Koningaap - Costa Rica

Wat te doen in San José, Costa Rica

San José is meestal het begin- en eindpunt van je vakantie in Costa Rica. Veel reizigers komen het land binnen via de hoofdstad, maar laten San José daarna snel links liggen om door te reizen naar de stranden, de vulkanen en de jungle.

Toch is het leuk om een paar dagen door te brengen in de Costa Ricaanse hoofdstad. Er zijn volop culturele en historische bezienswaardigheden en er is genoeg te doen in San José. Het heeft een hippe stedelijke sfeer met restaurants en bars die je nergens anders in het land vindt. Bovendien geeft het een aardig inkijkje in het leven van de locals, want San José is de plek waar de meeste Costa Ricanen wonen en werken.

Zoek je accommodatie voor je trip naar San José?
Reserveer hier online een hotel of guesthouse in San José

De uitgestrekte stad met zijn kleurrijke daken is bij een eerste bezoek misschien wat druk en intimiderend. San José, gelegen op een hoogte van 1150 meter, is een van de snelst groeiende steden in Midden-Amerika. Maar achter dit ruwe randje zie je een bruisende metropool met een overvloed aan musea, parken, pleinen, winkels en restaurants. Hier vind je 8 tips wat te doen en te zien is in chepe, zoals de inwoners van San José hun hoofdstad liefkozend noemen.

Teatro Nacional

Het Nationaal Theater van Costa Rica (Teatro Nacional) mag je zeker niet overslaan tijdens een bezoek aan San José. Het is een van de mooiste gebouwen van de stad, met zijn elegante Europese barok-neoklassieke architectuur. Het statige theater is gebouwd tussen 1891 en 1897 met geld dat bijeen is gebracht door koffiebaronnen. Het ontwerp zou geïnspireerd zijn op de beroemde l’Opéra in Parijs. De weelderige inrichting bestaat uit prachtige muur- en plafondschilderingen, marmeren sculpturen en trappen en parketvloeren van 10 soorten hardhout. Voor de volledige ervaring kun je proberen een optreden bij te wonen, maar je kunt het Teatro Nacional ook bezoeken met een rondleiding. Er is een fraaie koffiebar waar je cappuccino kunt drinken. Adres: Avenida 2, calle1, San José, Costa Rica. Website: www.teatronacional.go.cr

Foto © Flickr.com/Richie Diesterheft.

Museo del Oro Precolombino

Van alle musea in San José is het Museo del Oro Precolombino (Goudmuseum) een van de boeiendste. Dit museum heeft een grote collectie Pre-Columbiaans goud die teruggaat tot het jaar 500 na Christus. De indrukwekkende verzameling bevat 1600 gouden voorwerpen die laten zien hoe de inheemse culturen veranderden in de loop der tijd. Een van de topstukken is El Guerrero, een levensgroot beeld van een krijger die gouden sieraden draagt. Verder zie je er onder meer de eerste munt van Costa Rica (Medio Escudo) uit 1825 en amuletten, erotische beeldjes en gouden figuren van kikkers en vogels. Het Goudmuseum bevindt zich in een ondergrondse ruimte onder Plaza de la Cultura. Na een renovatie is het in november 2018 weer heropend. Adres: Bajos de la Plaza de la Cultura. Avenida Central. Calle 5 San José Centro San José CR 10104, Av. Central, San José, Costa Rica. Website: www.museosdelbancocentral.org

Museo Nacional

Het Museo Nacional (Nationaal Museum) geeft een goed beeld van de geschiedenis van Costa Rica, vanaf de eerste nederzettingen tot de huidige tijd. De collectie omvat vele precolumbiaanse kunstvoorwerpen, zoals stenen bollen, sculpturen, aardewerk en sieraden die gemaakt zijn van goud en jade. Ook is er een vlindertuin met 25 soorten vlinders, een groene oase in het hart van de hoofdstad. Het Nationaal Museum bevindt zich in een voormalige legerkazerne uit 1917, het historische Bellavista Fort. Het museum werd gehuisvest in dit fort nadat de voormalige president José Figueres in 1948 het leger afschafte (iets waarmee Costa Rica wereldberoemd werd). Adres: Cuesta de Moras, San José, Costa Rica. Website: www.museocostarica.go.cr

Foto © Flickr.com/Andy Rusch.

Parque Metropolitano La Sabana

Dit grote park in het hart van de stad staat bekend als ‘de longen van San José’ en is een populaire plek om te picknicken, frisse lucht op te snuiven, te wandelen, te sporten en te recreëren. Het is een geweldige plek om de locals te observeren en te genieten van een beetje natuur in het midden van een hectische stad, hoewel het in het weekend best druk kan zijn. Er zijn vele bomen die voor schaduw kunnen zorgen, waaronder eucalyptussen, cipressen en dennen. In het park vind je ook het kunstmuseum Museo de Arte Costarricense, het nationale stadion en talloze sportfaciliteiten voor bijvoorbeeld voetbal, tennis, zwemmen en atletiek. Parque Metropolitano La Sabana is pas geopend in 1978. Voor die tijd bevond zich de internationale luchthaven van San José in dit gebied. Adres: Av. de Las Américas, San José, Costa Rica.

Catedral Metropolitana

De Catedral Metropolitana is een prachtige grote kerk in het centrum van San José. Laat je niet misleiden door de enigszins sobere buitenland, want binnen vind je mooie houtsnijwerk, glas-in-loodramen en een groot Christusbeeld uit de 17e eeuw. Bij een glazen grafkist met een liggende Christus aan de noordkant van het kerkschip laten vrome Tico’s papiertjes achter met hun gebeden. De oorspronkelijke kathedraal was gebouwd in 1802, maar werd verwoest tijdens een aardbeving. De huidige kerk dateert uit 1871 en is gebouwd in een mix van neoklassieke, barokke en Griekse stijlen. Het kerkgebouw werd regelmatig aangepast om het bestendig te maken tegen een nieuwe aardbeving. Adres: Calle Central, Avenida Segunda, Av. 2, San José, Costa Rica.

Foto © Flickr.com/Trevor Huxham.

Museo de los Niños

Als je iets zoekt om te doen met je kinderen, kun je een bezoek brengen aan Museo de los Niños. Dit is het Kindermuseum van San José, waar kinderen op een interactieve manier dingen kunnen leren, ontdekken en ervaren. Er zijn 40 tentoonstellingen die gewijd zijn aan uiteenlopende onderwerpen, van natuur en wetenschap tot astronomie en het dagelijks leven in Costa Rica. Museo de los Niños is gehuisvest in een opvallend geel gebouw dat eerst zo’n 80 jaar dienst deed als gevangenis. In het museum kun je dus ook verhalen lezen over horror, misdaad en geweld. Adres: Avenida 9, Calle 4, San José, Costa Rica.

Mercado Centrale

Als je op zoek bent naar een authentieke Costa Ricaanse markt, is dit de plek om naartoe te gaan. Bij de 200 kraampjes van de Mercado Centrale kun je van alles en nog wat krijgen, van hangmatten en geneeskrachtige kruiden tot koffiebonen en sigaren. Je kunt er exotische soorten fruit kopen: heb je ooit weleens een rambutan of pejibaye’s geproefd? Probeer de toeristische kraampjes te vermijden, want er zijn betere plaatsen om souvenirs te kopen. Wees niet bang om af te dingen en wees alert als je rondloopt, want er zijn zakkenrollers actief. De markt is geopend van maandag tot en met zaterdag van zonsopgang tot zonsondergang. De Mercado Centrale bevindt zich in een marktgebouw uit 1881, ten noordwesten van de kathedraal. Adres: Mercado Central Sj, San José Province, San José, Costa Rica.

Foto © Flickr.com/Zhu.

Museo de Arte Costarricense

Kunstliefhebbers kunnen wat tijd doorbrengen in Museo de Arte Costarricense, het belangrijkste kunstmuseum van Costa Rica. Het museum heeft een verzameling van 6000 schilderijen, sculpturen, installaties en foto’s van nationale en internationale kunstenaars, van het midden van de 19e eeuw tot het begin van de 21e eeuw. Het heeft de grootste collectie van Costa Ricaanse kunstenaars in huis.

Kunstmuseum in San José

Bijzonder zijn de houten sculpturen en houtsnijwerken van Francisco Amighetti (1907-1998), een van de beroemdste kunstenaars van het land. Je vindt het museum in Parque Metropolitano La Sabana. Het is gevestigd in de voormalige luchtvaartterminal toen dit park nog een vliegveld was. Dit koloniaal aandoende gebouw is sowieso leuk om te bezoeken. De toegang van het museum is gratis. Adres: Calle 42, San José, Costa Rica. Website: www.mac.go.cr

Watervallen en tuinen van La Paz

Als je wat buiten San José wilt doen, kun je een uitstapje maken naar La Paz Waterfall Gardens. Dit is een particulier natuurpark met tropisch regenwoud, stromende rivieren, vijf spectaculaire watervallen en het grootste dierenreservaat van Costa Rica. Je krijgt de kans inheemse katachtigen uit de jungle van dichtbij te bewonderen, waaronder jaguars, poema’s en ocelotten. Tot de andere dieren behoren luiaards, kapucijnapen, slangen, kikkers en vogels. De watervallen van La Paz liggen anderhalf uur rijden ten noorden van San José. Website: www.waterfallgardens.com

Wil je de beroemdste watervallen van Costa Rica bezoeken?
Boek hier een tour naar de watervallen en tuinen van La Paz

La Paz watervallen bij San José

Voor het laatst bijgewerkt op 7 februari 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen en te zien is in San José, Costa Rica, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Xenia_Photography/Shutterstock.com; Marek Poplawski/Shutterstock.com; Flickr.com/hectorlo.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam