Vervoer in Qatar

Qatar vervoerDe auto is heilig in Qatar. Met de afwezigheid van treinen en trams, weinig bussen en een uitstekend netwerk van wegen kruip je al snel achter het stuur of stap je in een taxi om van A naar B te komen. Het is niet moeilijk je weg te vinden op het schiereiland. De belangrijkste wegen lopen van het noorden naar het zuiden, of van het oosten naar het westen, en verbinden de hoofdstad Doha met de rest van het land. Taxi’s zijn gemakkelijk te vinden, vooral in de buurt van hotels en winkelcentra.

Reizen met de auto in Qatar

De wegen in Qatar zijn fatsoenlijk genoeg om met de auto te reizen. De teksten op de verkeersborden zijn zowel in het Engels als in het Arabisch. In Doha en langs de hoofdwegen vind je genoeg benzinestations, waarbij je blij verrast zal zijn door de lage benzineprijs. Niet voor niks rijden er in Qatar veel benzine slurpende four wheel drives rond. In het land wordt rechts gereden en stoelriemen zijn verplicht voor zowel de bestuurder als de passagier daarnaast.

Qatar vervoer auto

Wees wel altijd alert als je met de auto in Qatar rijdt. De bevolkingsgroei leidt tot steeds meer auto’s op de weg en vooral in de hoofdstad Doha staat het verkeer geregeld vast. De vele rotondes kunnen soms verwarrend zijn en je moet ook rekening houden met andere automobilisten die plotseling van rijbaan veranderen, met grote snelheid rijden of bumperkleven. Pas op om je woede en frustratie te uiten. Obscene gebaren, zoals het opsteken van je middelvinger, kan tot fikse boetes of straffen leiden. Buiten de steden moet je oppassen voor kamelen die plotseling de weg oversteken.

Voor het huren van een auto dien je in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs, een creditcard en een kopie van je paspoort. In Doha heb je de keus uit meerdere autoverhuurders, waarvan enkele ook een vestiging hebben op de internationale luchthaven. Hoe langer je een auto huurt, hoe groter de korting die je kunt krijgen.

Tip: huur een auto via Sunny Cars, zonder eigen risico en verborgen kosten
Check hier de tarieven van een huurauto in Qatar bij Sunny Cars

Reizen met de bus in Qatar

Het busvervoer in Qatar is de laatste jaren geleidelijk aan het verbeteren, waardoor het reizen met de bus steeds meer een alternatief wordt voor reizigers die geen auto ter beschikking hebben. Reizen met de bus is goedkoop en vanuit Doha rijden rechtstreekse bussen naar de meeste andere steden in het land.

Qatar vervoer bus

De bussen zijn modern en schoon en hebben airconditioning. De stoelen voorin zijn gereserveerd voor vrouwen en kinderen. Ook in de hoofdstad zelf zijn enkele buslijnen tussen de verschillende wijken. Het centrale busstation heet Al Ghanim en ligt bij Grand Hamad Street in het centrum van Doha. Elders in de hoofdstad en het land zijn bushaltes.

De busdiensten onder de naam Karwa worden verzorgd door busmaatschappij Mowasalat (www.mowasalat.com). Je kunt sinds 2011 geen kaartjes meer kopen in de bus, maar je dient een Karwa Smartcard aan te schaffen waar een tegoed op staat. Deze is te koop bij het busstation en bij bepaalde verkooppunten in de stad. Bij het instappen in de bus dien je de kaart tegen een automaat te houden, net als de ov-chipkaart in Nederland.

Bekijk de bezienswaardigheden van Qatar per bus
Bestel hier een 24-uurs hop on, hop off-busticket voor Doha

Toeristen kunnen in de West Bay van Doha gratis gebruikmaken van de West Bay Shuttle. Je moet wel in het bezit zijn van een Karwa Smartcard om van deze bus gebruik te kunnen maken.

Reizen met de taxi in Qatar

Reizen met de taxi in QatarTaxi’s vind je voornamelijk in de hoofdstad Doha. Je kunt gebruikmaken van de officiële Karwa-taxi’s van het transportbedrijf Mowasalat, die herkenbaar zijn aan hun lichtblauwe kleur. Je kunt je ook laten vervoeren in een (duurdere) limousine, die aan de buitenkant niet als taxi herkenbaar is.

Het vinden van een lege taxi kan soms frustrerend zijn. Er lijken er niet genoeg te zijn, waardoor je soms lang op een taxi moet wachten. Voor een extra tarief kun je een taxi reserveren, waardoor je niet tot vervelens toe op straat naar langsrijdende taxi’s hoeft te zwaaien. Je kunt hiervoor de app van Karwa Taxi installeren op je mobiele telefoon. Een andere taxi-app voor Qatar is Get2Go (www.get2go.app).

Taxichauffeurs in Qatar zijn verplicht de meter aan te zetten. Bij Hamad International Airport is een taxistandplaats waar je een taxi naar het centrum van Doha kunt krijgen.

Reizen met de boot in Qatar

Met zoveel water rond het schiereiland van Qatar zou je verwachten dat je ook met de boot kunt reizen. Helaas zijn er geen reguliere veerdiensten of boottochten tussen de verschillende plaatsen. Er was ooit een bootverbinding tussen Qatar en Bahrein, maar die bestaat niet meer. Wellicht wordt dit in de toekomst nieuw leven ingeblazen. Ben je in het bezit van een eigen boot, dan zijn er wel veel mogelijkheden om er op uit te trekken en het water rond Qatar te ontdekken.

Qatar vervoer dhow

Toeristen zonder boot kunnen een boottochtje maken op een dhow, een traditioneel Arabisch zeilschip. In Doha zijn talloze tour operators die cruises en boottochten met een dhow aanbieden naar de eilanden voor de kust, zoals Banana Island. Je kunt hiervoor ook terecht bij de receptie van je hotel.

Bekijk de skyline van Doha vanaf het water
Boek hier een boottocht met een dhow in Qatar

Fietsen in Qatar

Qatar is geen land voor fietsers, dat moge duidelijk zijn. Met de hitte en het agressieve gedrag van automobilisten zijn er weinig inwoners van Qatar die op de fiets stappen om naar hun werk te gaan. Ook zijn er amper fietspaden. De Corniche in Doha – de promenade van 7 kilometer langs het water – is wel populair bij fietsers. Vooral in de koelere maanden zijn hier veel fietsers te vinden. Qatar heeft een wielerbond die regelmatig fietswedstrijden organiseert, de Qatar Cycling Federation.

Voor het laatst bijgewerkt op 14 april 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over vervoer in Qatar, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/philipus; Nate Hovee/Shutterstock.com; Philip Lange/Shutterstock.com; Fitria Ramli/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam