Tips voor een vakantie op de Galápagos Eilanden, Ecuador

Door Larissa Scheurwater

Vakantie op de Galapagos EilandenDe Galápagos Eilanden, een vulkanische archipel in de Stille Oceaan zo’n 1000 kilometer uit de kust van Ecuador, zijn met geen enkele andere plek op aarde te vergelijken. Doordat de eilanden nooit verbonden zijn geweest met het Zuid-Amerikaanse vasteland, zijn er ongestoord unieke diersoorten geëvolueerd.

Deze dieren zijn niet alleen heel bijzonder, je kunt ze ook van dichtbij bekijken. Ze zijn niet bang! Tevens is het op de eilanden eeuwig lente. Oftewel, de Galápagos is een paradijs voor natuurliefhebbers. Er zit één addertje onder het eilandgras: een reis naar de Galápagos Eilanden is prijzig tot zeer prijzig.

Bezienswaardigheden en activiteiten op de Galápagos Eilanden

Hét dierenrijk

Zeeleguaan op Galapagos EilandenOp Galápagos krijg je honderden zeeleguanen te zien, de enige leguanen ter wereld. Je staat oog in oog met grote reuzenschildpadden. Je snorkelt tussen haaien, zeeschildpadden, pijlstaartroggen en zeeleeuwen. Je kijkt naar flamingo’s, terwijl je op het strand krabben om je voeten heen trippelen en vlak boven je hoofd fregatvogels en blauwvoet jan-van-genten voorbij scheren. Het is een onbetaalbare ervaring, letterlijk en figuurlijk.

Een meerdaagse cruise

De allerbeste manier om de Galápagos-eilanden te ontdekken is vanaf het water! Tijdens een meerdaagse boottocht zie je alles wat de Galápagos te bieden heeft. Tip: bepaal welke dieren je graag wilt zien, zo bepaal je ook welke eilanden je wilt bezoeken. Alle eilanden bezoeken, is namelijk niet te doen. Zoveel zijn het er! Je kunt de boottochten ook los boeken, maar een meerdaagse cruise is aan te raden. Je bespaart veel tijd, omdat je met een cruise ’s nachts vaart. En ook al verwacht je het niet, een cruise is goedkoper dan het boeken van losse boottochtjes.

Hamerhaaien op Galapagos EilandenSnorkelen en duiken

Galápagos en duiken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, want de onderwaterwereld is fantastisch. Haaien, hamerhaaien, schildpadden, roggen en ontzettend vele soorten vis, je gaat ze vast allemaal zien! Duiken is het beste vanaf Santa Cruz. Kies je liever voor een snorkeltour, dan kun je dit ook op elke hoek van de straat boeken. Santa Fe en Pinson Island zijn de beste locaties voor een snorkeltocht.

Praktische informatie over een vakantie op de Galápagos Eilanden

Vliegen naar de Galápagos Eilanden: de grootste uitgave

Op de Galápagos Eilanden vallen de kosten mee, de grootste kostenpost is namelijk een vliegticket. Er zijn drie maatschappijen die van Guayaquil naar de Galápagos vliegen: LAN, TAME en AeroGal. Voor een retour betaal je rond de 450 dollar per persoon. De vlucht is betaald, maar dan ben je er nog niet…

Iedere toerist die naar de Galápagos Eilanden vliegt, moet op de luchthaven ook de INGALA Transit Control Card betalen à 20 dollar per persoon. Dit is om de toeristenstroom naar de eilanden goed in kaart te kunnen brengen. Je wordt geregistreerd en ze houden onder andere bij hoeveel dagen je blijft. Tip: je kunt het alleen cash afrekenen.

Nu zit je in het vliegtuig mét je INGALA kaart. Dan komt er nog een flinke uitgavenpost bij: het entreegeld voor het Galápagos National Park van 100 dollar per persoon, te betalen bij aankomst op de luchthaven én ook alleen in cash. De entreeprijs is hoog om zo de natuur te kunnen beschermen en om een grote groep toeristen ‘nog een beetje’ tegen te gaan.

Overnachten op de Galápagos Eilanden

Voor 10 tot 15 dollar per nacht kun je tijdens je vakantie slapen op de Galápagos Eilanden. Zodra je op één van de eilanden aankomt, staan er proppers op de kade om je in hun hostel of hotel te krijgen. Reis je als koppel of met een groep, dan krijg je zeker een goede deal!

Bananen op Galapagos EilandenEten en drinken op de Galápagos Eilanden

Hier geldt de universele regel: hoe toeristischer het restaurant en hoe centraler de locatie, hoe duurder je eten en drinken zijn. Het loont zeker om wat drankjes te nuttigen in de lokale tentjes enkele blokken verderop. Daar is het vaak nog gezelliger, omdat je tussen de locals zit.

De prijzen op de Galápagos Eilanden liggen in winkels en restaurants iets hoger dan op het vasteland, omdat er niks groeit en alles geïmporteerd moet worden. Een goede tip op Santa Cruz: de Charles Binford Street in Puerto Ayora. Hier tref je elke avond een enorme streetfood markt met eetstalletjes, gezellige terrassen en dagmenu’s van 4 dollar per persoon.

Voor het laatst bijgewerkt op 15 december 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op de Galápagos Eilanden, Ecuador, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © depositphotos.com/jkraft5; Pixabay.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam