Tips voor een vakantie in Suriname

Suriname: een introductie

Een vakantie in Suriname beleef je in een van de kleinste landen van Zuid-Amerika, een plek die eeuwig met Nederland is verstrengeld sinds we hier in 1602 voet aan wal hebben gezet. Suriname is het enige land buiten Europa waar de meerderheid van de inwoners Nederlands spreekt, al rijden ze er wel aan de linkerkant van de weg. Dat is nog een restant van de Engelse overheersing in de 17e eeuw. De Britten verruilden Suriname voor New York, maar sommige eigenaardigheden zijn gebleven.

De Hollandse koloniale overheersing zie je vooral terug in de historische binnenstad van Paramaribo, met zijn karakteristieke houten huizen uit de 17e en 18e eeuw. De Surinaamse hoofdstad heeft daarom een plekje gekregen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Maar het is vooral de jungle waar Suriname zijn aantrekkingskracht aan ontleent. Steeds meer Nederlanders vieren vakantie in Suriname voor een ontdekkingstocht in het enorme tropische regenwoud, dat bijna driekwart van het land beslaat. Per kano kun je over een van de rivieren naar afgelegen dorpen en lodges reizen en (hopelijk) een glimp opvangen van rivierdolfijnen, luiaards en de jaguar.

Suriname is misschien wel de ‘groenste’ schat op aarde, een land waar de Nederlanders ooit massaal slaven naartoe brachten om te werken op een van de vele plantages. Na de afschaffing van de slavernij werden Chinese, Hindoestaanse en Javaanse arbeiders naar het land verscheept. Het resultaat is een intrigerende mix van talen en etnische bevolkingsgroepen. Op vakantie in Suriname wacht je een levendige potpourri van inheemse indianen, ondoordringbare bossen, wereldse gerechten en uitbundige inwoners die de bakra’s tegenwoordig graag weer welkom heten.

Suriname in een notendop

– Oppervlakte: 163.000 vierkante kilometer (vier keer Nederland);
– Inwoneraantal: 591.919 (2017);
– Bevolkingsdichtheid: 4 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Paramaribo;
– Talen: Nederlands, Engels;
– Munteenheid: Surinaamse dollar (SRD);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 14.600 (2017).

Informatie over visum Suriname

Reizen en vakantie in SurinameStaatsburgers uit Nederland en België hebben sinds 2019 een toeristenkaart of een visum nodig voor een vakantie in Suriname. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een andere bestemming.

Voor alleen een vakantie, een rondreis of een zakentrip volstaat een toeristenkaart. Als je wilt werken of stage wilt lopen in Suriname, heb je een visum nodig. Met een toeristenkaart kun je maximaal 90 dagen in Suriname verblijven en mag je één keer het land binnenkomen. Je kunt de zogeheten e-Toeristenkaart online aanvragen via de website van VFS Global, die samenwerkt met het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken: suriname.vfsevisa.com

De verwerkingstijd is maximaal 72 uur en de kosten bedragen $ 54 (in 2020). Je moet ook een kleuren pasfoto uploaden van 3 bij 4 centimeter. Bij aankomst moet je de e-Toeristenkaart samen met je paspoort laten zien aan de immigratiebeambte, dus neem een printje mee. Een visum kun je ook online aanvragen via dezelfde website of regelen bij het Consulaat-Generaal van Suriname in Amsterdam. Voor politieke en zakelijke vragen kun je contact opnemen met de Ambassade van Suriname in Den Haag.

Bespaar op roamingkosten tijdens je vakantie in Suriname
Bestel hier alvast een lokale simkaart voor Suriname

Tips over een vakantie in Paramaribo

Een Caribische stad met een Hollands tintje, dan hebben we het uiteraard over Paramaribo. Het hele jaar zon, goed eten, vriendelijke mensen én elke dag bijkomen met een verse kokosnoot in je hand. Dat klinkt toch geweldig? De jungle van Suriname is het grootste juweel van het land, maar Paramaribo mag er ook zeker wezen. Lees hier meer over een vakantie in Paramaribo

De 10 beste bezienswaardigheden in Suriname

Suriname bezienswaardigheden
Suriname biedt de ideale mix van natuur en cultuur tijdens je vakantie, met uitgestrekte tropische regenwouden en een aangrijpende koloniale geschiedenis. Bezoek natuurreservaten, spot exotische dieren en verken oude plantages. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Suriname

Tips voor hotels in Suriname

Frederiksdorp Hotel in Suriname
Hotels in Suriname zijn er tegenwoordig genoeg, met vooral veel keuze in de hoofdstad Paramaribo. Ook kun je overnachten in guesthouses of appartementen. In het bosrijke binnenland van Suriname kun je terecht in jungle resorts en eco-lodges. Lees hier alle tips voor hotels in Suriname

Reizen naar Suriname

Suriname reizen
Vanuit Nederland zijn er uitstekende vliegverbindingen naar Suriname, want drie luchtvaartmaatschappijen vliegen rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Paramaribo. Over land kun je naar Suriname reizen vanuit de buurlanden Guyana en Frans-Guyana. Lees hier alle tips over reizen naar Suriname

Communicatie in Suriname

Internationaal toegangsnummer: +597.
Collect call naar Nederland: 157.
Alarmnummer ambulance: 113.
Alarmnummer politie: 115.
Alarmnummer brandweer: 110.
Inlichtingen telefoonnummers: 108.

Tijdsverschil met Suriname

Tijdens onze wintertijd is het in Suriname 4 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Suriname 5 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Suriname

De elektriciteit in Suriname is 110-127 volt, met een frequentie van 60 Hertz. Sommige grotere hotels en appartementen beschikken ook over stopcontacten met 220 volt. Het land maakt zowel gebruik als Europese stopcontacten die geschikt zijn voor 2-polige stekkers, als Noord-Amerikaanse stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met twee platte pinnen. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen. In het binnenland is niet overal elektriciteit beschikbaar. Sommige resorts in de jungle maken gebruik van generatoren.

Voor het laatst bijgewerkt op 25 november 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Suriname, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Flickr.com/Rob Oo; depositphotos.com/jeewee.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam