Jordanië reizen

Vakantie in Aqaba, Jordanië

Tips voor een vakantie in Aqaba

Vakantie in Aqaba, JordaniëEen vakantie in Aqaba (Akaba) beleef je in de enige havenstad van het land. Het is een populaire badplaats in het uiterste zuiden van Jordanië, op enkele kilometers afstand van de Israëlische badplaats Eilat en zo’n 20 kilometer verwijderd van de grens van Saoedi-Arabië. Het ligt aan de Golf van Aqaba, die omringd is door kastanjebruine woestijnachtige bergen.

Aqaba heeft enkele historische bezienswaardigheden, maar de meeste bezoekers komen toch vooral voor de rust, de ontspanning en het duiken. De stad heeft prachtige zandstranden, luxe resorts en een spectaculaire onderwaterwereld met koraalriffen. Vanuit Aqaba kun je gemakkelijk uitstapjes maken naar de ruïnes van Petra – even van de zeven moderne wereldwonderen – en de woestijn in Wadi Rum. Als enige toegang via de zee is Aqaba ook een aanlegplaats van cruiseschepen, wier passagiers vanuit de havenstad het zuiden van Jordanië gaan verkennen.

Aqaba heeft een prettig klimaat, zodat je er ook in de winter op vakantie kunt gaan. De temperatuur komt in de winter zelden onder de 20°C, en meestal is het paar graden warmer. Tussen oktober en april regent het sporadisch. In de zomermaanden juni tot en met augustus is het heet en vochtig met temperaturen boven de 35°C, maar een briesje vanuit de zee maakt het nog enigszins draaglijk.

Bezienswaardigheden in Aqaba

Tijdens een vakantie in Aqaba ga je natuurlijk naar Petra, maar in de stad zelf zijn ook enkele bezienswaardigheden. Je kunt ze binnen een dag bezoeken, en ze zijn allemaal op loopafstand als je in Aqaba zelf verblijft.

Aqaba Castle

Dit kasteel stond eerder bekend als het Aqaba Mamluk Fort. Op een inscriptie op de toegangspoort is te lezen dat het fort is gebouwd onder het bewind van sultan Qansur Al-Ghuri (1510-1517). Het bouwwerk diende als overnachtingsplek voor pelgrims die naar Mekka trokken, maar ook als verdedigingsbolwerk voor soldaten. Het fort kent een bewogen geschiedenis. Het is een paar keer uitgebreid en gerenoveerd, maar ook regelmatig verwoest. De grootste vernietiging ontstond door Britse bombardementen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Arabische Opstand van 1916 tot 1918 werden de Turken uit het fort verdreven. Het kasteel is daarna gedeeltelijk herbouwd, zodat je het kunt bezoeken en een stukje geschiedenis van Aqaba kunt opsnuiven. Het is elke dag geopend. Adres: zijstraat van King Hussein Bin Talal Street, Aqaba.

Aqaba Heritage Museum

In het Aqaba Heritage Museum leer je meer over de cultuur, het historische erfgoed en de traditionele manier van leven in de stad. Je ziet er gebruiksvoorwerpen, poppen met Jordanese kleding en oude foto’s. Het kleine museum bevindt zich in een nagebouwd lemen huis met een dak van palmbladeren, een vloer gemaakt van grind en historische ramen en deuren. Je vindt het Aqaba Heritage Museum aan het Great Arab Revolt Plaza, gewijd aan de Arabische Opstand van 1916 tot 1918 toen de Arabieren de Ottomanen wisten te verdrijven. Op dit plein staat een gigantisch hoge vlaggenmast (137 meter) met een wapperende Jordaanse vlag van 20 bij 40 meter. Adres: zijstraat van King Hussein Bin Talal Street, Aqaba.

Aqaba Church

In het centrum van Aqaba vind je de restanten van een oud lemen complex, die nog niet zo heel lang geleden door archeologen zijn opgegraven. Volgens de archeologen zijn dit de fundamenten van een kerk uit de derde eeuw, waarmee dit de oudste kerk ter wereld zou zijn (nog ouder dan de kerken in Jeruzalem en Bethlehem, die in de vierde eeuw zijn gebouwd). Waarschijnlijk was het christelijke gebedshuis ongeveer 100 jaar in gebruik, totdat een krachtige aardbeving in de 4e eeuw alle bouwwerken in de regio verwoestten. De structuur is 26 meter lang en 16 meter breed, en sommige overgebleven muren zijn meer dan 2 meter hoog. Je vindt de ruïne van de kerk vlakbij het busstation van busmaatschappij JETT, ten oosten van Istiqlal Street.

Aqaba Archeological Museum

Vlakbij het Mamluk Fort is het archeologisch museum met een verzameling oude opgegraven voorwerpen die een kijkje geven in het handelsverleden van Aqaba. De collectie bestaat uit aardewerk, munten, keramiek en andere artefacten uit Irak, Ethiopië, Egypte en zelfs China. Een bijzonder werk in het museum is de eerste steen van de Via Traiana Nova, de weg die de Romeinen rond het jaar 100 aanlegden van Syrië naar de Rode Zee. Het heeft een inscriptie die vermeld dat de Romeinse keizer Trajanus de weg opende en liet bouwen. Het Archeologisch Museum van Aqaba was vroeger het paleis van Hoessein bin Ali, de over-over-grootvader van de huidige koning Abdullah II.

Activiteiten in Aqaba

Duiken

Duiken in Aqaba, JordaniëVeel toeristen gaan op vakantie naar Aqaba om te duiken. De Golf van Aqaba maakt deel uit van de Rode Zee, en dat is een paradijs voor duikers. In het heldere en tropisch warme water kan de zon tot 150 meter diep doordringen waardoor de verschillende kleuren van de honderden koralen, vissen, weekdieren en schaaldieren goed te zien zijn. Snorkelaars en beginnende duikers kunnen vanaf het strand het water in, terwijl meer ervaren duikers ook terecht kunnen voor wrakduiken. Het milde zeewater heeft een gemiddelde temperatuur van 22,5°C en in de winter daalt het niet beneden de 20°C, waardoor je er het hele jaar door terecht kunt om te duiken.

Langs de kust bij Aqaba zijn meer dan 20 verschillende duikplaatsen, waar je talloze scheepswrakken kunt vinden. De Jordaanse koning Abdullah II heeft zelfs speciaal een paar wrakken op de zeebodem neergelegd voor duikers. In 1985 zonk een Libanees vrachtschip naar de bodem, naar een diepte van 25 meter. Het wrak is inmiddels bedekt met diverse soorten harde en zachte koraal. Je kunt dit scheepswrak vinden op de duiklocatie Cedar Pride. In 1999 plaatste de koning een luchtafweer tank op de zeebodem, op een diepte van slechts 6 meter. Meer informatie over alle duikmogelijkheden vind je op de website van het Aqaba Marine Park: www.aqabamarinepark.jo

Eten en drinken in Aqaba

Sayyadieh

Een regionale en traditionele specialiteit uit Aqaba is Sayyadieh, subtiel gekruide en gegrilde vis op een bedje van rijst. Voor het gerecht worden vissen uit de Rode Zee gebruikt, zoals de hamour vis of de ‘Sultan Ibrahim’ vis. Bij het gerecht wordt meestal een verse salade geserveerd.


Voor meer informatie over een vakantie in Aqaba kun je terecht op de website van het lokale VVV-kantoor: www.aqaba.jo

Voor het laatst bijgewerkt op 11 januari 2016.

Foto © depositphotos.com/urf.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam