Wat te doen in Manaus, Brazilië: 10 tips!

Manaus wat te doenManaus ligt in het noorden van Brazilië en is de toegangspoort tot het Amazone-regenwoud. De stad ligt midden in de grootste jungle ter wereld, een mysterieuze groene wildernis met jaguars, tapirs en 2½ miljoen soorten insecten. De Atlantische kust ligt bijna 1500 kilometer verderop. Maar verwacht niet direct een junglegevoel als je aankomt in Manaus, want slingeren aan  lianen kun je hier niet. Het is een bruisende en kosmopolitische metropool met wolkenkrabbers, een levendige culturele scene en ruim 2 miljoen inwoners.

Ondanks de afgelegen ligging stichtten Europese kolonisten hier al in 1669 een nederzetting. Manaus groeide uit tot een belangrijke havenstad, handig gelegen aan de samenvloeiing van de Amazone en Rio Negro-rivier. Aan het einde van de 19e eeuw plukte de stad de vruchten van de rubberhandel. Overal verrezen koloniale herenhuizen van rijke rubberbaronnen en prachtige gebouwen. Teatro Amazonas werd het symbool van de grandeur van de stad en is nu een van de hoogtepunten van Manaus. Door de elegante Europese architectuur kwam de stad zelfs bekend te staan als het ‘Parijs van Brazilië’.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Manaus?
Reserveer hier online een hotel of lodge in Manaus

Uit die hoogtijdagen is al genoeg te zien, maar door de hoge temperaturen en vochtigheid weet je dat het regenwoud vlakbij is. Een tripje naar de Amazone is dan ook een must als je hier bent. Maak een boottocht over de rivier, maak een trektocht door de Amazone (met gids uiteraard) en ga een keertje overnachten in een junglelodge. Op de lokale markt kun je daarna enkele exotische fruitsoorten uit het regenwoud proberen, zoals cupuazú en araçá. Wil je een bezoek brengen aan de opmerkelijke hoofdstad van de deelstaat Amazonas? Hier vind je 10 tips wat te doen in Manaus!

Teatro Amazonas

Zelfs in het midden van het regenwoud kun je stijlvol voor de dag komen! Een van de bekendste bezienswaardigheden van Manaus is Teatro Amazonas, dat je voor even doet vergeten dat je in Zuid-Amerika bent. Dit prachtige operatheater is eind 19e eeuw gebouwd in Italiaanse renaissancestijl, toen Manaus bekendstond als het ‘Parijs van de tropen’. Inwoners verdienden bakken met geld door de inkomsten uit rubberplantages en wilden de levensstijl van de Europese elite nabootsen.

Manaus Amazonetheater

Kosten noch moeite werden gespaard voor de bouw van het operahuis. Het marmer voor de trappen kwam uit Italië, de meubels kwamen uit Parijs, het staal kwam uit Engeland en de dakpannen kwamen uit de Elzas. Bovenop het roze gekleurde gebouw verrees een enorme koepel met 36.000 keramische tegels met de kleuren van de Braziliaanse vlag.

Manaus operahuis

Voor het weelderige interieur werden Italiaanse schilders aan het werk gezet. Ook kwamen er bijna 200 Italiaanse kroonluchters te hangen, waarvan een groot deel is gemaakt van het beroemde Murano-glas. Voor het ervaren van de verbluffende akoestiek kun je een voorstelling bijwonen, want het theater is nog altijd in gebruik. Of meld je aan voor een rondleiding. Dan krijg je meteen grappige verhalen te horen over de levensstijl van de inwoners van Manaus in de late 19e eeuw. Adres: Largo de São Sebastião – Centro, Manaus – AM, 69067-080, Brazilië.

Wil je meer weten over de hoogtepunten van de stad?
Boek hier een stadstour met een lokale gids in Manaus

Shoppen op de markt Adolpho Lisboa

Een toeristische trekpleister is de gemeentelijke markt, de Mercado Municipal Adolpho Lisboa, aan de noordelijke oever van de Rio Negro. Het marktgebouw werd gebouwd tussen 1880 en 1883 toen Manaus profiteerde van de rubberexport – in dezelfde periode dat de stad ook het operahuis erbij kreeg.

Mercado Municipal in Manaus

Met de roodgele art nouveau-gevel en het gietijzeren paviljoen is het een plaatje om te zien. Het ontwerp van het marktgebouw was gebaseerd op Les Halles in Parijs en het werd in zijn geheel vanuit Europa verscheept. Volgens een populaire legende is de ontwerper niemand minder dan Gustave Eiffel (van de Eiffeltoren), maar dit blijkt een broodje aap-verhaal.

Manaus markt

Mercado Adolpho Lisboa is de ideale plek om souvenirs te scoren, zoals hangmatten, houtsnijwerk, stoffen uit het Amazonegebied en sieraden die gemaakt zijn door de inheemse bevolking. Ook vind je er een overvloed aan lokale producten. Dat varieert van groente en exotische vruchten tot verse vis en specerijen. Proef de smaken van de Amazone door wat lokale gerechten te proberen, zoals tacacá (een kruidige soep met garnalen) en açaí (een heerlijke paarse bes). De markt is elke dag geopend van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Adres:R. dos Barés, 46 – Centro, Manaus – AM, 69009-365, Brazilië.

Maak een tour naar de Amazone jungle

Het zou gek zijn als je Manaus niet als uitvalsbasis gebruikt om het regenwoud van de Amazone te verkennen. Waarschijnlijk is dat de reden dat je hier helemaal naartoe bent gereisd! Er zijn volop mogelijkheden om diep de Braziliaanse jungle in te duiken. Talloze touroperators bieden verschillende jungletochten aan, variërend van korte dagtrips tot meerdaagse expedities.

Manaus regenwoud

Voor een voorproefje kun je kiezen voor een boottocht of een kanotocht over de Amazone-rivier. Dan kun je mogelijk al verschillende kleuren vogels spotten, zoals ara’s en kolibries. Wellicht zie je piranha’s, alligators en roze rivierdolfijnen. Bijna alle cruises vertrekken vanuit Manaus. Kies voor een meerdaagse trip van 2, 3 of 4 dagen om de ongerepte wildernis van de Amazone te ontdekken.

Manaus jungle

Tijdens een junglewandeling met een gids is er een grote kans om verschillende soorten apen, luiaards en slangen tegen te komen. De schuwe roofdieren van de Amazone, zoals poema’s en jaguars, zal je niet snel spotten. Onderweg vertelt de gids je meer over inheemse culturen die hier al eeuwenlang gedijen. Overnachten doe je in een jungle lodge, en dat is sowieso al een unieke ervaring. Een jungle-avontuur in de Amazone zal je niet snel vergeten!

Boek hier je trip naar het Amazone-regenwoud

Bezoek Museu da Amazônia

De rijke biodiversiteit van het Amazoneregenwoud ontdek je in Museu da Amazônia, ook wel bekend als MUSA. Het is geen doorsnee museum, maar eigenlijk een fascinerend natuurpark en een botanische tuin aan de noordkant van Manaus. Het park bestaat uit een inheems en hooggelegen bos dat deel uitmaakt van het natuurreservaat Adolpho Ducke.

Museum Amazone in Manaus

Hier kun je door de weelderige bossen wandelen via een netwerk van zeven wandelpaden en meer leren over de flora en fauna van de Amazone. Er zijn tentoonstellingen met slangen, spinnen, schorpioenen, vogels, vlinders, insecten en reptielen die in de Amazone leven.  In de botanische tuin groeien orchideeën, bromelia’s, palmbomen en varens.

Uitkijktoren Museum Amazone Manaus

Beklim ook de stalen uitkijktoren van 42 meter hoog. Na het bedwingen van 242 treden heb je een prachtig uitzicht over de boomtoppen en het bladerdak. Op sommige momenten mag je ook naar boven bij zonsopkomst of zonsondergang, om in stilte de vogels en het groen te observeren. Dagelijks geopend van 08.30 tot 17.00 uur. Adres:  Av. Margarita, 6305 – Cidade de Deus, Manaus – AM, 69099-415, Brazilië. Website: www.museudaamazonia.org.br

Bewonder de ontmoeting van de wateren

Een indrukwekkend natuurfenomeen is Encontro das Águas – de ‘ontmoeting van de wateren’ – zo’n 10 kilometer ten westen van Manaus. Hier ontmoeten twee rivieren elkaar: de Rio Negro en de Amazone (plaatselijk bekend als Rio Solimões). Bijzonder is dat de twee rivieren zich kilometerslang nauwelijks mengen met elkaar.

Manaus ontmoeting wateren

Het water van de Rio Negro is zwart en donker, terwijl de Amazone een zandbruine en modderige tint heeft. Ze blijven koppig naast elkaar stromen, vasthoudend aan hun eigen kleur. Door de verschillende temperaturen, snelheden en dichtheden van het water mengen de rivieren zich niet meteen zodra ze samenkomen. Zo is de Rio Negro 6 graden Celsius warmer dan de Amazone.

Manaus ontmoeting wateren en boottocht

Dit levert een prachtig contrast op dat van kilometers ver zichtbaar is. Dit unieke natuurverschijnsel is maar op een paar plekken in de wereld te zien, dus grijp je kans om de ontmoeting van de wateren van dichtbij te bekijken. Maak een georganiseerde boottocht, of probeer aan de kade van Manaus een motorbootje te vinden dat je erheen wilt brengen. Als je echt wat spectaculairs wilt doen, bewonder je de ontmoeting van de wateren vanuit de lucht.

Ervaar Encontro das Águas tijdens je verblijf in Manaus!
Boek hier een boottocht naar de ontmoeting van de wateren

Cultuur in Palácio Rio Negro

Het elegante Palácio Rio Negro behoort tot de mooiste gebouwen van Manaus. Het paleis werd begin 20e eeuw gebouwd voor de rijke Duitse rubberhandelaar Karl Waldemar Scholz, die plaatselijk bekend kwam te staan als ‘de rubberbaron’. De ingehuurde Italiaanse architect zorgde voor een eclectische stijl, met een vrolijke pastelkleurige gevel, balustrades, zuilen en balkons. In  1917 kocht de Braziliaanse regering het paleis en diende het jarenlang als zetel voor de gouverneur.

Manaus Palacio Rio Negro

Inmiddels functioneert het Palácio Rio Negro als cultureel centrum met tentoonstellingen, onder meer over de geschiedenis van het Amazonegebied en de rubberhandel. Regelmatig vinden er evenementen plaats, zoals concerten, toneelstukken en boekpresentaties. Bewonder de sierlijke fresco’s en architectuur en maak een wandeling in de prachtige tuinen rondom het paleis. De toegang is gratis. Adres: Av. Sete de Setembro, 1546 – Centro, Manaus – AM, 69005-141, Brazilië. Website: cultura.am.gov.br

Relax op het strand Ponta Negra

Hoewel Manaus diep in het regenwoud ligt, heeft de stad toch een prachtig zandstrand aan de oevers van de Rio Negro. Ongeveer 13 kilometer van het centrum kun je zonnebaden, ontspannen en genieten van de lokale keuken op het strand van Ponta Negra, dat kunstmatig is aangelegd. Sowieso is dit een bijzonder strand doordat het zwarte water van de rivier zo’n mooi contrast oplevert met het goudkleurige zand.

Ponta Negra in Manaus

Je kunt er aan je kleurtje werken, een duik nemen in de warme rivier, een potje beachvolleybal spelen of een fiets huren voor een tochtje over de promenade. Op het strand kun je ligbedden en parasols huren. Met uitkijkpunten, sportvelden, speeltuinen, een skateboardbaan en een amfitheater voor 15.000 mensen is het hele gebied echt ontwikkeld tot een toeristisch complex.

Strand Ponta Negra Manaus

Tijdens de schemering is het strand te perfecte plek om de zonsondergang te bewonderen. Vlakbij het strand zijn talloze bars en restaurants waar het ‘s avonds extra levendig is. Achter het strand ligt een woonwijk voor de meer welgestelde inwoners van de stad, met hoge appartementencomplexen. In de weekenden en op feestdagen kan het trouwens behoorlijk druk zijn op Ponta Negra als locals hier hun vertier zoeken.

Tip: zoek je accommodatie bij het strand van Ponta Negra in Manaus?
Boek het Tropical Executive Hotel, met buitenzwembad en uitzicht op de rivier

Kathedraal van Manaus

Op een heuvel in het centrum staat de Catedral Metropolitana de Manaus, een aantrekkelijke kathedraal in neogotische Griekse stijl. Dit is de belangrijkste kerk van de stad waarvan de oorsprong teruggaat tot het einde van de 17e eeuw. Missionarissen van de Karmelietenorde bouwden hier een eenvoudige kerk, maar die werd in 1850 verwoest door een grote brand.

Manaus kathedraal

Op dezelfde plek verrees een kathedraal met twee klokkentorens waarvoor het meeste materiaal uit Europa werd aangevoerd. Zo zijn de zes klokken in Portugal gemaakt. De kapel, de doopkapel en drie altaren zijn allemaal gemaakt van kalksteen uit Lissabon. Je betreedt de kathedraal via twee imposante hellende trappen. Binnen staat je een warmgeel interieur met weelderige decoraties te wachten. Bij de kerk hoort een klein museum waar je de stoel ziet van paus Johannes Paulus II, die in 1980 een bezoek bracht aan Manaus. Adres: Av. Marquês de Santa Cruz, s/n – Centro, Manaus – AM, 69005-390, Brazilië.

Watervallen van Presidente Figueiredo

Als je een fan bent van watervallen, stroomversnellingen en grotten maak je een dagtrip naar Presidente Figueiredo. Dit is een klein stadje 80 kilometer ten noorden van Manaus in het hart van het Amazone-regenwoud. Na een wandeling door de mysterieuze groene jungle kom je bij een groep watervallen die ook bekendstaat als Cachoeiras do Presidente. Voor wat afkoeling bij zwoele temperaturen kun je een duik nemen in de poel onderaan de watervallen. Hier voel je je echt in het jungleparadijs!

Manaus watervallen Presidente Figueiredo

Vlakbij de watervallen zijn enkele grotten die je kunt verkennen, waaronder de Caverna Refugio. Door de grot loopt een ondiepe stroom die de thuisbasis is van alligators, schildpadden en vissen. Je kunt de watervallen en grotten makkelijk bezoeken met een georganiseerde tour vanuit Manaus, waarbij je in je hotel wordt opgehaald. Ook kun je een lokale bus pakken, die er 2 uur over doet.

Wil je een bezoek brengen aan het Land van de Watervallen?
Boek hier een tour naar Presidente Figueiredo vanuit Manaus

Palacete Provincial

Van alle bezienswaardigheden in Manaus mogen we het Palacete Provincial (Provinciaal Paleis) eigenlijk niet onvermeld laten. Dit enorme gebouw met de steenrode gevel diende van 1875 tot 1888 als hoofdkwartier van de staat Amazonas. Daarna heeft het meer dan 100 jaar dienst gedaan als kazerne voor de militaire politie. Nu is het omgebouwd tot een cultureel centrum met exposities met archeologische vondsten en liefst vier musea. Je bent zo een ochtend of middag kwijt als je alles wilt zien.

Palacete Provincial in Manaus

Zo heeft de Pinacoteca schilderijen, foto’s en tekeningen van lokale, nationale en internationale kunstenaars. Het Museu de Numismática (Numismatisch Museum) heeft een collectie van meer dan 35.000 oude munten. Museu da Imagem e do Som (Museum Beeld & Geluid) heeft dvd’s en cd’s die je ter plaatse kunt bekijken.

Het museum Tiradentes is een eerbetoon aan de brandweerlieden en politie van de staat, met wapens en uniformen. Het Palacete Provincial is een geweldige plek om meer te weten te komen over de geschiedenis en cultuur van de Amazone-regio. De toegang tot alle musea is gratis. Adres: Praça Heliodoro Balbi, S/N – Centro, Manaus – AM, 69005-260, Brazilië. Website: cultura.am.gov.br

Wat te doen in Manaus: praktische tips

Overnachten in Manaus

Het centrum van Manaus, Centro, is de meest handige plek om te verblijven. Hier zijn immers de meeste toeristische trekpleisters te vinden, al kan het ‘s avonds een beetje uitgestorven zijn. Je kunt dan het beste een hotel zoeken in de buurt van het Amazonetheater, waar in de avonduren nog wel wat levendigheid is.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Manaus?
Reserveer hier een hotel of lodge in Manaus, tegen de laagste prijzen

Tijdens een vakantie in Manaus zou je ook minimaal één nachtje moeten doorbrengen in een junglehotel, midden in het Braziliaanse regenwoud. Zo’n lodge is alleen per boot of kano te bereiken en het voelt alsof je in the middle of nowhere bent, met alleen de wilde dieren van de jungle in de buurt. Kamers zijn gemaakt van lokaal hout en een klamboe houdt al die vreemde insecten buiten. Een of meer overnachtingen zijn inbegrepen als je een meerdaagse jungletour boekt, maar sommige junglehotels zijn ook los te boeken.

Hotel Villa Amazônia

Hotel Villa Amazônia is één van de beste plekken om te verblijven in het centrum van Manaus. Dit 5-sterrenhotel bevindt zich in een gerestaureerd historisch herenhuis uit de rubbertijd, schuin tegenover het operahuis. Het hotel heeft 30 exclusieve suites, allemaal met uitzicht op een binnentuin en een natuurstenen zwembad. Er is een volledig uitgeruste fitnessruimte, een bistro en een bar waar je de dag kunt afsluiten met speciale caipirinha’s. ► Boek een overnachting in Hotel Villa Amazônia vanaf € 215

Manaus Hotel Villa Amazonia

Juma Ópera Hotel

Ook het Juma Ópera Hotel is een voortreffelijke keuze als het om locatie en voorzieningen gaat. Dit luxe boetiekhotel heeft een zwembad op het dakterras waar je zo het Amazonetheater pal aan de overkant kunt zien. Dit hotel bevindt zich eveneens in een herenhuis uit de gouden rubbertijd, dat smaakvol is opgeknapt. In de 20e eeuw zat hier het Amerikaanse consulaat en de voormalige Amerikaanse president Theodore Roosevelt kwam zelfs een keer op bezoek. Het hotel heeft 41 ruime suites, een restaurant en een fitnessruimte. ► Boek een overnachting in het Juma Ópera Hotel vanaf € 274

Manaus Juma Opera Hotel

Eten en drinken in Manaus

De lokale keuken van Manaus wordt gedomineerd door exotische gerechten. Dat is natuurlijk niet zo vreemd, met het regenwoud om de hoek. Een bekend gerecht is de soep tacacá, dat erg populair is bij toeristen. De soep wordt gekookt met tucupi (geel sap van de maniokwortel in het Amazone-oerwoud ), gedroogde garnalen, gekookt tapiocazetmeel en bladeren van de jambu-plant. Geen typische ingrediënten die je in de Nederlandse supermarkt kunt vinden 🙂 Een goede plek om de soep te proeven is Tacacá da Gisela in het centrum van Manaus.

Tacaca soep in Manaus

Een basisvoedsel in de inheemse Amazone-keuken is vis, dat zowel gebakken, gestoofd of gefrituurd wordt gegeten. Bekende vissoorten zijn tambaqui (verwant aan de piranha), jaraqui, surubim (een grote gevlekte meerval) en pirarucu, een van de grootste zoetwatervissen ter wereld. Probeer bijvoorbeeld eens de tambaqui-stoofpot. Dit is een typisch gerecht uit de regio, gemaakt met vis in dikke plakjes, kruiden, eieren, olijfolie en tucupi. Een favoriet drankje onder de lokale bevolking is suikerrietsap.

Manaus vismarkt

Voor een bijzonder avondje uit eten kun je een taxi en boot nemen naar een van de drijvende restaurants (floating restaurants) rondom Manaus. Uiteraard staat in deze restaurants prominent verse vis op het menu, gevangen uit de rivier. Soms komen ook roze rivierdolfijnen even buurten (gelokt met wat lekkers). Een populair drijvend restaurant is Abaré SUP & Food, waar je ook kunt suppen.

Reizen naar Manaus

Manaus ligt in het noorden van Brazilië – midden in het regenwoud dus – buiten de bekende toeristische routes en steden van het land. Het vliegtuig is de snelste en makkelijkste manier om de stad te bereiken. Manaus heeft een eigen luchthaven, Eduardo Gomes International Airport (MAO) (www.airport-manaus.com.br), zo’n 14 kilometer ten noorden van het centrum.

Manaus Brazilië

Vanuit alle Braziliaanse steden elke dag meerdere vluchten naar Manaus, onder meer vanuit São Paulo (4 uur), Brasília (3 uur) en Fortaleza (3½ uur). Vluchten vanuit Rio de Janeiro stoppen onderweg vaak in Brasília of São Paulo. Kom je vanuit Nederland, dan kun je het beste eerst een rechtstreekse KLM-vlucht nemen van Amsterdam Schiphol naar São Paulo (12 uur) en daar overstappen op een binnenlandse vlucht.

Een KLM-vliegticket naar São Paulo is te koop vanaf € 842
Boek hier een vliegticket met KLM naar São Paulo

Verschillende Braziliaanse luchtvaartmaatschappijen vliegen op de binnenlandse routes. Je kunt ook naar Manaus vliegen vanuit enkele nabijgelegen landen. Er zijn onder meer vluchten vanuit Panama-Stad en de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Op de luchthaven van Manaus kun je een auto huren of een taxi nemen naar de binnenstad.

Tip: huur een auto via Sunny Cars, zonder eigen risico en verborgen kosten
Vergelijk hier de tarieven van een huurauto in Manaus bij Sunny Cars

Reizen met de boot naar Manaus

Ben je al in het noorden van Brazilië, dan kun je de bus nemen naar Manaus. Dit zijn meestal lange busritten. Heb je alle tijd en zin in een avontuurlijke reis? Dan kun je vanuit de havenstad Belém een rechtstreekse ferry nemen over de Amazone-rivier naar Manaus. De reis duurt ruim 5 dagen, maar onderweg geniet je wel van adembenemende uitzichten op de jungle. De boot van rederij Empresa de Navegação AR Transporte vertrekt één keer per week.

Reis als een local en vaar over de Amazone-rivier!
Boek hier een 5-daagse boottocht van Manaus naar Belém

Manaus boot

Voor meer informatie over wat te doen in Manaus kun je kijken op de officiële website van het Braziliaanse toeristenbureau: www.visitbrasil.com

Voor het laatst bijgewerkt op 10 oktober 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Manaus, Brazilië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam