Wat te doen in Cuenca, Ecuador

Door Eva de Reus

Op zo’n 2500 meter hoogte ligt de derde grootste stad van Ecuador: Cuenca. Toch heeft het oude centrum vol koloniale gebouwen en kerken eerder iets weg van een pittoresk dorp. Het barst er van de architectuur en cultuur en Cuenca wordt daarom ook wel het ‘Athene van de Andes’ genoemd.

Bovendien wordt de stad omringd door prachtige natuur. Redenen genoeg om Cuenca toe te voegen aan je reisroute door Ecuador! Hier vind je mijn tips wat te doen in Cuenca.

Ontdek de prachtige omgeving van Cuenca

De mooiste bezienswaardigheid van Cuenca ligt er eigenlijk een stukje vandaan: het nationale park Cajas. De vele meren en goudgele velden maken dit natuurpark de perfecte plek voor een lange wandeling.

Je kunt er verschillende wandelroutes afleggen: van simpele wandelingen van een paar kilometer tot pittige hikes voor de stevige wandelaar. De populairste route is ‘Ruta 1’, ook wel ‘de roze lijn‘. Over deze, voornamelijk vlakke, route doe je ongeveer 3 tot 4 uur. Toegang is gratis.

Om het nationale park Cajas te bereiken neem je een bus vanaf de busterminal in Cuenca. De busrit duurt ongeveer een uur. Er gaan een aantal bussen per dag specifiek naar het park, maar je kunt ook bussen die richting Guayaquil rijden vragen om je bij het park af te zetten.

Om terug te komen in Cuenca, zal je een bus moeten aanhouden. Niet alle bussen stoppen, dus houd er rekening mee dat je (maximaal een uur) langs de kant moet wachten. Het kan op deze hoogte (bijna 4000 meter) best fris worden, dus neem een vest of een jas mee.

Scoor een panamahoed

De naam doet vermoeden dat de panamahoed uit Panama komt, maar niets is minder waar. Deze bijzondere hoed wordt namelijk gemaakt in Cuenca. In het Panama Hat Museum, in het stadscentrum van Cuenca, kun je meer leren over het proces van blad naar hoed. Het museum is klein maar fijn. De toegang is gratis en door middel van informatiebordjes (in het Engels en Spaans) wordt het een en ander over de bijzondere hoed uitgelegd.

Natuurlijk kun je in het museum ook een panamahoed scoren. Wil je een hoed van de beste kwaliteit? Tast dan maar diep in de buidel, want voor een kwaliteitshoed betaal je ruim € 1000. Gelukkig zijn er voor de budgetreizigers ook goedkope modellen (vanaf ongeveer € 40) te koop.

Wandel voor het centrum van Cuenca

Een wandeling door het centrum van Cuenca is al een uitje op zich. Het barst er namelijk van de koloniale gebouwen en kerken. In 1999 werd het stadscentrum van de stad Cuenca opgenomen op de werelderfgoedlijst van Uunesco. Onder meer de Iglesia del Sagrario en de Cathedral of the Immaculate zijn een bezoek waard.

Om meer te leren over de interessante bouwwerken en de geschiedenis van de stad, kun je meelopen met de Free Walking Tour. Deze vertrekt elke ochtend om tien uur vanaf het centrale plein.

Bezoek het uitzichtpunt Mirador de Turi

Al deze koloniale bouwwerken van bovenaf bekijken? Neem dan de bus of een taxi naar Mirador de Turi. Hier heb je een prachtig uitzicht over Cuenca. Je vindt er ook een aantal café’s en restaurants. Om de stad in zowel daglicht als in het donker te bewonderen, is het leuk om er nog voor zonsondergang heen te gaan.

Je kunt vanuit het stadscentrum ook lopen naar het uitzichtpunt. Het is alleen wel een lange wandeling (3 kilometer) en op het eind wacht je een behoorlijk aantal traptreden.

Wat te doen in Cuenca: praktische tips

Reizen naar Cuenca

Er vertrekken verschillende bussen naar Cuenca, zoals bijvoorbeeld vanuit Baños en Guayaquil. Cuenca beschikt ook over een luchthaven, vanuit hier vertrekken rechtstreekse vluchten naar hoofdstad Quito. Er gaan ook rechtstreekse bussen tussen Cuenca en Peru (Máncora, Piura en Chiclayo).

In Cuenca rijden lokale bussen. Om gebruik te maken van deze bussen, heb je wel een soort ov-kaart nodig. Uber is hier niet beschikbaar, maar de gele taxi’s zijn veilig. Deze taxi’s rijden over het algemeen met een meter of je spreekt van tevoren een prijs af voor de rit.

Overnachten in Cuenca

De meeste hostels en hotels vind je in het historische stadscentrum. Hier bevinden zich de meeste hoogtepunten en dit is dan ook de beste plek om te verblijven. Vele accommodaties zijn gevestigd in oude gerestaureerde gebouwen, wat een bijzondere sfeer geeft aan de hostels en hotels.

Waar je precies in het centrum verblijft, maakt niet veel uit. Het historische stadscentrum van Cuenca is niet groot. Alle highlights zijn ter voet te bereiken.

Eten en drinken in Cuenca

De meeste restaurants gericht op toeristen vind je rondom de Tomebamba rivier. Het aanbod is erg divers en er is ook genoeg keuze voor vegetariërs en veganisten. Goedkope groente en fruit vind je in Mercado 10 de Agosto.

Een typische Ecuadoriaans gerecht proberen? Ga dan eens voor een empanada de viento (gefrituurd deeg met kaas en suiker).

Over Eva

Hallo, ik ben Eva. In mei 2017 ben ik begonnen met een wereldreis en ik ben voorlopig nog niet van plan om terug te komen. Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst een vliegtuig in met een internationale bestemming (Thailand). Inmiddels heb ik al veel nieuwe culturen, gerechten en landschappen mogen ontdekken. Mijn favoriete landen tot nu toe zijn IJsland, Mongolië en Zuid-Korea. Volgens de belevenissen van mij en mijn vriend Dominic op ons YouTube-kanaal van De Rugzakreizigers.

Voor het laatst bijgewerkt op 22 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Cuenca, Ecuador, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Eva de Reus; depositphotos.com/ireneuke; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam