Overnachten en hotels in Chili

In het langgerekte Chili heb je een ruime keuze om te overnachten. Door het wisselende landschap en de verschillende klimaatzones is de beschikbare accommodatie heel uiteenlopend, van tentenkampen in de noordelijke woestijn tot knusse lodges in het ruige Patagonië. Je kunt overnachten in een luxe resort aan het strand of in een berghut op de flanken van een besneeuwde berg.

De meeste hotels vind je in de hoofdstad Santiago en op toeristische plekken, zoals langs de Pan American Highway. In kleinere plaatsen en op het platteland zal je eerder overnachten in een hospedaje, een soort bed & breakfast dat door een familie wordt gerund.

Hotels in Chili

De meeste hotels in Chili zijn comfortabel en voldoen aan westerse standaarden. In Santiago kun je verblijven in hotels in alle prijsklassen, van luxe hotels en middenklasse hotels en zakenhotels. Ook vind je in Santiago steeds meer trendy boutique hotels, waar je een meer intieme sfeer kunt verwachten.

Een plek met goede recensies in Santiago is het Luciano K Hotel, een stijlvol boetiekhotel met een art deco inrichting. Het is vernoemd naar architect Luciano Kulczewski, die het gebouw in de jaren ’20 ontwierp. Het was toen het hoogste gebouw in Chili en het eerste gebouw van het land met verwarming en een lift. Die lift werkt overigens nog steeds, waarmee je naar het mooie dakterras kunt. Website: www.lucianokhotel.com

Veel grote internationale hotelketens hebben hotels in Chili, waaronder Holiday Inn Express, Sheratin en Hotusa Hotels. Tierra Hoteles (www.tierrahotels.com) is een Chileense keten van uitstekende lodges in natuurgebieden.

Je zal merken dat overnachten in Chili duurder is dan in veel andere landen in Zuid-Amerika. In goedkope en oude budget hotels kun je terecht voor minder dan $ 50 per nacht. Voor een tweepersoonskamer in een middenklasse hotel met eigen badkamer ben je tussen de $ 70 en $ 90 kwijt. Reken op minimaal $ 100 per nacht als je in een beter hotel wilt overnachten.

Hotels in Santiago zijn ook duurder dan hotels in de provincie. Je bent veel meer geld kwijt aan accommodatie in het hoogseizoen, van januari tot en met maart. Dat geldt vooral voor de hotels en resorts kustplaatsen. De prijs van een hotelkamer kan dan zelfs verdubbelen. Het is raadzaam te reserveren als je in die periode in Chili bent. Buiten het hoogseizoen is het de moeite waard om af te dingen. Een eenvoudig ontbijt is meestal bij de prijs inbegrepen.

Bij de hotelrekening komt nog een btw van 19 procent. Dit is meestal inbegrepen in de totaalprijs, maar je kunt dit voor de zekerheid checken bij het boeken van een hotel. Veel middenklasse en luxe hotels geven toeristen de gelegenheid om in Amerikaanse dollars te betalen. In dat geval ben je vrijgesteld van het betalen van btw. Buitenlandse toeristen kunnen ook korting krijgen op accommodatie door lid te worden van Automóvil Club de Chile, de landelijke automobielbond.

Hotels in Chili worden geclassificeerd volgens een sterrensysteem, variërend van 1 ster (eenvoudig) tot luxe. ‘Motels’ zijn geen plekken langs de snelweg waar je goedkoop kunt overnachten, maar eerder verkapte bordelen waar je een kamer voor een paar uur kunt huren.

Hostels in Chili

Door de groei van het aantal backpackers in Chili vind je er steeds meer hostels, verspreid over steden in het hele land. Ook op Paaseiland zijn enkele hostels te vinden. Veel hostels zijn aangesloten bij Hostelling Internacional de Chile (www.hostelling.cl), een netwerk dat gelieerd is aan de internationale organisatie Hostelling International. Je krijgt korting met een lidmaatschapskaart, maar je kunt ter plekke lid worden.

Daarnaast kun je terecht in onafhankelijke hostels die zich vooral op backpackers richten. Steeds meer hostels bieden naast slaapzalen ook privékamers aan. Er openen zelfs ’boutique hostels’, die zich onderscheiden met luxe, design en extra faciliteiten. De hostels in de populairste plaatsen zijn snel volgeboekt, dus het is raadzaam te reserveren. Voor een bed in een slaapzaal van een hostel betaal je gemiddeld zo’n $ 15.

Hospedajes in Chili

In kleinere steden en op het platteland ben je snel aangewezen op een overnachting in een hospedaje. Het staat ook wel bekend als een residencial of een casa de familia. Een hospedaje is een beetje vergelijkbaar met een bed & breakfast bij ons, waarbij je slaapt in het huis van een Chileense familie.

Het is een leuke manier om kennis te maken met lokale gewoontes en overnachten is goedkoop, maar verwacht niet al teveel luxe. Je hebt meestal een kamer die eenvoudig is ingericht en de badkamer moet je delen met andere gasten of gezinsleden. Het ontbijt is inbegrepen, maar is zelden meer dan brood, boter, Nescafé, zelfgemaakte jam en met wat geluk ook kaas. Je krijgt er wel de hartelijkheid van de Chileense gastheer of gastvrouw voor terug. Soms behandelt de familie je als een oude vriend die op bezoek komt.

Op het Chileense platteland kun je ook overnachten op een boerderij, dat bekendstaat als agriturismo. Deze boerderijen liggen vaak op afgelegen plekken en worden eveneens gerund door een familie. Je krijgt drie maaltijden per dag met producten die op het eigen land groeien. Meer informatie vind je op de (Spaanstalige) website: www.turismoruralchile.cl

Chiloé, het één na grootste eiland van Chili, heeft een eigen netwerk van accommodaties, hutten en campings op het platteland. Een overzicht van de adressen vind je op www.chiloeturismorural.cl

Kamperen in Chili

Er zijn vele mogelijkheden om te kamperen in Chili, vooral in Patagonië. Sommige campings hebben uitgebreide voorzieningen, zoals douches met heet water en plekken waar je kunt barbecueën. Deze zijn vaak onderdeel van een vakantiecomplex aan de kust en best prijzig. De meest eenvoudige campings zijn niet meer dan een stuk land met een omheining.

Je vindt een overzicht van campings op www.campingchile.cl. Het is trouwens ook mogelijk om een camper of kampeerwagen te huren en daarmee Chili te ontdekken. Je kunt een camper huren bij Holiday Rent: www.holidayrent.cl

Kamperen in de natuur is de beste manier om van het spectaculaire Chileense landschap te genieten. Dat kun je vooral doen in nationale parken, met gemarkeerde plaatsen waar je gratis je tent neer mag zetten. Populaire parken om te kamperen zijn het Torres del Paine Nationaal Park en het Pan de Azucar National Park, waar je ‘s nachts naar de sterrenhemel kunt staren.

Zorg voor een goede uitrusting om te kunnen koken en de nacht warm te kunnen doorbrengen. Je eigen afval moet je weer meenemen. Sommige locals in afgelegen streken geven buitenlandse kampeerders toestemming om hun tent neer te zetten op hun stuk land of in hun tuin. Je kunt het beleefd vragen.

Cabañas in Chili

Cabañas zijn onder Chilenen populaire plekken om te overnachten. Dit zijn houten vakantiehuisjes of chalets en die vind je op schitterende locaties bij het strand, in de natuur of bij nationale parken. De cabañas zijn uitgerust met een keuken, een zitgedeelte en een of meerdere slaapkamers en daarom een goede optie voor gezinnen of vriendengroepen. Je betaalt per huisje, niet per persoon.

Er zijn ook parken met meerdere huisjes, maar afgezien van een receptie zijn er meestal weinig voorzieningen. Met een overnachting in een cabaña kun je in een natuurlijke omgeving verblijven, zonder het gedoe van kamperen. Een overzicht van huisjes is te vinden op www.cabanaschile.cl

Voor het laatst bijgewerkt op 16 november 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Chili, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Francisco Javier Argel.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam