Komt er een trein van Spanje naar Marokko?

Amsterdam, 21 februari 2019 – Hoe leuk zou het zijn als je de trein kunt nemen van Amsterdam naar Kaapstad? Het zal nog even duren, maar mogelijk kun je over een paar jaar al met de trein van Spanje naar Marokko reizen. Eindelijk is er dan een spoorverbinding tussen Europa en Afrika, en dat roept natuurlijk om een verdere uitbreiding van het Afrikaanse spoorwegennet 😉

De regeringen van Spanje en Marokko voeren serieuze gesprekken over een spoorverbinding tussen de twee landen, zo meldt de Middle East Monitor. De afgelopen 20 jaar kwam het ook weleens ter sprake, maar nu komen er daadwerkelijk technische studies die de haalbaarheid van het plan gaan onderzoeken. Volgens de Marokkaanse autoriteiten zou de trein er al ‘spoedig’ kunnen komen.

Het gaat waarschijnlijk om een soort Kanaaltunnel 2.0, een treintunnel onder de Straat van Gibraltar die Spanje en Marokko met elkaar verbindt. Ook al zit de Middellandse Zee ertussen, de twee landen liggen helemaal niet zover van elkaar. Op het kortste stukje bedraagt de afstand slechts 13 kilometer, en vanaf de Rots van Gibraltar kun je met gemak het Afrikaanse vasteland zien liggen.

De Straat van Gibraltar tussen Spanje en Marokko.

Een treintunnel onder de zeebodem zal 38 kilometer lang zijn. Dat is korter dan de 50 kilometer lange Kanaaltunnel die Frankrijk en Engeland verbindt. De technische studie kijkt ook naar de haalbaarheid van een spoorbrug, die misschien wel makkelijker en goedkoper te realiseren is.

Een treinverbinding vervangt een deel van het dozijn veerboten die dagelijks tussen Spanje en Marokko varen. In Marokko zal een spoortunnel of spoorbrug aansluiting vinden bij een van de modernste spoorwegnetwerken van Afrika. Reizen met de trein in Marokko is behoorlijk comfortabel, zeker sinds het land eind 2018 een hogesnelheidslijn in gebruik nam.

Verder reizen met de trein in Afrika blijft voorlopig een utopie. Ooit kon je de trein nemen tussen Marokko, Algerije en Tunesië, maar deze spoorverbinding werd in 1994 opgeheven. In 2006 stopte ook de treinverbinding tussen Algerije en Tunesië. En spoorlijn van Marokko naar het zuidelijke Mauritanië is eveneens lastig. Daartussen ligt de Westelijke Sahara, een probleem- en conflictgebied waar verschillende landen en partijen nog een robbertje over moeten vechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!