Booking Zwitserland

Vakantie in Genève, Zwitserland

Tips voor een vakantie in Genève

Een vakantie in Genève beleef je in de tweede grootste stad van Zwitserland, een kosmopolitische plek die bekendstaat om haar internationale instellingen, banken en technologie. Genève is de geboorteplaats van het wereldwijde web en een stad waar zo’n 140 banken zich om het spaargeld van ‘s werelds miljonairs en miljardairs ontfermen. Het is de thuisbasis van de Verenigde Naties, het Rode Kruis, de Wereldgezondheidsorganisatie en talloze andere internationale organisaties.

Het is misschien daarom dat Genève de ‘meest internationale stad van Europa’ wordt genoemd, want meer dan 40 procent van de inwoners komt van buiten Zwitserland. Ook geografisch gezien bestaat het Franstalige Genève niet voor honderd procent uit Zwitsers DNA. De stad ligt verstopt in een zuidwestelijk uitstulpsel van het land. Naar Frankrijk kun je wandelen, de Italiaanse grens is maar 80 kilometer verderop. In haar 4000 jaar oude geschiedenis hebben talloze volkeren stuivertje gewisseld om de stad. In 1815 stond Genève eindelijk op eigen benen, waarop het besloot zich bij Zwitserland aan te sluiten.

Verwacht dan ook een plek met grootstedelijke allure als je vakantie viert in ‘de kleinste metropool ter wereld’, met toonaangevende musea, luxe chocolatiers, uitstekende restaurants en prachtige parken. De hoofdattractie is het Meer van Genève, met een spectaculaire fontein en een elegante promenade waar je over kunt kuieren. Met een boot kun je tochtjes maken naar Lausanne en Montreux, terwijl ook actievelingen niet ver hoeven te reizen. Genève ligt verscholen tussen de Alpen en het Jura-gebergte, waar je kunt wandelen, skiën of gewoon van de frisse lucht kunt genieten.

Genève is een sprankelend juweel aan de oevers van een meer waar alles luxe, kwaliteit, elegantie en een wereldse levensstijl uitstraalt. Het nadeel is het prijskaartje, want deze vreedzame plek is samen met Zürich een van de duurste steden ter wereld. Ga je op vakantie naar Genève? Hier vind je handige tips over de leukste bezienswaardigheden en activiteiten.

Haal het meeste uit je vakantie in Genève!
Met de Geneva Pass krijg je korting bij 40 bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in Genève

Jet d’Eau

De Jet d’Eau in het Meer van Genève is het beroemdste symbool van de stad, een van de hoogste fonteinen ter wereld met een waterstraal die liefst 140 meter de hoogte in spuit. Twee krachtige pompen stuwen het water omhoog met 500 liter per seconde, wat de enorme hoogte verklaart. De oorspronkelijke Jet d’Eau werd al in 1886 geïnstalleerd om de overdruk van een waterkrachtcentrale te verminderen.

Nu is het een van de populairste attracties, die tot ver in de omgeving is te zien (zelfs over de grens). Een goede plek om van het uitzicht te genieten is Bains des Pâquis, waar locals bijeen komen om te zwemmen, van de sauna te genieten of een hapje te eten in het café. Bij festiviteiten wordt de fontein in verschillende kleuren belicht. Adres: Quai Gustave-Ador, 1207 Genève, Zwitserland.

Place du Bourg-de-Four

De oude binnenstad van Genève is een doolhof van hellende geplaveide straatjes en steegjes vol met cafés, boetiekjes en historische gebouwen. In het hart van het centrum vind je Place du Bourg-du-Four, het oudste plein van de stad. Het is een gezellig en sfeervol plein met een 18e eeuwse fontein in het midden en terrasjes, cafés en bistro’s. Vroeger was dit een Romeins marktplein. Tegenwoordig is het de ultieme plek om elkaar te ontmoeten en een kop koffie of drankje te drinken voor het winkelen in een van de aangrenzende straten.

Palais des Nations

Geen vakantie in Genève is compleet zonder een bezoek aan Palais des Nations, het Europese hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Dit is het één na belangrijkste VN-kantoor ter wereld, na het internationale hoofdkwartier in New York. Hier wordt sinds 1966 door landen gesproken over mensenrechten en vluchtelingen.

Het paleis is een groot complex van marmeren gebouwen met 34 vergaderzalen en 2800 kantoren. Het gebouw stamt uit de jaren ’30 en was eerst het hoofdkwartier was van de Volkenbond, de voorloper van de Verenigde Naties. Tijdens een rondleiding krijg je een kijkje achter de schermen en kun je de enorme vergaderzaal met 2000 plaatsen bezoeken. Adres: Palais des Nations, 1211 Genève, Zwitserland. Website: www.unog.ch

Sint-Pieterskathedraal

De Sint-Pieterskathedraal, die hoog boven de oude binnenstad uittorent, is het belangrijkste historische monument van Genève. De bouw van de gotische kerk begon in 1160 en het duurde meer dan 400 jaar om het te voltooien, met talloze restauraties en branden door de jaren heen. Het was de kathedraal waar Johannes Calvijn (1509-1564) predikte, de protestante Frans-Zwitserse theoloog die bekend werd met zijn strenge regels.

Je kunt de 157 treden van de noordelijke toren beklimmen voor een fantastisch uitzicht over de stad en het Meer van Genève. Het museum in de gewelven onder de kerk herbergt de grootste archeologische vindplaats ten noorden van de Alpen. Adres: Place du Bourg-de-Four 24, 1204 Genève, Zwitserland. Website: www.saintpierre-geneve.ch

L’Horloge Fleurie

De L’Horloge Fleurie staat symbool voor de lange traditie die Zwitserland heeft met het maken van hoogwaardige horloges. Het is een enorme klok gemaakt van zo’n 6500 bloemen. De bloemen worden aangepast aan het seizoen, zodat deze ‘bloemenklok’ altijd in bloei staat. L’Horloge Fleurie ligt op een helling, zodat je ‘m goed kunt bekijken. De bloemenklok bestaat al sinds 1955 en is een van de bekendste toeristische attracties van Genève. Je vindt het kunstwerk aan de westkant van het park Jardin Anglais, bij het Meer van Genève. Adres: Quai du Général-Guisan 28, 1204 Genève, Zwitserland.

Jardin Botanique

De Jardin Botanique is de botanische tuin van Genève, die al in 1817 is opgericht. Je vindt hier meer dan 16.000 verschillende soorten planten, bomen en struiken die bloeien in verschillende tijden van het jaar, zodat er altijd wel iets moois is te zien. In de Alpentuin zie je planten die hoog in de Alpen groeien en in de Wintertuin groeien allerlei tropische gewassen.

De Jardin Botanique heeft ook de grootste herbarium ter wereld, met 6 miljoen gedroogde planten en schimmels. Er is een klein dierengebied met herten, pauwen en flamingo’s. De botanische tuin heeft een café en is een heerlijke plek om te ontsnappen aan de stadsdrukte. Adres: Chemin de L’Imperatrice 1, 1292 Pregny-Chambésy, Zwitserland.

Patek Philippe Museum

Genève heeft ook enkele horlogemakers binnen haar stadsgrenzen, maar de beroemdste is wel Patek Philippe. Hier heb je het over het neusje van de zalm in de horlogewereld, die al sinds 1839 de meest exclusieve horloges op de markt brengt. Oude horloges brengen op veilingen vele miljoenen euro’s op. In het Patek Philippe Museum zie je de meest prestigieuze creaties die sinds het ontstaan uit de vakkundige handen van deze horlogemaker zijn gerold. Ook antieke horloges uit andere Europese landen en een collectie 16e eeuwse uurwerken worden tentoongesteld. Adres: Rue des Vieux-Grenadiers 7, 1205 Genève, Zwitserland. Website: www.patek.com

Internationale Rode Kruis Museum

Genève is de geboorteplaats van het Internationale Rode Kruis, dat in 1863 door de Zwitserse bankier Henri Dunant werd opgericht. Het is tegenwoordig de grootste humanitaire organisatie ter wereld die slachtoffers bijstaat van oorlogen, natuurrampen en politiek geweld. Interactieve tentoonstellingen in het Internationale Rode Kruis Museum (Musée international de la Croix-Rouge) belichten de activiteiten en geschiedenis van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan, de hulpverleningsorganisatie die vooral in islamitische landen actief is.

Je kunt ooggetuigenverslagen beluisteren van hulpverleners en slachtoffers en met een videogame dorpelingen redden van een natuurramp. Op het dakterras is een restaurant met uitzicht op de Alpen. Het museum bevindt zich tegenover het kantoor van de Verenigde Naties. Adres: Avenue de la Paix 17, 1202 Genève, Zwitserland. Website: www.redcrossmuseum.ch

Maison Tavel

Tijdens je vakantie kun je zo even naar binnen lopen bij Maison Tavel, want de toegang is gratis. Dit is het oudste nog bestaande huis van Genève, dat al gebouwd is in de 12e eeuw. Het herenhuis werd in 1334 door brand verwoest, waarna de adellijke Tavel-familie het huis herbouwde en omvormde tot een stadspaleis. Later hebben er nog andere invloedrijke families gewoond, totdat het stadsbestuur het pand in 1963 kocht.

Dit is nu het gemeentemuseum van Genève, waar je op zes verdiepingen alles te weten komt over de geschiedenis van de stad en haar inwoners. Maison Tavel vind je in de oude binnenstad, vlakbij de kathedraal. Alleen voor tijdelijke tentoonstellingen moet je entree betalen. Adres: Rue du Puits-Saint-Pierre 6, 1204 Genève, Zwitserland.

Muur van de Reformatie

In een mooi plantsoen vind je de Muur van de Reformatie (Mur des Réformateurs), met sculpturen van de leiders van de Protestante Reformatie die in de 16e eeuw plaatsvond. Genève vormde de voedingsbodem van deze scheuring in de christelijke kerk, waarbij de protestanten zich van de katholieken afscheidden.

In het midden van het monument staan beelden John Calvijn, Guillaume Farel, Théodore de Bèze en John Knox. Het Reformatiemonument werd in 1909 ingewijd ter gelegenheid van de 400e verjaardag van Calvijn, een van de beroemdste inwoners van Genève. Het monument bevindt zich voor een oude stadsmuur in Parc des Bastions. Adres: Prom. des Bastions 1, 1204 Genève, Zwitserland.

Praktische tips voor een vakantie in Genève

Reizen naar Genève

Genève is vanuit Nederland goed te bereiken voor een vakantie. KLM vliegt meerdere keren per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Genève, een vlucht van anderhalf uur.  Je kunt al naar Genève vliegen vanaf € 99. ► Boek hier een vliegticket naar Genève met KLM

Alle vluchten komen aan op Genève Aéroport (GVA), een van de vijf internationale vliegvelden van Zwitserland. De luchthaven ligt op zo’n 5 kilometer ten noorden van het centrum van Genève, tegen de Frans-Zwitserse grens. Vanaf het vliegveld kun je de trein, de bus of de taxi nemen naar het centrum.

De trein naar station Genève-Cornavin in het centrum is het snelste, die doet er slechts 7 minuten over. Tijdens piektijden vertrekt er 7 keer per uur een trein. Aankomende passagiers kunnen in de aankomsthal (bij de bagagebanden) een kaartje uit een machine trekken waarmee ze de eerste 80 minuten gratis gebruik mogen maken van het openbaar vervoer in Genève. Ook de trein kun je dan gebruiken.

Overnachten in Genève

Genève heeft door de aanwezigheid van vele internationale instellingen de grootste concentratie hotels in heel Zwitserland. Tijdens belangrijke conferenties en grote evenementen zijn hotels dan ook snel volgeboekt. Ook is het aan te raden om te reserveren als je vakantie viert in Genève tijdens de zomermaanden en feestdagen. De stad telt relatief veel luxe hotels, maar je kunt ook overnachten in enkele hostels. Hier betaal je eveneens meer dan in een hostel in een andere Europese stad.

Zoek je charmante accommodatie voor je vakantie in Genève?
Reserveer hier een hotel of appartement in Genève, tegen de laagste prijzen

De meeste luxe hotels van Genève liggen in de buurt van de Quai du Mont Blanc, aan de westkant van het Meer van Genève. Hier vind je onder andere het beroemde Beau-Rivage Hotel, het oudste hotel van Genève met een roemrijke geschiedenis. Het luxe 5-sterrenhotel is geopend in 1865 en nog steeds in handen van dezelfde familie. Talrijke hoogwaardigheidsbekleders en beroemdheden hebben de nacht doorgebracht in een van de 90 ruime kamers van Beau-Rivage, onder wie de Oostenrijkse keizerin Sisi. In 1898 werd ze door een anarchist doodgestoken toen ze het hotel verliet. ► Boek een overnachting in het Beau-Rivage Hotel vanaf € 434

Genève hotel

Eten en drinken in Genève

Door de vele internationale bezoekers is er geen gebrek aan eetgelegenheden in de stad. Genève telt meer dan duizend restaurants, waaronder meerdere restaurants met Michelin-sterren. Enkele van de meest decadente restaurants bevinden zich rond het Meer van Genève, waar je een mooi uitzicht hebt en eersteklas service kunt verwachten. Lokale specialiteiten zijn kaasfondue, raclette, stoofschotels, rookworsten en gerechten met vis uit het meer. In duurdere en luxueuze restaurants is nette en formele kleding vereist.

Lees hieronder verder voor meer reisinspiratie voor je vakantie in Zwitserland:

Wat te doen en te zien in Lausanne: 10 tips!

In Lausanne vind je sprookjesachtige architectuur en betoverende berglandschappen, zo ver het oog reikt. Je zou Lausanne ook wel de hoofdstad van de Olympische Spelen kunnen noemen, met het hoofdkwartier van het IOC. Lees hier onze tips over wat te doen in Lausanne

Tips voor een vakantie in Basel

Basel is de culturele hoofdstad van Zwitserland, waar je helemaal los kunt gaan op kunst, musea, dans en opera. Basel heeft alleen al meer dan 40 musea en zo’n 25 theaters, maar is ook beroemd om zijn carnaval en farmaceutische reuzen. Lees hier meer over een vakantie in Basel

Tips voor een vakantie in Bern

Een vakantie in Bern beleef je in de hoofdstad van Zwitserland en misschien wel de meest onderschatte stad van het land. Voor een stedentrip in het decadente Zürich pakken veel reizigers zonder aarzelen hun koffers, maar voor een vakantie in Bern klappen mensen wat minder snel hun handen op elkaar. Lees hier meer over een vakantie in Bern

Tips voor een vakantie in Zürich

Zürich is de grootste en machtigste stad van Zwitserland. Velen denken bij Zürich aan een steriele bankenstad, maar niets is minder waar. Als je de aandelenkoersen achter je laat, zie je een levendige en trendbewuste stad. Lees meer over een vakantie in Zürich

Voor het laatst bijgewerkt op 23 juli 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Genève, Zwitserland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Lenorlux; MICR Alain Germond; Genève Tourisme/Olivier Miche; Pixabay; Beau-Rivage Hotel.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam