autohuur USA

Wat te doen in Salt Lake City, Amerika: 10 tips!

Salt Lake City wat te doenSalt Lake City is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Utah, bekend van mormonen, Olympische schaatswedstrijden en het ‘grote zoute meer’. Miljoenen jaren geleden stampten hier vele dinosaurussen rond, eeuwen geleden leefden er verschillende indianenstammen en in 1847 stichtten een groep mormoonse pioniers hier een stad. Tussen het Salt Lake aan de ene kant en het Wasatch-gebergte aan de andere kant richtten zij een thuisbasis in voor de nieuwe geloofsgemeenschap, die in 1830 werd gesticht.

In Salt Lake City kom je alles te weten over de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, zoals de mormoonse kerk officieel heet. Het immense Temple Square is doordrenkt van religieuze bezienswaardigheden. De leefstijl van de mormonen is intrigerend om te zien, ook als je er niks mee hebt. Maar er is veel meer te doen in deze stad in het westen van de Verenigde Staten. Salt Lake City is inmiddels een bloeiende metropool met musea, theaters en een bruisend uitgaansleven.

Zoek je accommodatie voor je vakantie naar Salt Lake City?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Salt Lake City

De natuur is nooit ver weg. Beleef het drijven in het Salt Lake, bezoek de rode rotsen van Utah of maak een roadtrip naar Yellowstone National Park. Salt Lake City staat niet voor niets bekend als het ‘Kruispunt van het Westen’. Dit is het ideale startpunt (of de finish) voor een rondreis in het westen van Amerika, met rechtstreekse vluchten vanuit Nederland. Ben je benieuwd naar deze stad die als een gigantische luchtspiegeling opdoemt in de woestijn? Hier vind je 10 tips wat te doen in Salt Lake City!

Temple Square

Temple Square is dé plek om een bezoek aan Salt Lake City af te trappen. Dit enorme plein van 40.000 vierkante meter ligt in het centrum van de stad en is het hoofdkwartier van de mormonen. Het gebied werd door de mormoonse pioniers aangewezen als de plek voor ‘de tempel van God’ toen ze hier in 1847 arriveerden. Nog altijd is dit plein ter grootte van vijf stadsblokken de belangrijkste plek voor de geloofsgemeenschap.

Salt Lake City Temple Square

Rondom Temple Square vind je de bekendste bezienswaardigheden van Salt Lake City die te maken hebben met De Kerk van Jezus Christus. Je vindt er de Salt Lake Temple, de wereldberoemde Tabernacle en de grootste genealogische bibliotheek ter wereld. Het plein is ook een prima plek voor een rustmoment, wandelend langs tuinen en gorgelende fonteinen. Wil je meer weten wat er allemaal te doen en te zien is, dan kun je deelnemen aan een rondleiding.

Salt Lake Tabernacle

Een van de attracties aan de westkant van Temple Square is de Salt Lake Tabernacle. Het koepelvormige gebouw verrees hier tussen 1863 en 1867 en is de thuisbasis van het The Tabernacle Choir. Dit is een van de meest prestigieuze koren ter wereld die hebben opgetreden bij inhuldigingen van Amerikaanse presidenten, bij belangrijke evenementen en tentoonstellingen en in concertzalen in de hele wereld. Het mormoonse koor bestaat uit 360 mannen en vrouwen, allemaal vrijwilligers, die met hun gezang hun liefde voor God willen verspreiden.

Salt Lake City Tabernacle

Je hoeft echt niet religieus te zijn om te genieten van de harmonieuze melodieën van deze begeesterde zangers en zangeressen. Op de meeste donderdagavonden om 19.30 uur zijn bezoekers welkom om een repetitie bij te wonen in de Tabernacle. Dan kun je meteen een blik werpen op het enorme orgel op de achtergrond, met 11.623 pijpen. Organisten laten van maandag tot en met zaterdag om 12.00 uur een halfuur lang hun orgelspel horen. Adres: 50 N W Temple St, Salt Lake City, UT 84150, Verenigde Staten. Website: www.thetabernaclechoir.org

Wil je een optreden meemaken in Salt Lake City?
Boek hier een optreden van het Tabernacle Choir en een bustour

Salt Lake Temple

Het opvallendste gebouw aan Temple Square is Salt Lake Temple, de grootste en belangrijkste tempel van de mormoonse kerk. Liefst 40 jaar duurde de bouw van deze massieve witte neogotische kerk met de zes spitsen, van 1853 tot 1893. Het kostte vooral veel moeite om de gigantische granietblokken door ravijnen en valleien naar Salt Lake City te slepen. Dat zorgde voor wat vertraging van de bouw, zeker als je bedenkt dat de muren liefst 3 meter dik zijn.

Tempel in Salt Lake City

Voor het ontwerp reisden architecten door heel Europa om de grote kathedralen te bestuderen. Bovenop de hoogste torenspits van 64 meter staat een beeld van de engel Moroni, bekleed met bladgoud. Je mag de tempel niet bezoeken – tenzij je een Mormoon bent. Adres: 50 N W Temple St, Salt Lake City, UT 84150, Verenigde Staten. Website: www.churchofjesuschristtemples.org

Great Salt Lake

De stad ontleent haar naam aan een meer, namelijk het Great Salt Lake. Dit is het grootste zoutwatermeer van het westelijk halfrond, zo’n 32 kilometer ten westen van het centrum van Salt Lake City. Het is een overblijfsel van een enorm prehistorisch meer dat ooit doorliep tot de kust. Door verdamping zijn zoute minerale afzettingen achtergebleven. Heel diep is het niet, want de maximale diepte is 10 meter.

Meer in Salt Lake City

Rondom het zoutmeer doen allerlei legendes de ronde. Indianen en kolonisten dachten dat het meer werd bewoond door een vreselijk monster met een enorme kop. Dit is de Salt Lake-versie van het monster van Loch Ness in Schotland… Ook dachten vroege ontdekkingsreizigers dat het meer een verlengstuk was van de Stille Oceaan.

Zoutmeer in Salt Lake City

Je kunt talloze activiteiten ondernemen op en rond het Great Salt Lake. Je kunt er zwemmen, zeilen en varen. Of ga wandelen, fietsen of picknicken langs de kust, om te genieten van het uitzicht. De schone en witte zandstranden zijn populair om te zonnebaden. Het zoutgehalte is behoorlijk hoog, met een percentage tussen de 12 en 27 procent.

Drijven in meer Salt Lake City

Alleen de Dode Zee op de grens van Israël en Jordanië heeft een hoger zoutgehalte. Je kunt dus echt drijven in het meer – als je wat unieks wilt doen! Er zijn zoetwaterdouches om je af te spoelen na het zwemmen. Een populair toegangspunt is Antelope Island aan de zuidkant van het meer. Website: www.utah.com

Profiteer met korting van meer dan 100 attracties in heel Utah
Bestel hier de GetOutPass voor bezienswaardigheden in Utah

Family History Library

Ben je benieuwd naar je familiegeschiedenis? Stap dan naar binnen in de Family History Library, de grootste genealogische bibliotheek die er bestaat. Verdeeld over vijf verdiepingen vind je hier 340.000 boeken, anderhalf miljoen films, 128.000 tijdschriften en een half miljoen stamboomonderzoeken van families uit de hele wereld. In totaal kun je hier informatie vinden over 3 miljard overleden mensen – ook uit Europese landen als Nederland en België.

Bibliotheek in Salt Lake City

De collectie werd al in 1894 opgezet door de Mormoonse kerk zodat leden de herkomst van hun familie konden achterhalen. Inmiddels zijn er al miljoenen mensen langsgekomen die bezig waren om hun stamboom te onderzoeken. Iedereen is welkom in de bibliotheek aan Temple Square, en de toegang is gratis. Het personeel is vriendelijk en helpt je graag wegwijs om de archieven en databases door te spitten. Adres: 35 N W Temple St, Salt Lake City, UT 84150, Verenigde Staten. Website: www.familysearch.org

Red Butte Garden

Een ontspannende ochtend of middag beleef je in de Red Butte Garden, een botanische tuin in het oosten van Salt Lake City aan de voet van het Wasatch-gebergte. Door het uitgestrekte gebied loopt 8 kilometer aan wandelpaden waar je kunt genieten van prachtige planten, bomen en bloemen. Er zijn verschillende thematisch ingerichte tuinen, zoals de rozentuin, de kruidentuin, de geurtuin en de waterbesparende tuin. In de vierseizoenentuin (Four Seasons Garden) kun je in het voorjaar meer dan 100.000 bloembollen uit zien komen.

Salt Lake City Red Butte Garden

Er is niet alleen genoeg te zien, maar ook van alles te doen. De botanische tuin organiseert het hele jaar door allerlei evenementen, van kunsttentoonstellingen tot bloemenshows. Populair in de zomer zijn de openluchtconcerten (vergeet niet een picknickkleed mee te nemen). Hiervoor heeft de Red Butte Garden een speciaal amfitheater gebouwd. Of neem deel aan een rondleiding – wandelend of per tram – waar enthousiaste medewerkers alles vertellen over de bijzonderheden in de tuin. Bovendien heb je hier vandaan een prachtig uitzicht op de vallei en het Great Salt Lake. Adres: 300 Wakara Way, Salt Lake City, UT 84108, Verenigde Staten. Website: www.redbuttegarden.org

Natural History Museum of Utah

Een bezoek aan de botanische tuin kun je makkelijk combineren met het Natural History Museum of Utah, dat daar direct naast ligt. In dit natuurhistorisch museum kom je alles te weten over de cultuur en natuur van Utah. Kom meer te weten over de meren, bergen en lokale planten en dieren in de streek, met een speciale tentoonstelling over het Great Salt Lake. Met geluiden, geuren en ‘kleinere bewoners’ wordt het meer tot leven gebracht. Ook is er aandacht voor de acht inheemse indianenstammen van Utah.

Natuurhistorisch Museum Salt Lake City

Hoogtepunt is ongetwijfeld de expositie over dinosaurussen die 150 miljoen jaar geleden in Utah hebben geleefd. De Amerikaanse staat is bekend om de vele dinosaurussoorten en de afgelopen decennia zijn tienduizenden botten opgegraven. In het museum zijn tientallen dinoskeletten te zien en je vindt er ‘s werelds grootste tentoonstelling van gehoornde dinosaurusschedels. Bewonder ook het schitterende museumgebouw zelf. De ontwerper heeft hiermee geprobeerd de beroemde gelaagde rotsen van Utah na te bootsen. Adres: 301 Wakara Way, Salt Lake City, UT 84108, Verenigde Staten. Website: nhmu.utah.edu

Hogle Zoo

Wil je wat doen in Salt Lake City met de kids? Neem ze mee naar Hogle Zoo, een dierentuin met zo’n 800 dieren uit de hele wereld. De leefgebieden van de dieren zijn zoveel mogelijk nagebootst alsof ze in hun natuurlijke omgeving bivakkeren. In de ‘Afrikaanse savanne’ zie je leeuwen, giraffen en zebra’s, terwijl je op de ‘Aziatische hooglanden’ oog in oog kunt komen met sneeuwluipaarden, rode panda’s en Siberische tijgers (die ernstig zijn bedreigd, er leven er nog maar 400 in de wereld).

Salt Lake City Hogle Zoo

In het apenhuis zie je de capriolen van gorilla’s en orang-oetans en in het gebied ‘Rocky Shores’ kom je dichtbij ijsberen, zeehonden, zeeleeuwen en grizzlyberen. Ook zijn er dierenshows: olifanten maken een buiging of geven een hoed terug. Tegen extra betaling kun je helpen met het voeren van neushoorns, giraffen en olifanten. Met een safaritreintje kun je de hele dierentuin doorkruisen. Adres: 2600 Sunnyside Ave S, Salt Lake City, UT 84108, Verenigde Staten. Website: www.hoglezoo.org

Utah State Capitol

Al meer dan een eeuw is het Utah State Capitol een van de meest prominente bezienswaardigheden van Salt Lake City. Dit is sinds 1916 het regeringsgebouw van de staat Utah, gelegen op een heuvel ten noorden van het centrum. Het werd ontworpen door een lokale architect in een klassieke stijl, met 52 marmeren Korinthische zuilen en wit graniet dat uit nabijgelegen kloven is gehaald. In het midden bevindt zich een 165 meter hoge koepel. Het Capitol is onder meer de thuisbasis van het hooggerechtshof, het regionale parlement en de kantoren van de gouverneur.

Salt Lake City Utah State Capitol

Tijdens een gratis rondleiding van drie kwartier kun je het weelderige interieur bewonderen. Zo kom je dan langs de Gold Room, een zaal die wordt gebruikt voor officiële staatsgelegenheden. De zaal is ingericht met antieke stukken uit Engeland, Frankrijk, Schotland en Rusland. Op het plafond van de koepel zie je prachtige schilderingen van wolken en prairiemeeuwen, de staatsvogel van Utah. Tijdens een tour krijg je tevens meer te horen over de historische betekenis van het gebouw. Rondleidingen beginnen elk uur van 10.00 tot 15.00 uur, van maandag tot en met vrijdag. Adres: 350 State St, Salt Lake City, UT 84103, Verenigde Staten. Website: utahstatecapitol.utah.gov

Liberty Park

Voor een stukje natuur binnen de stadsgrenzen kun je een bezoek brengen aan Liberty Park. Dit is het oudste en populairste stadspark van Salt Lake City, waar de eerste bomen al in 1860 zijn geplant. Je kunt er picknicken op een van de grasvelden, wandelen langs de grote vijver met twee eilanden of gewoon genieten van de rust en de stilte. Ook actievelingen kunnen er terecht, want het park heeft tennisbanen, volleybalvelden, jeu de boulesbanen, basketbalveldjes en een zwembad. Kinderen kunnen er ravotten in een van de speeltuinen.

Salt Lake City Liberty Park

Aan de zuidkant van het park vind je de Tracy Aviary & Botanical Gardens (www.tracyaviary.org), de oudste volière in de Verenigde Staten. Hier zie je 400 vogels van 150 verschillende soorten, waaronder Chileense flamingo’s, pelikanen, neushoornvogels en Noord-Amerikaanse adelaars. Vlakbij staat de Chase Mill, het oudste gebouw van Salt Lake City dat nog overeind staat (uit 1852). Of breng een gratis bezoek aan het Chase Home Museum (artsandmuseums.utah.gov) met volkskunst aan Utah. Website van Libery Park: www.slc.gov

Wat te doen in Salt Lake City: praktische tips

Overnachten in Salt Lake City

Het stadscentrum – Downtown – is een handige plek om te verblijven in Salt Lake City. Hier zit je op loopafstand van de bekendste bezienswaardigheden, zoals Temple Square en Capitol Hill. Daarnaast is het een levendig gebied met restaurants, bars, cafés, winkels en kunstgalerieën. Het gebied zelf is makkelijk te voet te verkennen, maar je kunt vanuit het centrum ook een van de sneltrams nemen naar andere delen van de stad.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie naar Salt Lake City?
Reserveer hier een hotel of appartement in Salt Lake City, tegen de laagste prijzen

Wil je meer rust en natuur, zoek dan een hotel in het oosten van Salt Lake City (East SLC), tussen de bergen en de stad. Dit is de universiteitswijk waar je dichtbij de botanische tuin en het natuurhistorisch museum bent. Sugar House is een van de oudste delen van Salt Lake City en ligt ten zuiden van het stadscentrum. Dit is een trendy wijk met hipsters, bistro’s, cocktailbars, brouwerijen en een geweldig nachtleven.

The Grand America Hotel

Voor een luxueus verblijf op een toplocatie boek je een kamer in The Grand America Hotel, dat al enkele keren is verkozen tot beste hotel van Salt Lake City. Het iconische 5-sterrenhotel bevindt zich aan de rand van het centrum en heeft 24 verdiepingen. Voor een panoramisch uitzicht over de stad kies je een kamer op een van de bovenste verdiepingen. Bovendien hebben alle 775 kamers originele kunstwerken, handgemaakte meubels, een balkon en badkamers met Italiaans marmer. Verder heeft het hotel vier stijlvolle bars en restaurants, verschillende boetiekjes, een binnenzwembad, een buitenzwembad en een uitgebreide spa. ► Boek een overnachting in The Grand America Hotel vanaf € 321

Hotel Salt Lake City

Kimpton Hotel Monaco

Niet het goedkoopste, maar wel het coolste hotel van de stad is Kimpton Hotel Monaco. Dit moderne 4-sterren designhotel bevindt zich in een voormalig bankgebouw in hartje Downtown, omgeven door restaurants en theaters en op 10 minuten lopen van Temple Square. De kamers zijn ingericht met gedurfde patronen, je krijgt een yogamatje om je oefeningen te kunnen doen en je mag zelfs je hond meenemen. Het restaurant Bambara, met de grote boogramen, behoort tot de beste van Salt Lake City. ► Boek een overnachting in Kimpton Hotel Monaco vanaf € 172

Kimpton Monaco Hotel in Salt Lake City

Eten en drinken in Salt Lake City

De beroemdste lokale delicatesse van Salt Lake City is vrij eenvoudig: fry sauce. Deze frietsaus is simpelweg een combinatie van mayonaise, ketchup, knoflook en een mix van kruiden, in de jaren ’40 uitgevonden door de lokale chef-kok Don Carlos Edwards. Hij begon met een voedselkar waar hij patat, hamburgers en koude dranken serveerde. Om zijn klanten te plagen, begon hij een saus te maken van ketchup en mayonaise.

Het bleek een enorme hit te zijn en behoort volgens de locals tot de beste frietsaus ter wereld. Je kunt de saus krijgen bij hamburgertenten in de hele stad. Onder meer bij Arctic Circle (www.acburger.com), het restaurant dat Edwards in 1941 opende. Inmiddels is dit een hamburgerketen met 70 vestigingen in zeven staten in het westen van Amerika. Ook grappig om te weten: in 1952 werd de eerste Kentucky Fried Chicken (KFC) geopend in Salt Lake City.

Hamburger in Salt Lake City

Je zou het niet denken met al die Mormonen, maar Salt Lake City heeft een bruisend nachtleven en een groot aantal bars, clubs en uitgaansgelegenheden. Bierliefhebbers kunnen de Salt Lake Brewery Pass aanschaffen, waarmee je ambachtelijke biertjes kunt proberen bij 14 brouwerijen en cafés.

Een van de oudste bierbrouwers is de Fisher Brewing Company (www.fisherbeer.com), in 1884 opgericht door een Duitse immigrant. Ze hebben een proefkamer om ales, lagers en donkere biertjes te proeven. In Salt Lake City en Utah moet je minimaal 21 jaar zijn om alcohol te drinken. Als buitenlandse toerist kun je beter altijd je paspoort meenemen.

Leer de bieren van Salt Lake City kennen!
Boek hier een ambachtelijke brouwerijtour in Salt Lake City

Reizen naar Salt Lake City

Salt Lake City ligt in het westen van de Verenigde Staten, in het noorden van de staat Utah. Je kunt de stad prima als beginpunt gebruiken voor een rondreis in het westen van Amerika, waarbij je ook Las Vegas, de Grand Canyon en Californië meeneemt. Vanaf Amsterdam Schiphol vliegt Delta Airlines (partner van KLM) elke dag rechtstreeks naar Salt Lake City. Dit is een vlucht van ongeveer 10½ uur. In totaal gaan er non-stop vluchten naar Salt Lake City vanuit meer dan 100 bestemmingen.

Een vliegticket naar Salt Lake City is te koop vanaf € 949
Boek hier een vliegticket naar Salt Lake City bij KLM

Skyline van Salt Lake City

Vluchten komen aan op Salt Lake City International Airport (SLC) (www.slcairport.com), zo’n 6 kilometer ten westen van het centrum. Vanaf het vliegveld is het slechts 10 minuten rijden naar Downtown. Het is aan te raden om een auto te huren als je veel wilt zien, want de stad is behoorlijk uitgestrekt. Ook is een huurauto handig voor uitstapjes naar de omgeving, zoals naar het zoutmeer.

Tip: huur een auto via Sunny Cars, zonder eigen risico en verborgen kosten
Vergelijk hier de tarieven van een huurauto in Salt Lake City bij Sunny Cars

Als alternatief kun je de sneltram nemen van de luchthaven naar het centrum. Deze TRAX Green Line (www.rideuta.com) vertrekt overdag elk kwartier en doet er ongeveer 20 minuten over. Salt Lake City heeft ook een treinstation voor de Amerikaanse spoorwegmaatschappij Amtrak. Er rijdt een trein tussen San Francisco en Chicago die onderweg stopt in Salt Lake City. Kijk voor tickets en de dienstregeling op de website van Amtrak: www.amtrak.com

Tram in Salt Lake City

Voor meer informatie wat te doen in Salt Lake City kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.visitsaltlake.com

Voor het laatst bijgewerkt op 10 januari 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Salt Lake City, Amerika, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Dana Sohm/NHMU; The Grand America Hotel; Booking.com; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam