Reizen met de bus in Turkije

Reizen met de bus in TurkijeVoor het reizen in Turkije is de bus de gemakkelijkste optie. Tussen alle steden en dorpen rijden bussen. Ze rijden ook heel regelmatig, het is goedkoop en er is veel keuze. Turkije kent honderden busmaatschappijen die met elkaar concurreren om de gunst van de reiziger. De bus is ook goedkoper en (vaak) sneller dan de trein, waardoor de Turken zelf ook veel met de bus reizen. Zo vertrekt er elk kwartier een bus uit Istanbul naar de hoofdstad Ankara, een busrit die 6 tot 7 uur duurt.

Reizen met de bus in Turkije is niet altijd even comfortabel. De afstanden zijn groot, waardoor je soms lange tijd in de bus moet zitten om ergens te komen. De busrit van Istanbul naar het Artvin in het noordoosten van Turkije duurt bijvoorbeeld 24 uur. Langeafstandsbussen stoppen om de paar uur bij een goedkoop wegrestaurant zodat de passagiers kunnen plassen, roken, de benen kunnen strekken en eten en drinken kunnen kopen. Hele lange busreizen kun je echter beter in stukken doen of je kunt het vliegtuig nemen.

De langeafstandsbussen hebben airconditioning, maar die staat soms zou koud ingesteld dat je voor de zekerheid beter een vest of warme trui mee kunt nemen. Er is muziek of er worden films vertoond, maar het geluid staat soms zo hard dat je aan slapen niet toekomt. Ook in een nachtbus is het niet ongewoon dat de tv’s met de flikkerende beelden de hele nacht aanstaan. De bussen hebben vrijwel altijd een toilet aan boord en vaak worden bij lange ritten vochtige doekjes uitgedeeld om je handen en gezicht op te frissen.

De rijstijl van Turkse buschauffeurs verdient niet de schoonheidsprijs. Er zijn chauffeurs die als gekken rijden en zonder een krimp inhalen op bochtige bergweggetjes. Zelf hebben we zelfs een keer een buschauffeur meegemaakt die een ambulance met loeiende sirene inhaalde.

Kopen van een buskaartje

In Turkije rijden zoveel bussen van zoveel verschillende maatschappijen, dat het meestal niet nodig is ver van tevoren een buskaartje te kopen. In grote steden en in populaire toeristenoorden kun je op de dag zelf naar het centrale busstation en een kaartje kopen voor de eerstvolgende vertrekkende bus. Alleen op nationale en islamitische feestdagen en bij speciale evenementen is het raadzaam een buskaartje te reserveren.

Een kaartje kopen kan op het busstation, maar ook steeds vaker via de websites van de busmaatschappijen. Helaas zijn deze websites in het Turks. Je kunt ook de receptionist van je hotel een kaartje laten reserveren. Verder zijn er busmaatschappijen die een kantoor hebben in het centrum van een stad of kun je langs een lokaal reisbureau.

Busstations in Turkije

Busstation in Istanbul, TurkijeDe grote steden in Turkije hebben immense busstations, met een groot aantal loketten en kantoren van de verschillende busmaatschappijen. Elk loket heeft een bord met de naam van de maatschappij, de aangeboden bestemmingen, de vertrektijden en de prijzen. Het Turkse woord voor het centrale busstation is Büyük Otogar of Esenler Otogar.

De stad Istanbul heeft het grootste busstation van Turkije, gelegen op ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van het Sultanahmetplein. Op Büyük Istanbul Otogarı (Great Istanbul Bus Terminal) vind je bijna 170 loketten. Vanuit de terminal rijden bussen naar alle steden in Turkije, naar Griekenland, Roemenië, Bulgarije en de Balkaneilanden, naar steden in midden-Europa en bestemmingen in het Midden-Oosten. Je kunt er zelfs een bus naar de Iraakse hoofdstad Bagdad pakken.

Het busstation is 24 uur en 365 dagen per jaar in bedrijf. Het busstation van Istanbul is bijna een stad op zich, met restaurants, een hotel, een politiestation, een ziekenhuis en een moskee. Vanaf het busstation rijd een een metro naar het Sultanahmetplein.

Busmaatschappijen in Turkije

Turkije kent honderden grote en kleine busmaatschappijen. Hieronder een selectie van enkele grote maatschappijen die busritten aanbieden in het hele land.

Pammukale Turizm

Een groot busbedrijf dat vooral bussen heeft rijden langs de Egeïsche kust, Denizli, Pammukale, West- en Centraal-Anatolië, de kust langs de Middellandse Zee en de steden en de Zwarte Zee. Pammukale Turizm bedient zo’n 500 steden en dorpen. Passagiers hebben bij stoelen in de nieuwste bussen een USB-poort. Website: www.pamukkale.com.tr

Ulusoy

Ulusoy is een van de grootste en beste busmaatschappijen van Turkije met busdiensten langs de kust van de Egeïsche Zee, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee en in het westen van het land. Ook rijden er bussen naar Griekenland en elders in Europa. Er is zelfs een buslijn van de Duitse stad Dortmund naar Istanbul (reistijd 46 uur). Website: www.ulusoy.com.tr

Varan

Varan geldt als een van de betere busmaatschappijen in Turkije, als het gaat om kwaliteit en dienstverlening. Varan heeft 350 bussen in het land rondrijden. Passagiers hebben aan boord de beschikking over een eigen tv-scherm in de stoelleuning en wifi. Varan verzorgt ook busdiensten naar Duitsland, Oostenrijk en Bulgarije. Website: www.varan.com.tr

Voor het laatst bijgewerkt op 19 maart 2015.

Foto's © depositphotos.com/voenkor; depositphotos.com/philipus.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

1 reactie