Vakantie in Qatar

Qatar: een introductie

Qatar vakantieEen vakantie in Qatar beleef je in het rijkste land ter wereld, een snelgroeiende economie die zich in hoog tempo klaarmaakt voor de organisatie van het omstreden WK Voetbal in 2022. De arme voormalige Britse kolonie aan de Perzische Golf moest het ooit hebben van de parelvissers. Na de Tweede Wereldoorlog werden er echter grote hoeveelheden olie en gas ontdekt en katapulteerde de Golfstaat naar extravagante rijkdom. Qatar is zich razendsnel aan het moderniseren en investeert miljoen dollars in onder meer technologie, universiteiten en de luchtvaart.

De meeste reizigers vieren hun vakantie in de hoofdstad Doha, het hart en de ziel van Qatar. Het is een stad van glimmende pracht, met glanzende wolkenkrabbers, ultramoderne winkelcentra, luxe resort hotels, door mensen aangelegde stranden en enkele opvallend goede musea. Buiten Doha kun je op het kleine schiereiland terecht voor woestijnsafari’s door een spectaculair duinlandschap. Je kunt er zelfs ‘op wintersport’ en zandskiën en zandboarden.

Zoek je voordelige accommodatie voor je reis naar Qatar?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Qatar

Ondanks de modernisering blijven (islamitische) tradities sterk overeind in Qatar. Valkerij en racen op kamelen zijn een populair tijdverdrijf en alcohol is alleen te krijgen in de bars van internationale hotels. Het is een land met grote tegenstellingen tussen arm en rijk. De voetbalstadions voor het WK zijn gebouwd door een leger slecht betaalde arbeidsmigranten, terwijl rijke Qatarese oliesjeiks de hele dag rondtoeren in hun nieuwste 4WD. Qua imago is er dus nog wat werk aan de winkel. Maar hoe paradoxaal en hypocriet het ook mag zijn, het maakt een vakantie in Qatar er niet minder fascinerend op.

Qatar in een notendop

– Oppervlakte: 11.586 vierkante kilometer (ongeveer een derde van Nederland)
– Inwoneraantal: 2.479.995 (2021);
– Bevolkingsdichtheid: 214 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Monarchie;
– Hoofdstad: Doha;
– Talen: Arabisch, Engels;
– Munteenheid: Qatarese rial;
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 85.300 (2020).

Informatie over visum Qatar

Reizen en vakantie in QatarStaatsburgers uit Nederland, België en andere EU-landen hebben geen visum nodig voor een vakantie in Qatar. Bij aankomst in het land krijg je een gratis visumvrijstelling, waarmee je maximaal 90 dagen in het land kunt verblijven. Je dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is. Met een stempel van Israël in je paspoort wordt je waarschijnlijk niet toegelaten tot Qatar.

De visumvrijstelling is geldig voor 180 dagen, zodat je binnen deze periode nog een of meerdere keren naar Qatar kunt reizen. Voor het aanvragen van een werkvergunning of het aanvragen van een visum voor een langer verblijf kun je terecht bij de Ambassade van Qatar in Den Haag. Daarvoor moet je één recente pasfoto inleveren. Bij het Department of Immigration in Qatar, tegenover het luchthavengebouw, kun je een visum verlengen.

Bespaar op roamingkosten tijdens je vakantie in Qatar
Bestel hier alvast een lokale simkaart voor Qatar

Tips over vliegen naar Qatar

Voor een vakantie kun je Qatar makkelijk bereiken. Qatar Airways vliegt dagelijks van Amsterdam Schiphol naar het emiraat, een vlucht van ongeveer 6½ uur. Ook vanuit Brussel kun je rechtstreeks naar Qatar vliegen. Lees hier alle tips over vliegen naar Qatar

Bezienswaardigheden in Doha

Doha bezienswaardigheden
Doha, de hoofdstad van Qatar, is een fascinerende plaats om te ontdekken. Doha is hard bezig te concurreren met de glinsterende steden in de Verenigde Arabische Emiraten en probeert met nieuwe attracties en bezienswaardigheden meer toeristen te trekken. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Doha

Overnachten in Qatar

Qatar overnachten
Voor overnachten in Qatar heb je een ruime keuze uit hotels en resorts, al vind je vrijwel alle accommodatie in de hoofdstad Doha. Het steenrijke Qatar heeft vooral heel veel prijzige en blitse 4- en 5-sterrenhotels, en dat aantal neemt de komende jaren snel toe in aanloop naar het WK Voetbal in 2022. ► Lees hier alle tips voor overnachten in Qatar

Vervoer in Qatar

Qatar vervoer auto
De auto is heilig in Qatar. Met de afwezigheid van treinen en trams, weinig bussen en een uitstekend netwerk van wegen kruip je al snel achter het stuur of stap je in een taxi om van A naar B te komen. Het is niet moeilijk je weg te vinden op het schiereiland. Taxi’s zijn gemakkelijk te vinden, vooral in de buurt van hotels en winkelcentra. ► Lees hier alle tips voor vervoer in Qatar

Communicatie in Qatar

Internationaal toegangsnummer: +974.
Alarmnummer ambulance, politie en brandweer: 999.
Noodgevallen water en elektriciteit: 991.
Inlichtingen telefoonnummers: 180.

Tijdsverschil met Qatar

Tijdens onze winter is het in Qatar 2 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Qatar 1 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Qatar

De elektriciteit in Qatar is 240 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt zowel Britse, Indiase als Zuid-Afrikaanse stopcontacten, die geschikt zijn voor 3-polige stekkers. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen.

Voor het laatst bijgewerkt op 2 april 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Qatar, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Sven Hansche/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam