Tips voor een vakantie in Teheran, Iran

Een vakantie in Teheran beleef je in de levendige en chaotische hoofdstad van Iran, al ruim twee eeuwen het politieke, culturele en economische centrum van het land. Teheran is niet de klassieke toeristische bestemming met romantische rivieroevers om langs te wandelen en een open dubbeldekkerbus waarmee je door de stad kunt toeren. De Iraanse hoofdstad is een uitgestrekte metropool van 14 miljoen inwoners met verstopte wegen en zoveel luchtvervuiling dat je amper de skyline kunt zien. Voor een ritje van 2 kilometer kun je makkelijk één uur in de auto doorbrengen, al is de taxi er wel goedkoop.

Teheran is ook niet de plek van oogverblindende moskeeën en eeuwenoude monumenten, maar biedt wel een fascinerend inkijkje in het hedendaagse Iran. Het is een stad met lange boulevards, drukke bazaars waar grote hoeveelheden goud, zilver, kruiden en tapijten worden verkocht en Perzische tuinen waar in jeans geklede Iraanse vrouwen flirten en de grens opzoeken van hun hoofddoekplicht. Teheran is de thuisbasis van de beste musea en galerieën van het land, waar je je kunt vergapen aan oude artefacten of moderne kunst.

De hoofdstad is vooral een verplicht nummer tijdens je vakantie om meer te weten te komen over de twintigste eeuwse omwentelingen in Iran. De vele historische gebeurtenissen van de afgelopen honderd jaar bepalen de ziel en het karakter van Teheran. Het paleis van de voormalige sjah van Perzië staat er nog, waar je kennismaakt met de bezoedelde grandeur van deze koninklijke heersers. Talloze vervagende muurschilderingen prijzen geestelijk leider ayatollah Khomeini of de ‘martelaren’ van de oorlog tegen Irak tussen 1980 en 1988. Zelfs de oude Amerikaanse ambassade staat er nog, van 1979 tot 1981 het toneel van een treurige gijzelingscrisis.

Als westerse toerist hoef je je nu geen zorgen meer te maken, Teheran is een verrassend gastvrije plek waar de inwoners graag een praatje met je maken – zelfs zonder de bedoeling je een tapijt te verkopen. Een onderhoudend cluster van verschillende wijken, van het arme zuiden tot het rijke noorden dat tegen de besneeuwde bergen aanvlijt. Waar anders in het Midden-Oosten sta je vanaf de hoofdstad binnen een halfuur op een skipiste? Begin of eindig je vakantie in Iran in Teheran, een politieke vesting dat de potentie heeft om uit te groeien tot een van de boeiendste wereldsteden van de 21e eeuw.

Bezienswaardigheden in Teheran

Teheran heeft weinig historische overblijfselen, maar de bezienswaardigheden van de afgelopen decennia zijn waarschijnlijk veel intrigerender. Zo kun je het paleis van de laatste sjah en de oude Amerikaanse ambassade bezoeken. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Teheran

Foto’s van Teheran

Op vakantie in Teheran zagen wij verstopte wegen, boeiende musea, muren met schilderingen van Iraanse helden en de vergane glorie van het vroegere paleis van de sjah. Hier vind je foto’s van Teheran die door ons gemaakt zijn tijdens een reis naar Iran

Voor het laatst bijgewerkt op 29 juli 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Teheran, Iran, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam