Vliegangst

Vliegangst meditatieTsja, niets menselijks is ons vreemd. Ik vlieg ongeveer tien keer per jaar, maar toch raak ik er niet aan gewend om in de lucht te hangen. Het lijkt wel of ik steeds meer last krijg van vliegangst, naarmate ik vaker in het vliegtuig zit. Ik keerde eens terug van Milaan naar Amsterdam, toen het vliegtuig enkele minuten na het opstijgen opeens in een vrije val terechtkwam en we met grote snelheid naar beneden zakten. Iedereen begon te gillen en zat gelukkig nog vast met veiligheidsriemen, anders waren enkelen met hun hoofd tegen het plafond van de cabine aan gevlogen. Tijdens een vlucht naar het Canarische Eiland Fuerteventura bleken de flaps op de vleugels van het vliegtuig niet te werken, en moesten we een noodlanding maken op Gran Canaria.

Het is vooral de turbulentie die mensen angst aanjaagt, maar ja, het hoort bij het vliegen en dat schudden van het toestel is vrijwel ongevaarlijk. Als je vaak het vliegtuig neemt, loop je kans zo nu en dan in dit soort situaties verzeild te raken. Laat je hier vooral niet door afschrikken, want zonder het vliegtuig blijven heel veel mooie plaatsen in deze wereld onbereikbaar. Vliegen is bovendien een van de meest veilige manieren om je te verplaatsen, op de trein na. Schaam je vooral niet voor je vliegangst. Het is een bekend verschijnsel, zo’n 25 tot 30 procent van de volwassenen heeft last van vliegangst tijdens het reizen. Gebrek aan controle, veranderingen in luchtdruk en turbulentie dragen bij tot gespannenheid.

Therapieën tegen vliegangst

Vliegangst nummer 13Er zijn talloze mogelijkheden en al dan niet wetenschappelijke methodes om je vliegangst te verminderen of om er van af te komen. Enkele organisaties in Nederland geven trainingen, therapieën en cursussen om je van je vliegangst af te helpen.

 • Corendon
  Luchtvaartmaatschappij Corendon verzorgt in samenwerking met het Aviation Medical Center (AMC) een betaalbare cursus van één dag, voor iedereen die een vorm van vliegangst heeft.
 • Flyanairliner.com
  Flyanairliner biedt een individuele cursus aan waarbij gebruik wordt gemaakt van full motion vliegsimulators, die ook worden gebruikt bij het opleiden van piloten.
 • Hoffmeister Coaching
  Coaching die mensen helpt snel en permanent van hun vliegangst af te komen door middel van NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren). Garantie dat je binnen drie sessies van je vliegangst af bent.
 • NLP Life Academy
  Dit bedrijf biedt sessies en cursussen aan waarbij je van je vliegangst af kan komen door middel van Neuro Linguistisch Programmeren (NLP).
 • Stichting Valk
  De psychologen en psychotherapeuten van Stichting Valk, een samenwerkingsverband tussen de KLM, Schiphol en de Universiteit van Leiden, helpen je in twee dagen van je vliegangst af voor 975 euro (inclusief een lijnvlucht in Europa).
 • Vliegangst Therapie
  Bij deze psychotherapiepraktijk in Wijchen kun je in therapie tegen je vliegangst, inclusief vliegsimulator en een vlucht.
 • Vliegangst Voorbij
  Deze onderneming helpt je in de regio Eindhoven met een vliegangstprogramma om je “aviaphobia” aan te pakken. In het team zitten een psycholoog, een trainer en een piloot.

Boeken tegen vliegangst

VliegangstNaast deze instanties is er het een en ander geschreven over vliegangst. Je kan de volgende literatuur raadplegen als je meer tips wilt hebben over mogelijkheden om van je vliegangst af te komen:

Help, ik moet vliegen!; van Lucas van Gerwen en René Diekstra (1996). Met een praktische stap voor stap-methode om van vliegangst af te komen. Alleen te verkrijgen in tweedehands boekwinkels en op internet.

Nooit meer vliegangst!; van Cor Anneese (2006). Een zelfhulpboek om vliegangst te overwinnen, met duidelijk beschreven oefeningen en ontspanningstechnieken.

Over vliegangst en hoe je er van af komt; van Lucas van Gerwen (2007). Het is een all-inclusivehandleiding, boordevol praktijkvoorbeelden, getuigenissen van lotgenoten, praktische tips en feitelijke informatie.

Overwin uw vliegangst; van Allen Carr (2000). Carr, bekend van de stoppen met roken-therapieën, heeft een methode ontwikkeld die je vliegangst leert beheersen.

Vliegen met plezier; van Jan Heinemans (1999). Handleiding voor mensen met vliegangst. Alleen te verkrijgen in tweedehands boekwinkels en op internet.

Muziek tegen vliegangst

Je zou het niet denken, maar ook muziek kan een kalmerende werking hebben. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat nummers die zowel de ‘rationale’ linkerkant als de ‘emotionele’ rechterkant van de hersenen stimuleren, helpen om de angst voor vliegen te verminderen. Vooral muziek met een laag tempo, zoals het nummer Someone Like You van Adele, ideaal is tegen vliegangst. Het kalmeert mensen omwille van het rustige tempo van 67 BPM (beats per minute) en de harmonieuze tonen. Het optimale aantal BPM is namelijk 60.

Sommige nummers kun je juist beter niet op je iPod luisteren als je met angst en beven in je vliegtuigstoel zit. Zoals het nummer American Pie, over de muzikanten Buddy Holly en Ritchie Valens die in 1959 omkwamen bij een vliegtuigcrash. Ook het nummer Crash and Burn van Sheryl Crow is niet bevorderlijk voor je vliegangst.

Medicijnen tegen vliegangst

Heb je helemaal geen zin om geld uit te geven of boeken door te nemen, dan kun je als laatste redmiddel een greep doen naar medicijnen die de vliegangst helpen bestrijden. De volgende middelen zouden je kunnen helpen:

Tyrus en Thozop

Dit zijn twee soorten plantenpreparaten, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf DNH Research, die helpen tegen respectievelijk angst en latent psychotische reacties. Helaas kun je deze producten niet gewoon bij de drogist kopen, maar zijn ze alleen verkrijgbaar bij artsen en therapeuten. En de meeste mensen lopen niet graag met hun vliegangst te koop….

Valium

Valium is een sterk middel dat je gegarandeerd tot rust brengt in het vliegtuig. De werkzame stof diazepam werkt rustgevend, spierontspannend en vermindert angstgevoelens. Het voorkomt dat je hartkloppingen en een paniekaanval krijgt en gaat trillen en zweten. Het is legaal alleen te verkrijgen op recept van de huisarts. Als je je probleem uitlegt, wil die meestal wel een recept uitschrijven voor een paar pilletjes. Je kunt er beter niet teveel van nemen, valium werkt verslavend. Je wordt er ook suf en vermoeid van, dus het is ook niet handig meteen een auto te huren zodra je veilig op het vliegveld bent geland.

Glas wijn in het vliegtuigAlcohol tegen vliegangst

Sommige mensen zijn na een paar glazen wijn al helemaal vergeten dat ze in het vliegtuig zitten. Drank helpt zeker om te kalmeren, al zal het niet op iedereen dezelfde (gunstige) uitwerking hebben. Alcohol drinken in het vliegtuig is ook slecht voor je, omdat het leidt tot uitdrogingsverschijnselen. Ook helpt het niet als je ladderzat bent en je komt in een noodsituatie terecht waarbij je via een opblaasbare glijbaan het vliegtuig moet verlaten.

Officieel wordt het dan ook afgeraden om je vliegangst met drank te bestrijden. Wij denken echter dat je gerust één of twee glazen kunt drinken, als je hierdoor beter op je gemak voelt. En stel dat je nét tot die 0,000001 procent ongelukkige vliegtuigpassagiers behoort die wél het noodlot treft, dan is het misschien maar beter dat je niet meer helemaal bij de positieven bent.

Voor het laatst bijgewerkt op 7 januari 2016.

Foto's © depositphotos.com/granitepeaker; Wereldreizigersclub.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam