Dode Zee, Israël

De beste bezienswaardigheden in Israël

De Dode Zee ligt ongeveer 430 meter onder de zeespiegel en is daarmee het laagste punt ter wereld. Maar de Dode Zee (Yam Hamelach) staat vooral bekend om de grote hoeveelheid zout, waardoor je er in kunt drijven zonder een vinger te hoeven bewegen. Daar heeft dit 3 miljoen oude meer – want dat is het eigenlijk – ook zijn naam aan te danken. Er zit zoveel zout in, dat levende organismen zoals planten en dieren het er niet in volhouden. De Dode Zee bevat zelfs tien keer zoveel zout als het water in de oceanen. De zoutconcentratie is 33,7 procent, vergeleken met bijvoorbeeld 3,7 procent in de Middellandse Zee. Na het Assalmeer in Djibouti is de Dode Zee het zoutste meer op aarde.

En de waterspiegel zal de komende jaren nog verder dalen en de concentratie zout zal verder toenemen, doordat het water sneller verdampt dan het binnen stroomt. Ook de landbouw en de industrie onttrekken water aan het meer. Over enkele tientallen jaren is al het water verdwenen en rest er niks anders dan een grote kuil met zout, is de verwachting. Als je de Dode Zee wilt bezoeken, moet je dat dus binnen afzienbare tijd doen.

Het enige leven komt van de vele toeristen die op het water laten drijven, want dit bizarre natuurwonder is een van de best bezochte bezienswaardigheden van Israël. Aangezien je toch niet kunt zinken, is het populair om bijvoorbeeld in de Dode Zee op je rug liggend een krant of boek te lezen en hiervan een foto op Instagram of Facebook te zetten. Maar het warme en mineraalrijke water is ook gezond en kan ook gunstig zijn voor mensen met huidproblemen, zoals acne of psoriasis. Het bevat mineralen als natrium, kalium en magnesium. Bovendien wordt je in het zoute water omringd door een adembenemende schoonheid. Je kunt je lichaam bedekken met zwarte modder die je van de bodem schraapt, dat zou helpen met het vinden van een pure en innerlijke rust.

Zwemmen lukt niet en pas ook op met spattend water in je ogen – dat kan heel onaangenaam zijn. Neem dus ook geen duik! De Dode Zee is 50 kilometer lang en 15 kilometer breed en ligt in het oosten van Israël. Het wordt gedeeld met de Westelijke Jordaanoever en Jordanië, dus ook daar vandaan kun je floaten in dit meer. Aan de Israëlische kant vind je talloze stranden, badplaatsen, hotels en kuuroorden die toegang tot het water bieden. Vele stranden behoren tot hotels en resorts en zijn gratis voor gasten, maar anderen kunnen er gebruik van maken door het betalen van een vergoeding of het huren van een strandstoel. Het dragen van sandalen of waterschoenen is aan te raden vanwege de steentjes. Website: www.dead-sea-wonder-of-nature.com

Voor het laatst bijgewerkt op 21 januari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Dode Zee in Israël, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © depositphotos.com/irisphoto11; Pixabay.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam