Wat te doen in Guayaquil, Ecuador

Door Eva de Reus

Guayaquil is dan niet de hoofdstad van Ecuador, maar wél de grootste stad van het land. Guayaquil heeft bij de meeste reizigers niet zo’n positief imago. De stad staat bekend als onveilig en saai en wordt om die redenen vaak overgeslagen. Het stadsbestuur werkt echter hard om van Guayaquil een leefbare en aantrekkelijke stad te maken en dat werpt zijn vruchten af.

Guayaquil is nog steeds geen bestemming waar je weken kunt vertoeven, maar voor twee tot drie dagen is de stad absoluut de moeite waard. En bovendien is het er door het tropische klimaat bijna altijd lekker weer. Is dat even mooi meegenomen! Breng je een bezoek aan de grootste stad van Ecuador? Hier vind je tips wat te doen in Guayaquil!

Loop over de boulevard van Guayaquil

Als je maar een paar uurtjes te spenderen hebt in Guayaquil, dan is Malecón 2000 the place to be. Deze 2½ kilometer lange boulevard leent zich perfect voor een wandeling. Vroeger was deze plek een verwaarloosd en onveilig gebied waar veel zakkenrollers en overvallers op afkwamen. Dankzij de inzet van het stadsbestuur van Guayaquil is dat tegenwoordig wel anders.

Veel toeristen en Ecuadorianen spenderen graag een middagje op de boulevard. Je vindt er onder meer musea, speelplekken voor kinderen, een bioscoop en vele restaurants. Om je bezoek helemaal af te maken, kun je ook nog een rondje maken in het reuzenrad.

Chill tussen de leguanen

Parque Seminario (ook wel Parque de Las Iguanas genoemd) in het stadscentrum van Guayaquil is absoluut een bezoek waard. In het park lopen namelijk tientallen leguanen rond. De dieren zijn totaal niet schuw en komen rustig naast je bankje chillen. Vergeet ook niet omhoog te kijken, want de reptielen klimmen rustig meters de bomen in.

De leguanen zijn er in alle soorten en maten: van hele kleintjes tot giganten. Maar wees gerust: de dieren zijn niet gevaarlijk. Ze zijn namelijk vegetarisch en doen dus letterlijk geen vlieg kwaad. Loop ook even langs de kleine vijver in het park. Dit is namelijk het thuis van een heleboel schildpadden.

Ontdekt de wijk Las Peñas

Een van de leukste wijken van Guayaquil is Las Peñas. In deze wijk zijn nog veel koloniale gebouwen terug te vinden uit de tijd van de Spaanse overheersing. De gebouwen zijn geschilderd in verschillende kleuren, wat er ontzettend gezellig en sfeervol uitziet. In deze wijk zijn ook veel souvenirwinkeltjes gevestigd.

In een sportieve bui? Beklim dan alle traptreden naar de blauwe vuurtoren bovenaan de wijk. Hier vandaan heb je een mooi uitzicht over de stad.

Ga shoppen in Guayaquil

Voor Zuid-Amerikaanse begrippen zijn de winkelcentra in Guayaquil redelijk modern. Voorbeelden van grote winkelcentra zijn San Marino Shopping en Mall del Sol. Er worden ook veel Europese merken verkochten, zoals Pull & Bear, Zara en Mango. Voordeel is dat de seizoenen gedraaid zijn. De zomercollectie gaat hier dus in de aanbieding als het in Nederland zomer begint te worden.

In de meeste winkelcentra zit ook een bioscoop gevestigd. Een leuk uitje en de bioscoopkaartjes zijn hier een stuk goedkoper dan in Nederland. Check wel even van tevoren hoe laat de Engelstalige films draaien. In Zuid-Amerika zijn de meeste films namelijk nagesynchroniseerd. De films met originele spraak draaien over het algemeen later op de dag.

Bewonder de kathedraal

In het centrum van Guayaquil vind je de kathedraal (Catedral Metropolitana de Guayaquil), die gebouwd is tussen 1924 en 1937. Het gebedshuis valt op door zijn twee imposante torens in neogotische stijl en hoge glas-in-loodramen. De kathedraal is gebouwd op dezelfde plek waar al sinds de 16e eeuw een houten kerk stond. Guayaquil telt trouwens zeven kerken, want in de stad wonen veel toegewijde katholieken.

Wat te doen in Guayaquil: praktische tips

Reizen naar Guayaquil

Guayaquil is vanuit bijna alle plaatsen in Ecuador gemakkelijk te bereiken, zowel met de bus als per vliegtuig. De meeste langeafstandsbussen beginnen of eindigen in de stad. De busterminal van Guayaquil zit pal naast het vliegveld. Mocht je dus niet in Guayaquil willen verblijven, dan kun je direct na je vlucht een bus nemen.

De busterminal van Guayaquil is gigantisch en kan redelijk ingewikkeld zijn. Alle bustickets worden op de begane grond verkocht. De kassa’s zijn verdeeld per regio. Mocht je er niet uitkomen, vraag dan even bij de informatiebalie om hulp. Op je ticket staat bij welke ‘gate’ jouw bus vertrekt. Afhankelijk van dit nummer moet je naar de tweede, derde of vierde verdieping.

In de stad Guayaquil rijden een heleboel lokale bussen. Ook kiezen veel toeristen ervoor om gebruik te maken van de taxi-app Uber. Op het moment wordt er ook een kabelbaan gebouwd, die het stadscentrum met kanton Durán moet gaan verbinden.

Overnachten in Guayaquil

De meeste toeristen verblijven in de buurt van de busterminal en het vliegveld. Dit is een praktische overweging, omdat veel mensen slechts één nacht in de stad verblijven. Blijf je langer in Guayaquil en wil je op loopafstand van alle hoogtepunten verblijven? Kies dan een accommodatie in de buurt van de boulevard uit.

Eten en drinken in Guayaquil

Trek in een pizza of burger? In Guayaquil zit je helemaal goed. In het stadscentrum en de vele winkelcentra barst het van de Amerikaanse fastfoodketens. Deze ketens hebben over het algemeen ook een bezorgdienst, dus je hoeft ‘s avonds niet eens de deur uit. Natuurlijk zijn er in Guayaquil ook genoeg lokale restaurants te vinden.

Over Eva

Hallo, ik ben Eva. In mei 2017 ben ik begonnen met een wereldreis en ik ben voorlopig nog niet van plan om terug te komen. Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst een vliegtuig in met een internationale bestemming (Thailand). Inmiddels heb ik al veel nieuwe culturen, gerechten en landschappen mogen ontdekken. Mijn favoriete landen tot nu toe zijn IJsland, Mongolië en Zuid-Korea. Volgens de belevenissen van mij en mijn vriend Dominic op ons YouTube-kanaal van De Rugzakreizigers.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Guayaquil, Ecuador, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Eva de Reus.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam