Bezienswaardigheden en musea in Doha, Qatar

Doha, de hoofdstad van Qatar, is een fascinerende plaats om te ontdekken. Het dorre woestijnlandschap aan de ene kant staat in schril contrast met de futuristische wolkenkrabbers in het centrum, waar meer rijkdom is dan op enige andere plek in de wereld. Doha is hard bezig te concurreren met de glinsterende steden in de Verenigde Arabische Emiraten en probeert met nieuwe attracties en bezienswaardigheden meer toeristen te trekken. Dankzij de oliedollars kunnen de musea in ieder geval goed worden gevuld met prachtige kunst, maar ook liefhebbers van architectuur komen aan hun trekken. Er zijn weinig historische bezienswaardigheden in Doha, daarvoor moet je buiten de hoofdstad zijn.

Top bezienswaardigheden in Doha

Museum of Islamic Art

Museum of Islamic Art, DohaHet Museum of Islamic Art steekt met kop en schouders uit boven de andere musea in Qatar. Het museum heeft een van de indrukwekkendste en rijkste collecties islamitische kunst in het Midden-Oosten, bestaande uit wandkleden, kalligrafie, keramiek, sieraden en Korans. De oudste werken dateren uit de negende eeuw. Het markante gebouw van de Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei domineert de skyline van de Corniche in Doha. Overdag geeft het museum je bijna het gevoel van een moskee, terwijl de verlichting ‘s nachts het hoekige gebouw een sobere schoonheid geeft. De benedenverdieping is voor tentoonstellingen, de bovenste twee etages zijn voor de permanente collectie. Het is gratis toegankelijk. Website: www.mia.org.qa

Souq Waqif

Souq Waqif in DohaMet zijn smalle steegjes met straatkeitjes, lemen muren en houten balken is het bijna niet voor te stellen, maar Souq Waqif is pas een paar jaar oud. Het gebied van de ‘oude markt’ bij de Grand Hamad Street was verloederd, totdat de regering in 2004 besloot het terrein op te knappen en de soek in oude glorie te herstellen. Op de markt kun je van alles krijgen, van honing uit Jemen tot pashmina sjaals uit Kashmir en ‘antieke’ meubelen uit India. Ook is het de juiste plek als je op zoek bent naar een traditionele Qatarese outfit.

Mathaf Arab Museum of Modern Art

Het Mathaf Arab Museum of Modern Art beheert de grootste collectie hedendaagse Arabische kunst in het Midden-Oosten. Het museum, geopend in 2010, heeft een verzameling van meer dan 9000 schilderijen, sculpturen, werken op papier, installatie en videowerken uit het midden van de negentiende eeuw tot het heden. De kunstwerken zijn gemaakt door vooruitstrevende kunstenaars als de Irakese kunstschilder Jewad Selim (1919-1961) en de Egyptische beeldhouwer Mahmoud Mukhtar (1891-1934). De werken zijn niet alleen afkomstig uit Arabische landen, maar ook uit aanverwante landen als India, Turkije en Iran. Het Mathaf Arab Museum of Modern Art organiseert regelmatig tentoonstellingen en lezingen, cursussen en educatieve programma’s om de kennis over moderne Arabische kunst te vergroten. Het museum is gevestigd in een voormalig schoolgebouw in Education City in het westen van Doha. Vanaf het Museum of Islamic Art rijdt er een gratis pendelbus naar Mathaf. Er is een café en een museumwinkel. Op maandag is het museum gesloten. Adres: Education City, Education City Student Center, Doha, Qatar. Website: www.mathaf.org.qa

Andere musea en bezienswaardigheden in Doha

Voor het laatst bijgewerkt op 20 mei 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Doha, Qatar, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/philipus; Mathaf.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam