Indonesië wil Komodo eiland sluiten voor toeristen

Amsterdam, 23 april 2019 – Natuurliefhebbers die de beroemde Komodo Eilanden in Indonesië volgend jaar willen bezoeken, moeten hun reisplannen misschien een beetje aanpassen. De Indonesische regering heeft het plan om het eiland Komodo vanaf 1 januari 2020 voor een jaar te sluiten voor toeristen, zo melden media in het land. Met de maatregel wil Indonesië de ‘draken’ van het eiland beter beschermen.

Het Komodo-eiland is het leefgebied van de komodovaraan, een oeroude hagedis die wel 3 meter lang kan worden en 150 kilo zwaar kan worden. Steeds meer toeristen komen naar de Komodo-eilanden om deze reuzenhagedissen met hun vlijmscherpe en giftige tanden te bewonderen. Per maand reizen zo’n 10.000 toeristen af naar het nationaal park.

Ook stropers en smokkelaars hebben ‘s werelds grootste hagedis echter ontdekt. Onlangs zijn 41 komodovaranen van Komodo-eiland gestolen en via Facebook verkocht aan het buitenland, voor 500 miljoen Indonesische roepia per dier (ongeveer € 31.363). De varanen worden gebruikt om zogenaamde medicijnen van te maken.

De diefstal van de beschermde hagedissen is de directe aanleiding om toeristen te weren van het eiland Komodo. In de tussentijd willen de autoriteiten de inheemse beplanting verbeteren om de voedselvoorraad voor de Komodovaranen te verbeteren. Zo kunnen de gigantische draken zich beter voortplanten.

De Komodo Eilanden worden bewoond door z’n 5700 Komodovaranen en zijn het enige gebied ter wereld waar je ze kunt zien. Op het eiland Komodo leven ongeveer 1800 hagedissen. Het eiland is onderdeel van het Komodo Nationaal Park, waar ook de eilanden Padar en Rinca (en enkele kleinere eilandjes) deel van uitmaken. Die andere eilanden blijven wel toegankelijk voor toeristen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!