Dit zijn de vluchten met de meeste turbulentie ter wereld

Vluchten met de meeste turbulentieAmsterdam, 26 mei 2024 – Het was een benauwend moment voor passagiers op een vlucht van Londen naar Singapore afgelopen week. Het vliegtuig van Singapore Airlines had boven Myanmar te kampen met hevige turbulentie en kwam in een luchtzak terecht. Tientallen passagiers raakten gewond en één 73-jarige man kwam te overlijden, vermoedelijk door een hartaanval.

Geen leuk bericht voor iedereen die lijdt aan vliegangst en binnenkort in het vliegtuig gaat stappen. Maar turbulentie is op zich niet gevaarlijk. Vliegtuigen zijn erop gebouwd en kunnen dat hevige schokken makkelijk hebben. Alleen is het erg oncomfortabel – op zijn zachtst gezegd. Op de vlucht van Singapore Airlines raakten passagiers en het cabinepersoneel vooral gewond omdat ze de stoelriemen niet hadden vastgemaakt.

Vluchten turbulentie stoelriemen

Turbulentie wordt veroorzaakt door wervelende luchtstromen die tegen elkaar aan bewegen. Maar wanneer heb je nou te maken met de meeste turbulentie tijdens een vlucht? Turbli (vrij vertaald ‘onrustig’) is een website die dat allemaal bijhoudt en turbulentievoorspellingen doet voor elke vlucht. Hierbij maken ze gebruik voor data van meteorologische bureaus in Engeland en de VS.

Vooral turbulentie boven de Alpen

En wat blijkt: vooral tijdens het vliegen boven bergachtige gebieden heb je te maken met turbulentie. Turbli heeft 150.000 vliegroutes geanalyseerd uit 2023 en daaruit blijkt dat de vlucht tussen de Chileense hoofdstad Santiago en Santa Cruz in Bolivia het meest hobbelig is. Niet gek als je bedenkt dat de piloot hierbij het gemiddeld 4000 meter hoge Andesgebergte moet oversteken.

Vluchten turbulentie met een passagier

In de wereldwijde top-10 staan ook veel routes in Zuidoost-Azië. In Europa heb je vooral te maken met turbulentie tijdens de vlucht als je boven de Alpen vliegt. De meest turbulente vlucht is tussen Milaan en Genève. Dit is een korte vlucht van 1 uur. Dit traject kun je gelukkig ook met de trein afleggen als je aan vliegangst lijdt (en het is een stuk duurzamer). De Zwitserse stad Zürich komt liefst vijf keer voor in de Europese turbulentie top-10.

Vluchten turbulentie passagiers

Ook de meest turbulente luchthavens ter wereld zijn op een rij gezet. Santiago staat wederom op plek één, gevolgd door de Japanse stad Natori. Goed nieuws voor reizigers uit Nederland en België: vliegroutes vanaf Amsterdam-Schiphol en Brussel en ook de luchthavens komen niet voor in de top-10.

Meest turbulente vliegroutes

Hieronder staat een overzicht van de 10 vliegroutes ter wereld met de meeste turbulentie in 2023. Voor meer gegevens over turbulente vliegroutes en luchthavens kun je kijken op de website van Turbli (www.turbli.com).

● Santiago (SCL) – Santa Cruz (VVI)
● Almaty (ALA) – Bisjkek (FRU)
● Lanzhou (LHW) – Chengdu (CTU)
● Centrair (NGO) – Sendai (SDJ)
● Milaan (MXP) – Genève (GVA)
● Lanzhou (LHW) – Xianyang (XIY)
● Osaka (KIX) – Sendai (SDJ)
● Xianyang (XIY) – Chengdu (CTU)
● Xianyang (XIY) – Chongqing (CKG)
● Milaan (MXP) – Zürich (ZRH)

Foto's © Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!