De 10 beste bezienswaardigheden in Suriname

Suriname bezienswaardighedenBen je benieuwd naar de beste bezienswaardigheden in Suriname? Het land in het noorden van Zuid-Amerika biedt de ideale mix van natuur en cultuur, met uitgestrekte tropische regenwouden en een aangrijpende koloniale geschiedenis. Je kunt er wandelen of kajakken in afgelegen oerwouden, broedende zeeschildpadden spotten of turen naar exotische vogels in drassige moerasgebieden. Wil je een dagje naar het strand? Ook dat is te doen in Suriname!

Vele bezienswaardigheden zijn onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse overheersing, die tot 1975 heeft geduurd. Voormalige plantages geven een indringend beeld van de koloniale tijd, maar de houten huizen in de hoofdstad Paramaribo kun je bijna door een ringetje halen. Suriname is een onweerstaanbaar land met een grote etnische diversiteit, verborgen juweeltjes, ongerepte bossen en gastvrije locals. Wil je op vakantie naar dit prachtige kleine land? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Suriname!

Paramaribo

De hoofdstad Paramaribo is niet te missen als je vakantie viert in Suriname, een Caribische stad met een Hollands tintje. In het centrum kun je struinen langs de koloniale zwarte en witte houten huizen, te voet of met de fiets. De hele historische binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco, omdat Nederlandse architectuur en inheemse cultuur hier op een bijzondere manier samensmelten. Een van de mooiste koloniale gebouwen van Paramaribo is het 18e eeuwse presidentiële paleis, waar de president van Suriname nog steeds gebruik van maakt.

Paramaribo paleis

Wandel over het Onafhankelijkheidsplein en relax in de Palmentuin, het mooiste park van Paramaribo. Bewonder de houten Sint Petrus en Pauluskathedraal, de fraaie Moskee Keizerstraat en de flamboyante Arya Dewaker, een van de grootste hindoetempels van Suriname. Tot de bezienswaardigheden behoort ook Fort Zeelandia, een vijfhoekig fort uit de 17e eeuw met een gruwelijke geschiedenis. Het was lange tijd een gevangenis waar plantagehouders hun slaven lieten straffen. Meer recent vonden hier de Decembermoorden plaats. Nu biedt de vesting onderdak aan het Surinaams Museum.

Brownsberg Natuurpark

Hou je van kamperen in de jungle? Vergeet dan niet een bezoek te brengen aan Browns Natuurpark, een natuurgebied 130 kilometer ten zuiden van Paramaribo dat vernoemd is naar een Amerikaanse goudzoeker. Het natuurreservaat is in 1969 opgericht en ligt op een 500 meter hoge heuvel. Het bestaat vooral uit tropisch regenwoud waar je kunt wandelen naar kletterende watervallen en kunt genieten van een prachtig uitzicht over het Brokopondo stuwmeer.

Het natuurpark staat bekend om de bijzondere flora en fauna, waarbij je de grootste kans hebt om brulapen te spotten. Wellicht zie je er ook trompetvogels, boskonijnen en paarse klompvoetkikkers. Je kunt er een hangmat ophangen tussen de bomen of een bungalow reserveren bij de Stichting Natuurbehoud Suriname, die het natuurreservaat beheert. Ook kun je bij tour operators in Paramaribo een dagtrip boeken. Vanuit de Surinaamse hoofdstad is het 2 uur rijden.

Galibi Natuurreservaat

In het noordoosten van Suriname tegen de grens van Frans-Guyana ligt het Galibi Natuurreservaat, de ideale plek voor het spotten van zeeschildpadden. Tijdens het legseizoen van februari tot en met augustus naderen honderden reuzenschildpadden de kust om eieren te leggen en te broeden. Hieronder bevinden zich de gigantische lederschildpadden, de grootste schildpad ter wereld die met uitsterven is bedreigd. Ook de soepschildpad en de karetschildpad kruipen hier het strand op. Het natuurreservaat ligt in de monding van de Marowijne-rivier en kun je per boot of kano bereiken vanuit het grensdorp Albina. Ook kun je een tour boeken vanuit Paramaribo.

Centraal Suriname Natuurreservaat

Een van de beste bezienswaardigheden voor natuurliefhebbers is het Centraal Suriname Natuurreservaat. Dit is het grootste nationale park van het land, een tropisch regenwoud dat zich uitstrekt over een oppervlakte van 1,6 miljoen hectare. Het is daarmee ook een van de grootste beschermde tropische regenwouden ter wereld, dat in 2000 tot Werelderfgoed van Unesco is verklaard. Het gebied maakt 12 procent uit van de totale oppervlakte van Suriname. Deze dichte jungle is een eldorado voor natuurliefhebbers en avontuurlijke reizigers die bijzondere dieren en exotische vogels willen spotten.

In het natuurreservaat leven onder meer jaguars, luiaards, tapirs, reuzengordeldieren, reuzenotters en slingerapen. Met 400 verschillende soorten vogels staat het ook bekend als het vogelparadijs van Zuid-Amerika. Een van de attracties zijn de Raleighvallen, een reeks stroomversnellingen en watervallen die vanuit de Coppename-rivier naar beneden stroomt. Je kunt ook een wandeling maken naar de Voltzberg, een opvallende granieten berg van 240 meter hoog. Het is een steile klim van 2½ uur, maar bovenop wordt je beloond met een spectaculair uitzicht over de hele jungle. In het oerwoud zijn lodges waar je kunt overnachten.

Bigi Pan-meer en Nieuw Nickerie

Een paradijs voor vogelaars en natuurliefhebbers is Bigi Pan, een zompig kustmeer met kreken, mangroven en moerassen in het westen van Suriname. In dit natuurreservaat leven zo’n verschillende soorten vogels, waaronder rode ibissen, sterns, ooievaars, flamingo’s en visarenden. Vooral tussen september en november strijken hier honderdduizenden trekvogels neer om zichzelf even bij te voederen.

Je kunt de vogels spotten met een boottochtje en misschien ook een glimp opvangen van de kaaimannen die in het gebied leven. Langs Bigi Pan – dat ‘Groot Meer’ in het Surinaams betekent, zijn hutten en lodges waar je kunt overnachten. Combineer het natuurreservaat met Nieuw Nickerie, de derde stad van Suriname die omringd is door rijstvelden en bananenplantages. Het is een drukke grensstad nabij Guyana met enkele bezienswaardigheden, waaronder de Hollands aandoende Zeedijk, houten kerken en het Brassaplein met de markt en het prachtige gebouw van het Commissariaat.

Jodensavanne

Ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Paramaribo ligt de Jodensavanne, waar je kennismaakt met het joodse verleden van Suriname. Deze nederzetting is in de 17e eeuw gesticht aan de oevers van de Surinamerivier door Portugese Joden die op de vlucht waren voor vervolging. In de Nederlandse kolonie voelden ze zich veilig.

De 230 Joden hadden meer dan honderd suikerrietplantages in bezit waarvoor ze vele slaven in dienst hadden. Aan het einde van de 18e eeuw verlieten ze de plantages en raakte de Jodensavanne in verval. Nu zie je er nog de overblijfselen van enkele Joodse synagogen en graven, die deels door het omringende oerwoud zijn overwoekerd. Op deze plek is in 2013 ook de film Hoe duur was de suiker opgenomen.

Brokopondo Stuwmeer

Vlakbij het Brownsberg Natuurpark ligt het Brokopondo Stuwmeer, het grootste meer van Suriname en een van de grootste stuwmeren ter wereld. Het immense meer ter grootte van de provincie Utrecht is in 1964 ontstaan na de aanleg van de 2 kilometer lange Afobakadam, bedoeld om elektriciteit op te wekken. Het donkerblauwe meer is vooral beroemd om de toppen van de duizenden kale bomen die boven het water uitsteken. De Surinaamse regering vond het destijds te duur om alle bomen in het gebied te kappen. Het levert een surrealistisch Instagrammable landschap op, dat je kunt ervaren met een boottocht of kanotripje. In het meer liggen talloze kleine eilandjes waar je naartoe kunt varen.

Suriname Brokopondomeer

Commewijne

Commewijne is een district net ten oosten van Paramaribo vol met oude plantages waar suikerriet, cacao en koffie werd verbouwd. Veel van deze plantages zijn in de 17e en 18e eeuw door Nederlanders aangelegd en bevinden langs de Commewijne-rivier die door het gebied kronkelt. Een toeristische trekpleister is het vervallen Mariënburg. Vanuit deze suikerrietplantage werd in 1882 de eerste spoorlijn in Suriname aangelegd om suikerriet vanuit het dorp de stad in te brengen.

Een favoriete stop is Frederiksdorp, een oude gerestaureerde plantage die nu dienst doet als hotel en restaurant. Het is de perfecte plek voor een lunch. In het gebied vind je ook Fort Nieuw Amsterdam, een museum met artefacten van de slavenhandel. Verder is het Peperpot Nature Park de moeite waard voor een bezoek. Dit is een voormalige koffie- en cacaoplantage dat is omgevormd tot natuurpark, met tropische vogels, doodshoofdaapjes en kapucijnaapjes. Je kunt Commewijne verkennen door een fiets te huren of een tour te boeken vanuit Paramaribo.

Het strand van Domburg

Het Surinaamse Domburg lijkt in de verste verte niet op de Zeeuwse badplaats Domburg, maar toch kun je hier aan het strand liggen! Het is een gemoedelijk dorp zo’n 16 kilometer ten zuiden van Paramaribo waar in 2004 langs de Surinamerivier een strand is aangelegd: White Beach. Je kunt hier relaxen op een wit zandstrand, dutten onder een palmboom en een koud drankje halen bij een barretje. Het voelt een beetje alsof je op een Caribisch eiland bent, al is het water van de rivier natuurlijk bruin en niet turquoiseblauw. Het zwemmen is veilig, want er zijn netten geplaatst om piranha’s tegen te houden. Je kunt een taxi nemen naar Domburg, maar ook een fiets huren.

Berg en Dal

Wil je avontuur en ontspanning combineren tijdens je vakantie in Suriname? Maak dan een uitstapje naar Berg en Dal, een voormalige suikerrietplantage aan de linkeroever van de Suriname-rivier. In 1713 werd hier een militaire post gebouwd om de plantages langs de rivier te beschermen tegen aanvallen van de inheemse bevolking. Sinds 2008 zit hier het Bergendal Eco & Cultural River Resort met luxe lodges en een Adventure Center waar je talloze activiteiten kunt ondernemen. Je kunt met een zipline een deel van de Suriname-rivier oversteken, waarbij je langs de boomtoppen van de jungle suist. Of ga apen en vogels in het tropische regenwoud spotten door een wandeling of een tochtje met een kajak.

Voor het laatst bijgewerkt op 23 november 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Suriname, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Siempreverde/mathes/jeewee.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam