De hoogste kabelbaan van Europa is nu nog spectaculairder

Amsterdam, 30 september 2018 – De Matterhorn in Zwitserland is volgens velen de mooiste berg van de Alpen. Iedereen is gefascineerd door deze steile rotsachtige “tand” die tot in de hemel reikt. Niet minder indrukwekkend is zijn broertje, de Kleine Matterhorn, op een hoogte van 3883 meter. Rondom deze berg ligt het skigebied van Zermatt dat je vanaf komend wintersportseizoen nog fraaier kunt beleven.

Op 29 september is hier een nieuwe kabelbaan in gebruik genomen die op zijn zachtst gezegd ronduit spectaculair is. De lift brengt je naar het bergstation op de top van de Kleine Matterhorn (het Matterhorn Glacier Paradise), dus op een hoogte van 3883 meter. Daarmee is deze Zwitserse kabelbaan de hoogste van Europa. De Kleine Matterhorn wordt verbonden vanaf de Trockener Steg, een bergstation op een hoogte van 2939 meter.

De nieuwe kabelbaan moest een verouderde lift uit 1979 vervangen. Sinds 2016 is er gewerkt aan het prestigieuze project, wat op die hoogte een uitdagende klus is geweest. Zowel de materialen, de apparatuur en de werknemers moesten bestand zijn tegen de extreem hoge alpine omgeving. De 8 kilometer lange en 67 ton zware sleepkabels moesten over een andere 3365 meter hoge berg worden getild. De bouwkosten bedroegen een slordige 52 miljoen Zwitserse frank – circa € 46 miljoen.

Voor de cabines zijn ontwerpers ingehuurd van Pininfarina, dat ook verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van blitse Ferrari’s en Maserati’s. De buitenkant van de glamoureuze cabines zijn bewerkt met duizenden Swarovski-kristallen die zorgen voor een speciale lichtinval.

De rit met de nieuwe kabelbaan van de Trockener Steg naar de flanken van de Matterhorn duurt zo’n 9 minuten, net lang genoeg om van het uitzicht te genieten. In elke cabine passen 28 personen. Zoals te verwachten is een rit met de kabelbaan niet goedkoop.  De prijs van een retourtje van Zermatt naar Klein Matterhorn ligt tussen de € 75 en € 100, afhankelijk van het seizoen.

Volgens de Zwitserse autoriteiten is deze lift de hoogste 3S-kabelbaan ter wereld. Een zogeheten 3S-Bahn is een skilift met cabines die aan drie draagkabels hangen en door een trekkabel worden voortgetrokken. Voor de echte hoogste kabelbanen in de wereld moet je vooral in Zuid-Amerika zijn. In Venezuela staat een lift die je van Mérida naar de Pico Espejo brengt, op een duizelingwekkende hoogte van 4756 meter. In de kabelbaan van Mi Teleférico in de Boliviaanse stad La Paz bungel je op een hoogte van zo’n 4000 meter.

Voor de dienstregeling en de tarieven van de Matterhorn Zermatt Bergbahnen in Zwitserland kun je kijken op de website: www.matterhornparadise.ch

Foto's © Matterhorn Zermatt Bergbahnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!