Booking Frankrijk

Vakantie in Nice, Frankrijk

Tips voor een vakantie in Nice

De Grieken, Romeinen, Engelsen en Russen deden het, net zoals filmsterren, rijke landheren, kunstenaars en artiesten. Ze maakten een tussenstop aan de Franse Rivièra om vakantie te vieren in Nice. Sommigen bleven slechts een paar dagen, anderen bleven jaren. De hoofdstad van de Côte d’Azur is na Parijs de populairste toeristische bestemming van Frankrijk, en dat is niet zonder reden. Toeristen voelen zich geboeid door het licht, betoverd door de geuren en gecharmeerd van de smaak van wijn en olijven. Maar bovenal kunnen ze er hun tenen dippen in de warme turquoise zee, want het 7 kilometer lange strand heeft natuurlijk de grootste aantrekkingskracht.

Nice heeft zijn eigen geschiedenis en atmosfeer, die al begon in 350 voor Christus toen de Grieken er hun handelspost ‘Nikaia’ vestigden. Na een bezoek van de Romeinen heeft de stad geflirt met verschillende koninkrijkjes in de regio. Nice was onderdeel van het Koninkrijk Sardinië toen welvarende Engelsen rond 1820 deze buitengewone plek met haar milde mediterrane klimaat en zijn idyllische ligging aan het water hadden ‘ontdekt’. Ze overwinterden massaal in Nice om de koude, kille winters in Engeland te ontvluchten.

Het resulteerde in 1822 al snel in de aanleg van de Promenade des Anglais, de ‘boulevard van de Engelsen’. De brede esplanade is een van de bekendste en mooiste boulevards van Frankrijk, met de Middellandse Zee aan de ene kant en fraaie, luxe hotels en statige herenhuizen aan de andere kant. De Promenade des Anglais is voor velen de eerste stop tijdens een vakantie in Nice, ook omdat veel van de belangrijkste bezienswaardigheden en de oude historische binnenstad op loopafstand liggen. De Franse regering poogt de beroemde boulevard op de Werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen. De promenade is helaas wel met bloed besmeurd, sinds een terrorist in de zomer van 2016 inreed op een mensenmenigte en 86 mensen de dood vonden.

Naast de Engelsen behoren rijke Russen tot de eerste bezoekers. In de loop van de 19e eeuw bouwden vele Russen er een vakantiehuis. Nice is dan ook de thuisbasis van de grootste Russische orthodoxe kerk in West-Europa. Pas in 1860 begon Nice bij Frankrijk te horen, waarna de stad uitgroeide tot een mediterrane metropool met een bruisend nachtleven, avant-garde hotels en gedurfde kunstgalerieën. Een plaats ook waar kunst altijd hoog in het vaandel heeft gestaan – Nice heeft de grootste collectie Franse moderne en hedendaagse kunst buiten Frankrijk. Kuier door de straatjes van de oude stad met zijn Italiaanse sfeer, breng een bezoek aan het geweldige gratis Matisse Museum en doe je tegoed aan ravioli niçoise. Vier je vakantie eens in Nice en ervaar zelf waarom aristocraten, kunstenaars en toeristen altijd van de stad zijn blijven houden.

Bezienswaardigheden in Nice

Tijdens een vakantie aan Nice kun je de Promenade des Anglais uiteraard niet overslaan, maar de stad heeft ook pittoreske Provençaalse pleintjes, uitstekende kunstmusea en parken, kathedralen en monumenten. Leer iets over de Russische geschiedenis in de Russische orthodoxe kathedraal en bewonder schilderijen van Matisse en Chagall. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Nice

Voor het laatst bijgewerkt op 28 november 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Nice, Frankrijk, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Office du Tourisme de Nice.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam