Overnachten in Turkije

Tips over hotels en overnachten in Turkije

Turkije is een populaire vakantiebestemming en heeft daarom volop keuze om te overnachten. Je kunt terecht in hotels, resorts, villa’s, appartementen, boutique hotels, hostels en eenvoudige pansiyons (een pension of guesthouse). In grote steden zoals Istanbul, de badplaatsen aan de Turkse kust en toeristische streken als Cappadocia heb je de meeste keuze. De laatste jaren is er flink geïnvesteerd om de accommodatie naar een hoger niveau te tillen, maar hotels in Turkije zijn nog altijd erg betaalbaar, zelfs in het hoogseizoen.

In de zomermaanden juli en augustus is het altijd vrij druk in de hotels en resorts aan de Turkse kust, dus het is raadzaam van tevoren te reserveren. In iets mindere mate geldt dat ook voor de omringende maanden mei, juni, september en oktober, wanneer het zeewater net warm genoeg is om in te zwemmen. In Istanbul zijn hotels snel volgeboekt rond kerst en oud & nieuw, dus weer er snel bij als je daar tijdens de feestdagen wilt overnachten. Aan de kust vind je veel luxe 5-sterren all-inclusive resorts, waarbij je onbeperkt kunt eten en drinken. Hier verblijven vooral vakantiegangers die een pakketreis hebben geboekt.

Voor individuele reizigers die graag anderen willen ontmoeten, zijn dit niet de ideale plekken om te overnachten, maar het kan lekker zijn voor enkele dagen tussendoor als je wilt luieren aan de rand van een groot zwembad. Buiten de grote steden en badplaatsen en buiten het hoogseizoen zal het meestal geen probleem zijn om op de bonnefooi een hotelkamer te vinden.

Hotels in Turkije

De hotels in Turkije worden door het Ministerie van Toerisme geclassificeerd, van 1 ster (1 yildizli) tot 5 sterrens (5 yildizli). Er zijn ook hotels zonder sterren, waarvan sommige absoluut te vermijden zijn en anderen net acceptabel zijn voor een overnachting.

Het aantal toegekende sterren is afhankelijk van de aangeboden voorzieningen en de dienstverlening, maar dit kan soms misleidend zijn. Een 5-sterrenhotel kan bijvoorbeeld sterren krijgen voor de aanwezigheid van een fitnesscentrum en een conferentieruimte, terwijl de muren versleten zijn en de badkamer beschimmeld is. Je verblijft dan liever in een gloednieuw 3-sterrenhotel met eenvoudige kamers met balkon en een klein zwembad. De nationale hotelorganisatie van Turkije, TÜROB, heeft op de website een lijst staan van hotels en hun aantal sterren: www.turob.com. Kleinere boutique hotels zijn in opkomst de laatste jaren en charmante en idyllisch gelegen plaatsen om te overnachten. Je vindt een overzicht van Turkse boutique hotels op www.boutiquesmallhotels.com

Je kunt al overnachten in een 4- of 5-sterrenhotel voor € 100 tot € 200 per nacht, hoewel zeer chique boutique hotels of gerenoveerde paleizen een prijs kunnen rekenen tussen de € 200 en € 500. De resorts aan de kust hebben vaak aanbiedingen en zijn vaak het goedkoopst als ze worden geboekt als onderdeel van een pakketreis.

Voor een overnachting in een 2- of 3-sterrenhotel ben je tussen de €50 en € 100 kwijt, maar de kamers zijn een stuk eenvoudiger. De badkamer heeft meestal geen bad en de douche bestaat uit niet meer dan een hangende douchekop aan de muur en een afvoerputje. Een natte en overstromende badkamer door half verstopt afvoerputje zijn geen uitzondering… De prijs van een hotelkamer in een 2- of 3-sterrenhotel is vaak lager als je van tevoren een reservering hebt gemaakt, maar in slappe tijden en het laagseizoen kun je ook naar binnen lopen en op de prijs afdingen. Kijk niet teveel naar de officiële prijzen op het bord bij de receptie, die lijken er vooral voor de vorm te hangen.

Ontbijt en belastingen zitten vaak inbegrepen in de prijs, behalve in de luxe hotels, waar je apart voor het ontbijt moet betalen. In vrijwel alle hotels kun je je kleren laten wassen, waarvoor je uiteraard moet betalen (dit is een lucratieve business voor hoteleigenaren). Kamers in Turkse hotels zijn in het algemeen aan de kleine kant, naar Europese maatstaven. Ook is er een beperkt aantal stopcontacten. Vooral in goedkope hotels ontbreken hoeslakens op matrassen, dus vraag er een bij de receptie of neem zelf een extra laken mee. In de goedkoopste plaatsen kunnen bed bugs nog wel eens een probleem zijn, dus inspecteer de matrassen voordat je gaat slapen.

Bekijk altijd een kamer voordat je betaalt, het is in Turkije helemaal niet ongebruikelijk om een andere hotelkamer te vragen als deze je niet bevalt. Voor een gezonde nachtrust kun je beter geen kamer nemen aan een drukke straat of tegenover een moskee – in het laatste geval zul je elke ochtend in alle vroegte worden gewekt door het geschal van de muezzin.

Pensions en guesthouses in Turkije

Goedkope accommodatie vind je in guesthouses en pensions, die in Turkije bekendstaan als pansiyons. Het is een beetje vergelijkbaar met een bed & breakfast, kleinschalige accommodatie met minder dan tien kamers. De pansiyons worden vaak gerund door een familie en zijn plezierige plekken om te overnachten. De pensions hebben meestal geen bar of restaurant, maar je krijgt er wel een eenvoudig ontbijt, geserveerd op een lieflijke binnenplaats of in een weelderige tuin.

De kamers zelf zijn basic maar wel schoon, met keurig gestreken lakens (çarşafs) op het bed. In veel pansiyons deel je het toilet en de douche met andere gasten. Airconditioning is niet altijd aanwezig of beschikbaar tegen extra betaling. Warm water is er meestal wel, maar niet altijd wanneer je het nodig hebt. Voor warm water maken de pensions in veel gevallen gebruik van een zonneboiler op het dak, waardoor het water pas in de loop van de dag is opgewarmd. Dat betekent dus een koude douche bij het opstaan.

Je vindt pansiyons in de meeste steden en dorpen en in toeristische gebieden, verspreid over heel Turkije. Ook badplaatsen hebben vaak meerdere pansiyons. De eigenaren van de guesthouses hebben goede contacten met pansiyons in andere plaatsen. Zij kunnen een overnachting voor je regelen voor je volgende bestemming. Het is een handig informeel netwerk waarbij je de klantenlokkers op busstations omzeilt en je hoeft ‘s avonds laat niet nog op zoek naar een bed.

Hostels in Turkije

In Turkije kun je het goedkoopst overnachten in hostels, die sterk variëren in comfort, voorzieningen en gezelligheid. In Sultanahmet, de oude wijk van Istanbul, vind je talrijke particuliere hostels die zich richten op backpackers en budgetreizigers. Ze hebben slaapzalen, maar ook kamers voor één, twee of drie personen. In Istanbul vind je ook wat chiquere hostels die zich richten op flashpackers, rugzakreizigers die niet per se op zoek zijn naar bodemprijzen en wat meer geld te besteden hebben. Deze lijken eerder op kleine hotels. Voor de meest populaire hostels in Istanbul is het raadzaam ver van tevoren te reserveren.

In de rest van Turkije vind je vooral hostels in populaire plekken onder backpackers, zoals Gelibolu, Kusadasi, Çanakkale, Selçuk, Köyceğiz, Fethiye en Olympus. Particuliere hostels hebben meestal wifi en een gezellige bar, je kunt er gebruikmaken van een wasserette en een keuken en er worden tours en excursies georganiseerd. Voor een bed in een slaapzaal ben je tussen de € 7 en € 20 kwijt voor een overnachting, voor een tweepersoonskamer in een hostel betaal je aanzienlijk meer.

Turkije heeft 12 hostels die zijn aangesloten bij de internationale organisatie Hostelling International. Een van de populairste is The International Orient Hostel in Istanbul, gelegen tussen de Blauwe Moskee en de Aya Sophia: www.orienthostel.com

Voor het laatst bijgewerkt op 28 februari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Turkije, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam