Tips voor het maken van een roadtrip in Patagonië

Door Eva de Reus

Gletsjers, iconische bergen en blauwe meren: je vindt het allemaal in Patagonië. Patagonië bevindt zich in het zuidelijkste deel van Zuid-Amerika en omvat zowel een deel van Chili als Argentinië. De ruige landschappen en diversiteit aan natuurwonderen zullen de harten van natuurliefhebbers harder doen kloppen. De (relatief goede) wegen die je door dit prachtige gebied leiden, maken het de perfecte bestemming voor een roadtrip!

Bezienswaardigheden en activiteiten in Patagonië

Offroad over de Carretera Austral

De Carretera Austral, ook wel de Route 7 genoemd, is misschien wel de beroemdste weg in Chili. Dat is niet voor niets, want de weg leidt je door de prachtige natuur van Noord-Patagonië. De weg is voor een groot gedeelte (vooral het zuidelijkste stuk) onverhard en vraagt dus om de nodige voorbereiding.

Check de kwaliteit van je banden én je bandenspanning voor je vertrek. Langs de Carretera Austral vind je diverse gletsjers, bijvoorbeeld de ‘hangende’ gletsjer in het nationale park Queulat. Maak ook een boottrip naar de Marble Caves bij Puerto Río Tranquilo.

Zoek het avontuur op in El Chalten in Argentinië

Wie meer van de benenwagen is, kan terecht in El Chalten. Het Argentijnse dorp heeft de iconische berg Monte Fitz Roy in de achtertuin staan. Vanuit El Chalten kan je meerdere wandelingen maken: van simpele wandeltochten van enkele uren tot meerdaagse hikes. Een populaire wandeling is de meerdaagse hike naar Laguna de Los Tres. Prachtige plaatjes voor in je fotoboek gegarandeerd.

IJs, ijs en nog meer ijs in El Calafate

Wie van gletsjers houdt, moet absoluut een stop maken in El Calafate. In het nabijgelegen nationale park Los Glaciares vind je namelijk heel veel van deze gigantische ijsmassa’s. De absolute publieksfavoriet is de gletsjer Perito Moreno. Het is een van de weinige gletsjers die niet in omvang afneemt.

De gletsjer maakt deel uit van de Zuid-Patagonische ijsveld, dat na Groenland en Antarctica de grootste ijsmassa ter wereld vormt en dus een hele grote invloed heeft op het klimaat op aarde.

Door de gunstige ligging (voor ons) kunnen toeristen heel dichtbij komen. Het continue gekraak en afbrokkelend ijs maken een bezoek aan Perito Moreno een onvergetelijke ervaring. Je kunt zelfs onder begeleiding van een gids over de gletsjer lopen. Vergeet overigens niet de andere gletsjers in het nationale park te bezoeken. Dit kan bijvoorbeeld door het boeken van een boottrip.

Maak een wandeling in Torres del Paine

Nog zo’n favoriet onder wandelaars: Torres del Paine. In dit Chileense park zijn meerdere wandelingen te maken. Veruit de populairste is de zogenoemde W-trek. De wandeling, in de vorm van een W, is ongeveer 80 kilometer lang en absoluut prachtig.

Hoe zwaar de wandeling is, bepaal je zelf. Je kunt namelijk overnachten in de (relatief luxe) refugio’s, gebruikmaken van de klaargezette tenten of zelf je slaapzak en tent op je rug meesjouwen.

De hoogtepunten van de wandeling zijn de Grey-gletsjer en de iconische torens waar het park naar is vernoemd. De meeste toeristen kiezen ervoor de pittige wandeling naar de torens af te leggen voor de zonsopkomst. Bij de eerste ochtendgloren kleuren de toppen namelijk prachtig rood (als je geluk hebt met het weer).

Het einde van de wereld Ushuaia

Zuidelijker kan je bijna niet komen. Het Argentijnse Ushuaia is namelijk de zuidelijkste stad ter wereld! Wie toch nog een stapje verder wilt, kan hier de boot nemen richting Antarctica. Hiervoor zal je wel diep in de buidel moeten tasten. Ben je dit van plan? Houd dan wel rekening met het seizoen, de boten gaan niet het hele jaar door. In de buurt van Ushuaia ligt het nationale park Tierra del Fuego. Een park met wederom veel bergen, bos en gletsjers.

Naar de markt in El Bolson

El Bolson ligt een stuk noordelijker in Argentinië. Het dorpje bevindt zich in een prachtige omgeving, dat zich goed leent voor meerdere dagtrips. Ook het dorp zelf is leuk om in rond te struinen. Doe dit vooral op een van de marktdagen (vier keer per week). De lokale bevolking presenteert dan hun zelfgemaakte producten en handgemaakte prul en praal. Van jam tot raamdecoraties en handpoppen.

Scoor chocolade in Bariloche

Bariloche is voor vele reizigers het begin of eindpunt van hun reis door Patagonië. Bariloche wordt ook wel het Zwitserland van Argentinië genoemd. Het lijkt er niet alleen op Zwitserland, je vindt er ook een heleboel chocolatiers. Van chocolade met whiskey tot chocolade met ‘banana split’: zoekt en gij zult vinden. Reizigers met de auto dienen alleen wel op te letten. De laatste tijd (geschreven in 2019) is er een bende actief die uit is op jouw waardevolle spullen in de auto. Het beste is het dus om voor betaald parkeren te gaan of je auto buiten de stad te parkeren.

Praktische informatie over een roadtrip in Patagonië

Auto rijden in Patagonië

Een roadtrip maak je natuurlijk met een auto, maar het huren of aanschaffen van een auto is niet voor iedereen weggelegd. Het huren van een auto is namelijk erg duur, voornamelijk door de prijzige ‘one way fee’ die de verhuurbedrijven in rekening brengen. Een oplossing hiervoor is vliegen op Coyhaique in Chili, daar een auto huren en dan als het ware een rondje maken door Chili en Argentinië, zodat je de one way fee voorkomt.

Als je niet met meerdere personen reist, is het huren van een auto echter vrij duur en kun je beter op een andere manier reizen. Het aanschaffen van een tweedehands auto is ook een optie. Dit doe je het beste in Chili, maar is door de nodige bureaucratie wel veel gedoe. Dit is dan ook alleen aan te raden als je een reis van meerdere maanden door Zuid-Amerika maakt.

Openbaar vervoer, liften en fietsen in Patagonië

Gelukkig is Patagonië goed te bereizen met het openbaar vervoer. De toeristische plekken zijn gemakkelijk met bussen te bereiken en vaak ook niet heel duur. Let er wel op dat in het laagseizoen (van mei tot en met november) minder bussen rijden. Soms gaan ze maar één of twee keer per week. Pas je schema hier dus goed op aan.

Een andere optie is liften. Dit is in Zuid-Amerika een gebruikelijke manier van reizen. Vooral op de toeristische routes, zoals de Carretera Austral, zal je veel backpackers langs de kant zien staan. Over het algemeen hoef je niet lang te wachten voordat je door iemand wordt opgepikt. Liften is ook een leuke manier om de lokale bevolking beter te leren kennen. Zorg er wel voor dat je in ieder geval een paar woordjes Spaans spreekt.

Dan heb je nog de groep sportievelingen die door Patagonië fietsen. Het zijn behoorlijke afstanden, maar de prachtige omgevingen maken het vast en zeker een bijzondere ervaring. Ga natuurlijk wel goed voorbereid op reis. Je wilt niet kilometerslang zonder eten en drinken komen te zitten.

Overnachten in Patagonië

Patagonië is zeker geen bestemming voor budgetreizigers. Overnachtingen in accommodaties zijn in vergelijking met bijvoorbeeld Zuidoost-Azië aan de dure kant. Vooral in Chili zal je je portemonnee moeten trekken. Argentinië is door de huidige recessie (in 2019) op het moment betaalbaarder. Accommodaties vind je overal. Langs de weg zal je voortdurend ‘Cabañas y camping’ zien staan. Let er wel op dat vele hostels en hotels na 1 mei hun deuren sluiten en er dus minder aanbod is.

Kamperen is een goedkopere manier van overnachten. Zowel in Chili en Argentinië vind je overal campings en er zijn ook een hoop plekken waar je kunt wildkamperen. Deze vind je in de app iOverlander. Een plek op een camping is vaak minstens de helft goedkoper dan een bed in een hostel. Budgetreizigers doen er dus goed aan om een tent, matje en slaapzak mee te nemen.

Eten en drinken in Patagonië

Net als accommodaties is het uit eten gaan niet goedkoop als je een roadtrip in Patagonië maakt. De prijzen zijn over het algemeen vergelijkbaar met Nederlandse restaurants. Dit geldt ook voor het eten en drinken in de supermarkt. Wel zijn er vaak straatkraampjes waar je voor een klein bedrag een heerlijke empanada of andere lekkernij kunt scoren.

Vleesliefhebbers zullen zich helemaal thuis voelen in Argentinië. Het is een echt bbq-land en het staat natuurlijk bekend om de steak. Vegetariërs daarentegen zullen het iets lastiger hebben in Patagonië. Een tip is daarom om een eigen gasstelletje mee te nemen, zodat je voor jezelf kunt koken.

In Argentinië zie je overigens een hoop mensen met een rondvormig kopje met daarin een rietje. In het kopje zit mate, de nationale drank van het land. Mate is een soort kruidenthee met een opwekkend effect (door de cafeïne). Daarnaast staat Argentinië natuurlijk ook bekend om de diversiteit aan wijnen.

Over Eva

Hallo, ik ben Eva. In mei 2017 ben ik begonnen met een wereldreis en ik ben voorlopig nog niet van plan om terug te komen. Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst een vliegtuig in met een internationale bestemming (Thailand). Inmiddels heb ik al veel nieuwe culturen, gerechten en landschappen mogen ontdekken. Mijn favoriete landen tot nu toe zijn IJsland, Mongolië en Zuid-Korea. Volgens de belevenissen van mij en mijn vriend Dominic op ons YouTube-kanaal van De Rugzakreizigers.

Voor het laatst bijgewerkt op 5 juni 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het maken van een roadtrip in Patagonië, Chili, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Eva de Reus.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam