Tips voor een vakantie in Quito, Ecuador

Door Larissa Scheurwater

Quito vakantieEr ligt een bijzondere stad vlak onder de evenaar, tussen een aantal vulkanen in en op zo’n 2500 meter hoogte. Dan hebben wij het uiteraard over Quito, de hoofdstad van Ecuador en één van de mooist bewaarde koloniale steden van Zuid-Amerika. De stad heeft veel charme, omdat het zo oud is. Ben je ooit in Rome geweest, dan zal Quito het zeer zeker overtreffen.

Quito bestaat uit een historisch gedeelte en het nieuwe deel La Mariscal. Het oude gebied bestaat voornamelijk uit smalle straatjes en pleinen vol lokale restaurants. Een mooi gezicht is dat de bekende kathedraal overal bovenuit steekt. De straten in La Mariscal zijn gevuld met clubs, bars, hostels en het is daar zeer westers. Dit gebied wordt ook wel eens de ‘backpackerwijk’ genoemd.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Quito

Palacio de Carondelet, QuitoWandel door het oude centrum

Al wandel je alleen door het ‘centro historico’ dan krijg je al veel mee van de stad. Je vindt er verschillende pleinen, kerken, restaurantjes en prachtige smalle straten. Quito is enorm heuvelachtig. Ga je van het ene restaurant naar het andere, dan heb je continu te maken met prachtige uitzichten. De bekendste pleinen zijn: Plaza Grande, Plaza San Francisco en Plaza Santa Domingo. Het Is goed te vertoeven op deze pleinen, alleen al door naar lokale mensen te kijken en er rond te dwalen.

Breng tijdens je wandeling ook een bezoek aan de Plaza de la Independencía. Aan dat plein ligt het nationale paleis Carondelet, dat alleen doordeweeks te bezoeken is. Elke maandagochtend vindt de wisseling van de wacht plaats en wuift de president zijn aanhangers toe of ondergaat protesten. Om de hoek ligt de barokke kerk Iglesia de la Compania de Jesús, die een overdonderende indruk maakt met al zijn goud.

Avond in Quito, EcuadorDakterras bezoeken bij de zonsondergang

Zodra de zon ondergaat, valt er een gouden gloed over Quito. Je kunt wel zeggen dat Quito op haar mooist is aan het einde van de dag; het heeft iets magisch. Om van dit moment te genieten, is het heerlijk om op een fijn dakterras te zitten, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Muziek in Calle La Ronda

Zoek de gezelligheid op in de straat Calle La Ronda. Een mooie, artistieke straat die vooral ‘s avonds tot leven komt. In het weekend is het zelfs zo gezellig dat er veel muziek wordt gedraaid en het vol staat met straatkraampjes.

Zweef langs de Pichincha vulkaan

Pak de kabellift en zweef langs de hellingen van de spectaculaire Pichincha vulkaan. De kabellift vertrekt op een kilometer afstand van Quito over de zijkant van de Pichincha vulkaan tot een hoogte van 4000 meter, een duizelingwekkende hoogte die een adembenemend uitzicht op de stad biedt. Er zijn ook andere attracties, waaronder het Vulqano fun-park in Disney stijl. Je kunt ook daar korte wandelingen maken en enkele bars bezoeken.

Virgen del Quito, EcuadorVirgen del Quito

De Virgen del Quito staat op een berg. Deze bezienswaardigheid waakt als het ware over het oude Quito. Dit standbeeld is ook goed van dichtbij te bezichtigen, je moet alleen een stuk naar boven. Het is aan te raden om dit met de taxi te doen, niet alleen omdat het zo ver is, maar ook om een beroving te ontlopen.

Kratermeer Quilotoa

Niet binnen de stadsgrenzen van Quito, maar zo’n twee-en een-half uur rijden van Quito ligt het diepturquoise kratermeer Quilotoa. Zonder enige twijfel het mooiste bergmeer van Ecuador! Vanuit het authentieke bergdorpje Quilotoa kun je ernaartoe lopen. Om er optimaal van te genieten, is het ook mogelijk een meerdaagse wandeltocht om het meer heen te maken.

Het monument midden op de evenaar

Heb je nog meer tijd om even buiten Quito erop uit te gaan, dan kun je Mitad del Mundo bezoeken. Het monument midden op de evenaar ligt een uurtje van Quito vandaan. Dit is het monument op de officiële nullijn. Een mooie ervaring!

Praktische informatie over een vakantie in Quito

Overnachten in Quito

Een hotel of hostel in het oude centrum is een aanrader tijdens je vakantie in Quito. Je zit in het hart bij alle highlights die de stad rijk is. Grote luxe hotelketens als Hilton, Holiday Inn en Marriott hebben allemaal prachtige vestigingen in Quito. Wie wat minder uit wil geven kan ook voor tussen de 40-60 euro in prima hotels in het centrum terecht.

Verder zijn in de uitgaanswijk rond Plaza Mariscal Foch behoorlijk comfortabele hostels te vinden voor zo’n 25 euro per nacht.

Bier in Quito, EcuadorEten en drinken in Quito

Een lunch nuttigen kan in Quito heel voordelig zijn. Elk lokaal restaurant biedt een ‘almuerzo’ aan. Dit is een soep, gevolgd door een bord met rijst, bonen, linzen, gebakken banaan, salade en vlees of vis. Inclusief een vers sapje. Dit kost ongeveer 2 dollar per persoon.

Ga vroeg uit eten. Er zijn restaurants die al om 16 uur dichtgaan, ook is het niet aan te raden om ‘s avonds laat in de stad rond te dwalen. Ga je wel op stap, neem dan een vest of trui mee. Het koelt flink af.

Vervoer naar Quito

Vanaf het internationale luchthaven Mariscal Sucre is het een klein uurtje rijden naar het stadscentrum van Quito. Er gaan pendelbussen voor ongeveer 8 dollar en een taxi kost 25 dollar.

Ben je aan het rondreizen door Ecuador, dan kom je vanuit het noorden aan op busstation Carcelen en vanuit het zuiden op busstation Quitumbe. Daarvandaan ben je voor een paar dollar met de taxi in het centrum van de stad. Openbare bussen rijden daar genoeg. Ook hoef je het voor het geld ook niet te laten, het kost namelijk maar slechts 0,25 dollar per persoon. Let wel op je tas en houd deze altijd bij je, anders wordt het busritje uiteindelijk tóch een dure uitgave.

Pak je liever een taxi, ook daar heb je aantal ‘regels’ voor. Zo rijden er neppe taxi’s rond, die je graag wilt vermijden. Een gele taxi met een oranje kentekenplaat, een sticker waarop staat ‘transporte Seguro’, een meter, twee beveiligingscamera’s en een rode paniekknop: dan zit je goed. Verder wordt er aangeraden om vanuit je hotel of hostel een taxi te regelen.

Voor het laatst bijgewerkt op 11 december 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Quito, Ecuador, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © depositphotos.com/KWPhotog; Pixabay; Flickr.com/Visita Quito.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam