inwoners dan La Paz en is een van de snelst groeiende steden van Bolivia. De grote toegangsweg naar La Paz loopt door El Alto en deze wordt veelvuldig gebruikt door protesterende groepen om de toegang tot La Paz af te sluiten.

Iedere donderdag en zondag vindt in El Alto een van de grootste openluchtmarkten van Zuid-Amerika plaats. Op een oppervlakte van 5 vierkante kilometer is werkelijk alles te vinden, van auto-onderdelen tot nepkleding. Met de rode lijn van de teleferico kom je midden in de markt aan en kan je makkelijk een paar uur ronddwalen.

De omgeving van La Paz

Als je La Paz volledig verkend hebt tijdens je vakantie, is er voldoende te doen in de buurt. Een van de populairste attracties is het fietsen van werelds gevaarlijkste weg, el Camino de la Muerte. Hoewel de weg tegenwoordig alleen door toeristen op een mountainbike gebruikt wordt, was het vroeger wel een gevaarlijke weg met vele ongevallen. De afdaling begint op 4800 meter, waarna je op een mountainbike langs smalle paadjes en diepe kloven de tropische jungle in duikt.

Een rustigere uitstap gaat naar Tiwanaku, een pre-Inca ruïne met goed bewaarde gebouwen. Deze liggen op zo’n zeventig kilometer ten westen van La Paz, in de buurt van het beroemde Titicacameer.

Praktische informatie over een vakantie in La Paz

Slapen in La Paz

Er zijn overnachtingsmogelijkheden in overvloed in La Paz, van goedkoop tot exclusief. Het grootste deel van de hotels ligt rond het centrum bij Plaza Murillo. In het moderne centrum Sopocachi zijn eveneens genoeg opties te vinden.

Eten in La Paz

In La Paz vind je gerechten uit heel Bolivia. Zo zijn er de cuñapes en salteñas uit Santa Cruz. Toch heeft La Paz zijn eigen typische gerechten die je zeker moet proberen.

Sajta de pollo is een typisch gerecht van La Paz met kip, rijst en een licht pikante saus. Het is een gerecht dat vaak tijdens de week voor Pasen en op andere feestdagen gegeten wordt, maar je vindt het overal in de stad.

Falso conejo betekent letterlijk ‘vals konijn’. Het gerecht bevat namelijk geen konijn, maar een stuk rundvlees dat lijkt op konijn. Het is een van de goedkope gerechten dat snel bereid kan worden en staat daarom regelmatig op het menu in de kleine restaurantjes in de stad.

Vervoer naar La Paz

La Paz heeft een internationale luchthaven die in de voorstad El Alto ligt. Met de rode lijn van de teleferico ben je vanuit de luchthaven snel in het centrum van La Paz. Daar is het hectisch met een grote stroom aan minibusjes, taxi’s en bussen. Alle bussen hebben de namen van de bestemmingen achter de voorruit staan, al helpt dat de buitenstaander vaak niet. Gelukkig is het centrum van La Paz goed te voet te verkennen.

Vanuit La Paz vertrekken er bussen naar alle andere steden in Bolivia, en zijn er internationale verbindingen met Peru en Chili.

Over Olivier

Sinds 2016 reist Olivier de wereld rond op de fiets. Samen met Zoë Agasi zijn ze de persoonlijkheden achter WeLeaf. Avontuur, uitdaging en langzaam reizen zijn de belangrijkste onderdelen voor een geslaagde reis. Zo leren ze een land echt kennen, meestal weg van de toeristische plaatsen. De taal spreken, opent alle deuren in een land.

Voor het laatst bijgewerkt op 25 juni 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in La Paz, Bolivia, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Olivier van Herck; Flickr.com/Senorhorst Jahnsen.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam