Bezienswaardigheden in Doha, Qatar

Doha bezienswaardighedenDoha, de hoofdstad van Qatar, is een fascinerende plaats om te ontdekken. Het droge woestijnlandschap aan de ene kant staat in schril contrast met de futuristische wolkenkrabbers in het centrum, waar meer rijkdom is dan op enige andere plek in de wereld. Doha is hard bezig te concurreren met de glinsterende steden in de Verenigde Arabische Emiraten en probeert met nieuwe attracties en bezienswaardigheden meer toeristen te trekken.

Dankzij de oliedollars kunnen de musea in ieder geval goed worden gevuld met prachtige kunst, maar ook liefhebbers van architectuur komen aan hun trekken. Door het inhuren van gerenommeerde architecten heeft het schiereiland er flink wat spraakmakende gebouwen bij gekregen de laatste jaren. Er zijn weinig oude en historische bezienswaardigheden in Doha, daarvoor moet je toch vooral buiten de hoofdstad zijn.

Bekijk de bezienswaardigheden van Doha in je eigen tempo
Bestel hier een 24-uurs hop on, hop off-busticket voor Doha

Top bezienswaardigheden in Doha

Museum of Islamic Art

Het Museum of Islamic Art steekt met kop en schouders uit boven de andere musea in Qatar. Het museum heeft een van de indrukwekkendste en rijkste collecties islamitische kunst in het Midden-Oosten, bestaande uit wandkleden, kalligrafie, keramiek, sieraden en Korans. De oudste werken dateren uit de negende eeuw. Het markante gebouw van de Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei domineert de skyline van de Corniche in Doha. Overdag geeft het museum je bijna het gevoel van een moskee, terwijl de verlichting ‘s nachts het hoekige gebouw een sobere schoonheid geeft. De benedenverdieping is voor tentoonstellingen, de bovenste twee etages zijn voor de permanente collectie. Het is gratis toegankelijk. Website: www.mia.org.qa

Museum voor Islamitische Kunst in Doha

Souq Waqif

Met zijn smalle steegjes met straatkeitjes, lemen muren en houten balken is het bijna niet voor te stellen, maar Souq Waqif is pas een paar jaar oud. Het gebied van de ‘oude markt’ bij de Grand Hamad Street was verloederd, totdat de regering in 2004 besloot het terrein op te knappen en de soek in oude glorie te herstellen. Op de markt kun je van alles krijgen, van honing uit Jemen tot pashmina sjaals uit Kashmir en ‘antieke’ meubelen uit India. Ook is het de juiste plek als je op zoek bent naar een traditionele Qatarese outfit.

Souq Waqif in Doha

Mathaf Arab Museum of Modern Art

Het Mathaf Arab Museum of Modern Art beheert de grootste collectie hedendaagse Arabische kunst in het Midden-Oosten. Het museum, geopend in 2010, heeft een verzameling van meer dan 9000 schilderijen, sculpturen, werken op papier, installatie en videowerken uit het midden van de negentiende eeuw tot het heden. De kunstwerken zijn gemaakt door vooruitstrevende kunstenaars als de Irakese kunstschilder Jewad Selim (1919-1961) en de Egyptische beeldhouwer Mahmoud Mukhtar (1891-1934).

Museum voor moderne kunst in Doha

De werken zijn niet alleen afkomstig uit Arabische landen, maar ook uit aanverwante landen als India, Turkije en Iran. Het Mathaf Arab Museum of Modern Art organiseert regelmatig tentoonstellingen en lezingen, cursussen en educatieve programma’s om de kennis over moderne Arabische kunst te vergroten. Het museum is gevestigd in een voormalig schoolgebouw in Education City in het westen van Doha. Vanaf het Museum of Islamic Art rijdt er een gratis pendelbus naar Mathaf. Er is een café en een museumwinkel. Op maandag is het museum gesloten. Adres: Education City, Education City Student Center, Doha, Qatar. Website: www.mathaf.org.qa

Katara Cultural Village

Een verzameling gebouwen in traditionele Qatarese stijl vormen het Katara Cultural Village, een cultureel centrum dat het het erfgoed van Qatar levend houdt. Het ‘dorp’ met haar gelikte buitenkant is geopend in 2010 en vernoemd naar de oorspronkelijke naam van het oliestaatje: Katara. Je kunt hier makkelijk vele uren doorbrengen, want je vindt er onder meer een amfitheater, theaters, een operahuis, een planetarium, tentoonstellingsruimtes, uitgestrekte tuinen, winkels, cafés en restaurants.

Katara cultureel centrum in Doha

Verder zijn er twee moskeeën, waaronder de Katara Moskee van een Turkse architect die bekendstaat als ‘s werelds eerste vrouw die moskeeën ontwerpt. Check de agenda voor de exposities, concerten en evenementen die in het centrum gaande zijn. Het culturele dorp ligt in het stedelijke hart van Doha en heeft ook een privéstrand van 1½ kilometer. Hier kun je waterskiën, parasailen of een boottocht maken vanaf het strand. Sinds de opening is Katara Cultural Village snel uitgegroeid tot een van de populairste bezienswaardigheden van Doha. Website: www.katara.net

Nationaal Museum van Qatar

Doha is sinds maart 2019 een architectonisch pareltje rijker: het Nationaal Museum van Qatar. Het gebouw ziet eruit als een enorme woestijnroos, met 76.000 in elkaar grijpende schijven van verschillende groottes. De beroemde Franse architect Jean Nouvel haalde voor dit spraakmakende ontwerp zijn inspiratie uit de woestijnroos die op het schiereiland zelf groeit. Binnen maak je via elf zalen kennis met de geschiedenis van Qatar. Er zijn tentoonstellingen over onder meer de natuur in de woestijn, de bedoeïenencultuur, de ontdekking van olie en het moderne gezicht van Qatar.

Qatar Nationaal Museum in Doha

Een van de hoogtepunten is het Baroda-tapijt, bekend als het meest luxueuze tapijt dat ooit in de wereld is gemaakt. Het geborduurde tapijt bestaat uit anderhalf miljoen parels en is ook versierd met robijnen, smaragden, saffieren en diamanten. De opdrachtgever was een 18e-eeuwse Indiase maharadja. Het museum heeft een restaurant, twee cafés en twee museumwinkels. Adres: Museum Park St, Doha, Qatar. Website: www.nmoq.org.qa 

Doha Corniche

Maak in Doha zeker een wandeling over de Corniche, een 7 kilometer lange promenade langs de halvemaanvormige baai van de hoofdstad. Vooral ‘s ochtends en ‘s avonds komen expats, locals, toeristen, wandelaars, skaters en joggers samen onder de palmbomen van deze boulevard. Aan de ene kant bevindt zich het serene water van de Perzische Golf, aan de andere kant heb je een indrukwekkend uitzicht op de moderne skyline van Doha.

Doha Corniche

Dit is het hart van de hoofdstad en je vindt hier alles wat je nodig hebt, van restaurants, cafés en clubs tot groene parken om te ontspannen. Langs de promenade zijn meerdere culturele attracties en bezienswaardigheden te vinden. De Corniche is ook de plek waar nationale feestdagen worden gevierd, zoals Qatar National Day. De boulevard begint bij Museum voor Islamitische Kunst in het zuiden en loopt door tot aan het piramidevormige Sheraton Hotel aan de noordkant. Hier vind je het Hotel Park (www.hotelparkdoha.com) waar je kunt fietsen, een potje voetbal of volleybal kunt spelen of gewoon kunt genieten van de omgeving.

Voor het laatst bijgewerkt op 31 maart 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Doha, Qatar, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Martin M303/Shutterstock.com; Mohamed Rageh/Shutterstock.com; Sven Hansche/Shutterstock.com; Fitria Ramli/Shutterstock.com; chromyt/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam