Tips voor een vakantie in Kusadasi, Turkije

Door Marianne van de Werken

Kusadasi is een erg drukke badplaats in het zuidwesten van Turkije. De kust van Kusadasi beslaat zo’n 40 kilometer, dus er is altijd wel een plekje om je handdoek neer te leggen…

Voor de kust van Kusadasi ligt een eiland waar van oudsher veel vogels kwamen om uit te rusten tijdens hun trektochten. Kuş betekent vogel en ada betekent eiland. De naam Kusadasi is dan ook een rechtstreekse verwijzing naar het ‘vogeleiland’.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Kusadasi

Duiveneiland

Het ‘eiland’ Güvercinada is tegenwoordig met Kusadasi verbonden door een pier en daarom kun je het eigenlijk geen eiland meer noemen. In 1834 werd op het eiland een fort gebouwd dat Kusadasi moest beschermen tegen aanvallen van piraten. Piratenkasteel is daarom een andere benaming voor het fort. In de Ottomaanse tijd rustten veel trekkende vogels uit op het eiland en dit is dan ook de reden dat het eiland in de volksmond ‘duiveneiland’ genoemd wordt.

De onbekende stad

Omdat Kusadasi tegen een berg aanligt, is het hart van de stad enkel te bereiken via smalle trappetjes. Als je de gekleurde trappen oploopt, zal je na verloop van tijd geen toerist tegenkomen. Sla een willekeurige zijstraat in en kijk waar de trap je naartoe leidt.

Efeze

Een bezoek aan de stad Efeze brengt je terug naar Griekse en Romeinse tijden. De stad bestaat uit 2000 jaar oude ruïnes. In de bijbel komt Efeze veelvoudig terug. Men gelooft dat de apostel Johannes begraven ligt in de Johannesbasiliek die op de heuvel vlakbij Efeze staat. Aan de andere kant van de stad vind je op een heuvel ook het huis waar de Maagd Maria haar laatste dagen op aarde gewoond zou hebben.

Yilanci Burnu

De omtrek van het eiland ziet er uit als de kop van een slang en daarom noemt met Yilanci Burnu ook wel Slangeneiland. Slangeneiland is vooral populair onder de zonaanbidders die van iets meer luxe houden. Het strand bestaat uit grasland, steigers en houten plateaus en daarmee is dit schiereiland dat naast Güvercinada ligt, dan ook anders dan de reguliere stranden van Kusadasi.

Samos

Wil je naast Turkije een bezoek brengen aan een ander land, boek dan een dagtrip naar het Griekse eiland Samos. Met zijn hoge bergen, parelwitte zandstranden en uitgestrekte bossen begeef je je op dit eiland in een compleet andere wereld.

Praktische informatie over een vakantie in Kusadasi

Eten en drinken in Kusadasi

De Turkse keuken bestaat voor een belangrijk deel uit mezze. Dit zijn kleine gerechtjes die in het hele Middellandse Zeegebied worden gegeten. De gerechtjes uit de verschillende keukens lijken erg op elkaar. Een vergelijkbaar gerecht als Griekse tzaziki bijvoorbeeld, kennen ze in Turkije onder de naam cacik. Andere gerechten die je vaak op de Turkse kaart ziet staan, zijn gevulde aubergines, olijven, tomatensalades en bladeren gevuld met een combinatie van gehakt en groenten.

In de meeste restaurants in Kusadasi zijn mezze verkrijgbaar. Een restaurant in het centrum met een traditionele Turkse keuken is restaurant Öz Urfa. Naast de befaamde mezze serveren ze ook diverse soorten kebab en Turkse pizza’s.

Overnachten in Kusadasi

Het spiksplinternieuwe Korumar Ephesus Beach Hotel opende in april 2017 zijn deuren voor de eerste gasten. Afkoelen hoeft in dit hotel geen probleem te zijn. Het hotel ligt direct aan het strand, maar er zijn ook verschillende kamers met openslaande deuren naar een van de zwembaden. Een verblijf in dit hotel is dan ook een garantie voor een luxe en ontspannen vakantie.

Vervoer naar Kusadasi

Als je je vakantie wilt doorbrengen in Kusadasi, dan kun je de badplaats zowel via de luchthaven van Izmir als vanaf de luchthaven van Bodrum bereiken. Heb je een hotel met een transfer geboekt, dan kost het je vanuit Izmir ongeveer een uur om je hotel te bereiken. Vanuit Bodrum ben je aanzienlijk langer onderweg. Reken erop dat je zeker 2½ uur kwijt bent om bij je hotel te komen.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 27 februari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Kusadasi, Turkije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Cycling Man.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam