Vakantie in Fortaleza, Brazilië

Leuke tips voor een vakantie in de badplaats Fortaleza!

Fortaleza vakantieEen vakantie in Fortaleza beleef je in van de populairste badplaatsen van Brazilië, een zinderende metropool met kilometerslange stranden, een swingend nachtleven en 300 zonnige dagen per jaar. De hoofdstad van de deelstaat Ceará is al jaren een geliefde vakantiebestemming voor Amerikanen, Europeanen én Brazilianen zelf, die het zonnebaden afwisselen met een bezoekje aan zwoele strandbars en hippe clubs.

De ‘Stad van het Licht’, zoals Fortaleza ook wel wordt genoemd, lijkt een beetje op de populaire badplaatsen aan de Spaanse costa’s. Rijen wolkenkrabbers, appartementencomplexen en hotels domineren de kustlijn, grenzend aan witte zandstranden en levendige boulevards. Een vakantie in Fortaleza lijkt alleen geschikt voor feestbeesten, maar in de directe omgeving kun je ook terecht voor een relaxte strandvakantie zonder toeters en bellen. Buiten de stadsgrenzen stuit je op afgelegen strandjes, glooiende duinen, rode kliffen en slaperige vissersdorpjes.

Wil je voordelig op vakantie naar Fortaleza in Brazilië?
Bekijk hier de aanbiedingen voor een vakantie in Fortaleza

Neem de tijd om een stukje geschiedenis op te snuiven van Fortaleza, waar in het verleden de Nederlanders en Portugezen hebben huisgehouden. De stad heeft haar naam zelfs te danken aan een fort dat de Hollanders hier in de 17e eeuw hebben gebouwd, voordat ze door de Portugezen werden verslagen. Deze vesting is een van de weinige overblijfselen uit het koloniale verleden, maar desondanks is er op cultureel gebied genoeg te doen in Fortaleza. Een dagje naar het museum kun je prima combineren met een avond in het theater.

Fortaleza is een uitgestrekte moderne stad met 2½ miljoen inwoners, die net als veel andere Braziliaanse metropolen zeker een keerzijde heeft. Armoede, onveiligheid, sekstoerisme en sloppenwijken (favela’s) komen hier ook voor. Wees hiervan bewust als je hier vakantie viert, maar het toeristengebied is relatief veilig. Fortaleza is evenzeer een plek met vredige mensen die graag sympathieke vakantiegangers zoals jou verwelkomen, die willen genieten van zonnige stranden en de rijke Braziliaanse cultuur. Wil je een bezoek brengen aan deze opwindende badplaats? Hier vind je 15 tips voor je vakantie in Fortaleza!

Wat te doen en te zien in Fortaleza

Relax op de stranden van Fortaleza

Een vakantie in Fortaleza vier je natuurlijk vooral voor de stranden, en die heeft de badplaats volop. Er is zo’n 25 kilometer aan goudkleurige zandstranden, zowel in de stad zelf als daarbuiten. Een centraal gelegen strand is Praia de Iracema, vlakbij het centrum en het populairste uitgaansgebied van Fortaleza. Het zeewater is hier echter niet al te schoon. Vlakbij ligt Praia de Meireles, een strand dat vooral bekendstaat om de aantrekkelijke boulevard Beira Mar. Het is er altijd druk met restaurants, ijscokaren en straatverkopers. Achter de boulevard bevinden zich vele hotels.

Fortaleza strand

Voor een duik in schoon water kun je het beste naar Praia do Futuro, het beste stadsstrand van Fortaleza. Het is een langgerekt mooi zandstrand van 5 kilometer met vele barraca’s, strandbarretjes die gerechten en koele drankjes serveren. ‘s Avonds is er live muziek. Praia do Futuro ligt wel wat verder weg van de meeste hotels.

Een van de mooiste stranden in de omgeving is Praia de Cumbuco, 37 kilometer ten westen van Fortaleza. Hier vind je een rustig goudkleurig zandstrand, met palmbomen en immense zandduinen. Behalve zonnebaden is hier van alles te doen. De grootste attractie is een ritje maken met een buggy op het stuifzand. Je kunt er ook kitesurfen, paardrijden of een boottocht maken over een jangada, een traditioneel vissersvlot.

Wil je een bezoek brengen aan het mooie strand van Cumbuco?
Boek hier een dagtrip naar Praia de Cumbuco vanuit Fortaleza

Kathedraal van Fortaleza

Een van de mooiste en beroemdste monumenten van de stad is de Kathedraal van Fortaleza (Catedral Metropolitana de Fortaleza), die opvalt met haar twee speervormige kerktorens van 75 meter hoog. De kathedraal is ingewijd in 1978, maar de bouw begon al veertig jaar eerder in 1938.

Fortaleza kathedraal

Het katholieke gebedshuis is gebouwd in gotisch-romaanse stijl en het ontwerp is van een Franse architect, die zich liet inspireren door de Dom van Keulen. De kathedraal biedt plaats aan 5000 bezoekers en is daarmee de derde grootste kerk van Brazilië. Adres: Praça da Sé, s/n – Centro, Fortaleza – CE, 60055-150, Brazilië. Website: www.arquidiocesedefortaleza.org.br

Bewonder het Nederlandse fort

Als Nederlandse vakantieganger moet je natuurlijk even stilstaan bij het fort dat onze voorouders in de 17e eeuw in Fortaleza hebben neergezet. De vijfhoekige vesting werd in 1649 op een heuvel gebouwd door de West-Indische Compagnie, die een deel van de Braziliaanse kust had veroverd om handel te drijven. Het bouwwerk stond toen bekend als Fort Schoonenborch en betekende het begin van de stad Fortaleza. In 1654 werden de Hollanders door de Portugezen verjaagd, die het fort omdoopten tot Fortaleza da Nossa Senhora da Assunção.

Fortaleza fort

Vanaf de 19e eeuw werd het een fort een militaire kazerne en diende het als gevangenis. Nog steeds zitten hier soldaten gelegerd en dient het als hoofdkwartier voor het 10e regiment van het Braziliaanse leger in het noordoosten van het land. Buiten de witte muren staan nog een paar van de elf kanonnen die de Nederlanders tevergeefs hadden geplaatst om het bastion te verdedigen. In het fort is een museum, dat je gratis kunt bezichtigen. Ook worden er rondleidingen gegeven. Adres: Av. Alberto Nepomuceno, s/n – Centro, Fortaleza – CE, 60055-000, Brazilië. Website: www.10rm.eb.mil.br

Theatro José de Alencar

Voor een cultureel avondje uit tijdens je vakantie kun je een bezoek brengen aan Theatro José de Alencar, vernoemd naar een beroemde Braziliaanse schrijver. Ook als je geen Portugees verstaat, is het theater de moeite waard vanwege de verbluffende en kleurrijke architectuur. Het theater is in 1910 gebouwd in een combinatie van neoklassiek en art nouveau, met mozaïeken vloeren, kleurrijke schilderingen, glas-in-loodramen en gietijzeren balkons. Het ijzer hiervoor werd uit Schotland gehaald. Ook is er een mooie binnentuin. Het gebouw behoort nu tot het artistieke erfgoed van Fortaleza, waar het hele jaar door dans-, muziek- en theatervoorstellingen worden gegeven. Als je geen zin hebt om een show bij te wonen, kun je ook een rondleiding krijgen in het theater. Adres: R. Liberato Barroso, 525 – Centro, Fortaleza – CE, 60030-160, Brazilië. Website: theatrojosedealencar.secult.ce.gov.br

Bezoek het Historisch Museum

Als je meer wilt weten over de geschiedenis en cultuur van Fortaleza kun je een bezoek brengen aan het Historisch Museum (Museu do Ceará). Het museum heeft een verzameling van meer dan 7000 objecten, waaronder schilderijen, antieke meubels, inheemse voorwerpen, wapens, archeologische vondsten en historische munten. Op de expositie wordt ook de slavernij belicht. Het museum vertelt zowel het verhaal van Fortaleza als van Ceará, de provincie waar Fortaleza de hoofdstad van is. Het museum opende deuren al in 1933 en is gevestigd in een fraai neoklassiek gebouw. De toegang is gratis. Adres: Rua São Paulo, 51 – Centro, Fortaleza – CE, 60030-100, Brazilië. Website: www.secult.ce.gov.br

Zwempret in Beach Park

Vier je met de kinderen vakantie in Fortaleza? Neem ze dan mee naar Beach Park, een van de grootste waterparken van Latijns-Amerika. In dit enorme park kun je je lol op met zo’n 20 waterattracties, glijbanen en zwembaden, waarvan sommige je adrenalinegehalte flink omhoog stuwen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Insano? Dat is een 41 meter hoge waterglijbaan waarbij met een krankzinnige snelheid van 105 kilometer per uur naar beneden suist. Op het terrein zijn ook nog zes restaurants en vier resorts en er is een aangenaam strand om bij te komen. Beach Park ligt in Porto das Dunas, iets ten zuiden van Fortaleza. Website: www.beachpark.com.br

Wil je een bezoek brengen aan Beach Park in Fortaleza?
Boek hier alvast je entreetickets of vervoer naar Beach Park

Cultureel centrum Dragão do Mar

Is het een koude of regenachtige dag tijdens je vakantie? Dan zal je je zeker niet vervelen Dragão do Mar – de ‘Draak van de Zee‘. Dit is een levendig cultureel centrum in Fortaleza met bars, restaurants, een planetarium, een bioscoop en twee musea. Je kunt er Braziliaanse films kijken, concerten en evenementen bijwonen of gewoon even stoppen voor een kop koffie of een biertje.

Kunstliefhebbers kunnen even binnenlopen bij Museu de Arte Contemporânea, waar Braziliaanse moderne kunst wordt getoond. Er zijn permanente exposities te zien van de twee beroemdste kunstenaars van Ceará: Raimundo Cela en Antônio Bandeira. Het andere museum is Museu da Cultura Cearense, dat de cultuur en tradities van Ceará belicht. Hier wandel je langs borduurwerk, schilderijen, prenten, aardewerk, poppen en muziekinstrumenten.

Voor een break ga je naar het romantische Santa Clara Café Orgânico, waar cocktails met koffie worden gemaakt. Het complex bevindt zich vlakbij de zee en is omringd door koloniale huizen. R. Dragão do Mar, 81 – Praia de Iracema, Fortaleza – CE, 60060-390, Brazilië. Website: www.dragaodomar.org.br

Koop souvenirs in Mercado Central

Voor een herinnering aan je vakantie in Fortaleza moet je naar Mercado Central, de beste plek om souvenirs te scoren. Bij meer dan 500 kraampjes en kiosken worden uiteenlopende producten verkocht die toeristen gelukkig maken, van leren tassen en kleurrijke palmmanden tot lokale cashewnoten en flessen cachaça (Braziliaanse rum). Het is een flinke markthal van drie verdiepingen, dus je bent wel even wat tijd kwijt voor je souvenirjacht. Het kan er trouwens best smerig zijn en hou je bezittingen goed in de gaten. De markt vind je vlakbij Dragão do Mar. Adres: Av. Alberto Nepomuceno, 199 – Centro, Fortaleza – CE, 60055-000, Brazilië. Website: www.mercadocentraldefortaleza.com.br

Duik in het nachtleven van Fortaleza

Ben je toe aan een rustige vakantie? Vergeet het maar! Fortaleza staat bekend om het bruisende nachtleven, met vele bars, discotheken, cafés, muziekclubs en strandtenten waar bijna elke dag wel iets is te beleven. De meest levendige uitgaansgebieden zijn bij het strand Praia de Iracema en de straten rond het cultureel centrum Dragão do Mar. Let er op dat sommige bars uitsluitend worden bezocht door werkende meisjes en hun klanten.

Fortaleza nachtleven

Recht tegenover het cultureel centrum ligt de Órbita Bar (www.orbitabar.com.br), een van de populairste plekken onder het uitgaanspubliek. Er treden live muziekbands op en ze hebben pooltafels en geweldige drankjes. Het is een leuke plek om te dansen, een caipirinha te drinken, te flirten en af te spreken met vrienden. Dress up voor een avond in deze rockclub, waar vooral op zondagavond een lange rij staat. Op maandagavond gaat iedereen naar de bar Pirata (www.pirata.com.br), waar grote namen uit de Braziliaanse muziek op het podium staan. De deuren gaan open om 20.00 en de party gaat door tot in de vroege uurtjes.

Het natuurreservaat Cocó

Op minder dan 7 kilometer van de zee en het stadscentrum vind je Parque Ecológico do Cocó, een groene oase dat een tegenwicht moet bieden aan de vele bebouwing en vervuiling in Fortaleza. Met een oppervlakte van bijna 1100 hectare is het een van de grootste stadsparken van Zuid-Amerika. Het natuurreservaat is in 1989 opgericht om bedreigde planten en dieren te beschermen. Het grootste deel bestaat uit mangrovebossen en moerassen waar vele soorten zoogdieren, reptielen, vissen, vogels en kreeftachtigen leven. Je kunt er wandelen en een boottocht maken over de Rio Cocó-rivier. Adres: Av. Padre Antônio Tomás, s/n – Cocó, Fortaleza – CE, 60060-170, Brazilië.

Praktische tips voor een vakantie in Fortaleza

Overnachten in Fortaleza

Fortaleza heeft honderden hotels, resorts, appartementen en hostels, in verschillende prijsklassen. In de badplaats is de buurt Meireles een prima plek om te overnachten. Het ligt bij het gelijknamige strand en een levendige boulevard, er zijn talloze restaurants en bars in de buurt en het is relatief veilig. Ook bij het strand Praia de Iracema zijn veel hotels. Hier zit je dichtbij het centrum en de uitgaanswijk, en kan het lawaaierig zijn door de vele bars en clubs. Bedenk dat het erg warm kan zijn in Fortaleza, dus airconditioning is essentieel in je hotelkamer.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Fortaleza?
Reserveer hier een hotel in Fortaleza, tegen de laagste prijzen

Een van de beste plekken voor backpackers is het Refúgio Hostel, niet al te ver van het cultureel centrum Dragão do Mar. Het bevindt zich in een oud herenhuis en de slaapzalen en kamers zijn kleurrijk ingericht, met originele tegels en hardhouten vloeren. Het wordt gerund door een Duitser.

Voor een tropisch vakantiegevoel kun je overnachten bij het strand van Cumbuco, ten westen van Fortaleza. Hier kun je terecht in enkele mooie hotels en resorts met zwembaden, weelderige tuinen met palmbomen en hangmatten waarin je kunt relaxen. De beste plekken bevinden zich aan het strand. Hier kom je meer voor de rust, afgezonderd van de drukte in Fortelaza zelf. ► Bekijk hier de hotels en resorts in Cumbuco

Eten en drinken in Fortaleza

Als toeristische badplaats heeft Fortaleza honderden restaurants, van fastfoodtenten tot culinaire juweeltjes. Je kunt er uitstekend zeevruchten eten voor verrassend lage prijzen. Ook kun je in restaurants terecht voor churrasco, de traditionele Braziliaanse barbecue waarbij vlees aan grote spiesen wordt geplaatst en boven houtvuur wordt gegrild.

Een van de foodie hotspots van Fortaleza is de Moleskine Gastrobar (www.moleskinegastrobar.com.br), de pleisterplaats voor stedelijke hipsters. Het menu bevat veel gegrild vlees, maar overweeg om te beginnen met hun populaire bobó de camarão – een voorgerecht met garnalen en maniok. Voor een verkoelend ijsje moet je naar 50 Sabores (www.50sabores.com.br), een van de beroemdste ijssalons in heel Brazilië. Letterlijk vertaald heet de zaak ’50 smaken’, maar daadwerkelijk kun je uit zo’n 150 smaken kiezen.

Reizen naar Fortaleza

Fortaleza is makkelijk te bereiken voor een vakantie. Met KLM kun je vanuit Nederland rechtstreeks vliegen naar deze populaire badplaats in het noordoosten van Brazilië. De vluchten gaan een paar keer per week en de vliegtijd vanaf Amsterdam Schiphol is 9½ uur. Een vliegticket voor een retourtje is te koop voor circa € 550 tot € 650. ► Boek hier een vliegticket met KLM naar Fortaleza

In het toeristenseizoen kun je naar Fortaleza vliegen met TUI fly. Deze reisorganisatie biedt pakketreizen aan naar de badplaats, waarbij de accommodatie zit inbegrepen. Dit kan goedkoper zijn dan het boeken van een losse vlucht. Je kunt ook naar Fortaleza vliegen met de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP Air Portugal, waarbij je in Lissabon moet overstappen. De reistijd is dan ongeveer 12 uur.

Luchthaven van Fortaleza

Internationale vluchten komen aan op Fortaleza-Pinto Martins International Airport (FOR), vernoemd naar een Braziliaanse vliegtuigpionier. Het vliegveld ligt ongeveer 6 kilometer ten zuiden van het centrum van Fortaleza. De luchthaven beschikt over een scala aan winkels en eetgelegenheden, geldautomaten, een wisselkantoor, een apotheek en een medisch centrum dat 24 uur per dag geopend is. Website van de luchthaven: www.fortaleza-airport.com.br

Voor het vervoer naar je accommodatie kun je de bus of een taxi nemen. Net buiten de aankomsthal is een taxistandplaats. Er zijn twee taxicentrales die een vergunning hebben om van en naar de luchthaven te rijden: Coopértaxi (www.coopertaxifortaleza.com.br) en Coopaero (www.coopaero.com.br).

Vermijd stress bij aankomst op de luchthaven van Fortaleza
Boek hier je privé taxi transfer naar je accommodatie in Fortaleza

Vervoer in Fortaleza

Voor het lokale vervoer in Fortaleza kun je de bus of de taxi nemen. De badplaats heeft een uitgebreid busnetwerk, zodat je bijvoorbeeld de bus kunt nemen van het centrum naar een strand dat verder weg ligt. Taxi’s kunnen overal op straat worden aangehouden en hebben een meter. Daarnaast kun je gebruikmaken van deelfietsen in Fortaleza, bekend onder de naam Bicicletar (www.bicicletar.com.br). Je moet je eerst registreren via een app.

Beste reistijd voor Fortaleza

Fortaleza ligt een paar honderd kilometer van de evenaar en heeft dus een vochtig en tropisch klimaat. De temperaturen verschillen weinig tussen de seizoen, met een maximumtemperatuur van gemiddeld 30 °C en een minimumtemperatuur van zo’n 22 °C. Ook het zeewater is altijd warm. Er is wel een droge en een natte tijd.

De beste tijd voor een vakantie in Fortaleza is het droge seizoen, van augustus tot en met december. Het regent dan bijna niet. De maanden februari tot en met mei gelden als het natte seizoen. Deze maanden kun je het beste vermijden voor een vakantie.

Voor het laatst bijgewerkt op 3 juni 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Fortaleza, Brazilië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/STYLEPICS/vitormarigo; Pixabay; Wikipedia/RaphaelHolanda19; Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam