Bezienswaardigheden in Angola top-10

Angola is niet een land waar je meteen aan denkt bij een rondreis in zuidelijk Afrika. In de jaren ’60 en ’70 was het enorme Afrikaanse land een populaire toeristische bestemming met talloze bezienswaardigheden, maar de jarenlange burgeroorlog van 1975 tot 2002 hield vakantiegangers buiten de deur.

Nu maakt Angola weer de klim omhoog. Dankzij de olie groeit de economie onstuimig, al tiert de corruptie welig, zijn er gigantische verschillen tussen arm en rijk en is de infrastructuur belabberd. De overheid investeert weer in het toerisme, waardoor er tegenwoordig weer van alles te zien en te doen is.

Je kunt op safari in nationale parken die hun oude glorie terugkrijgen, overblijfselen bewonderen uit de Portugese koloniale tijd en relaxen op stranden. Wil je een rondreis maken door dit tegenstrijdige land? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Angola!

Fort van São Miguel, Luanda

Het Fort van São Miguel (Fortaleza de Sã0 Miguel) is een van de populairste bezienswaardigheden in de hoofdstad Luanda en een monumentaal overblijfsel uit de Portugese koloniale tijd. De Portugezen bouwden de enorme vesting in 1576 om de stad te beschermen, met dikke muren en kanonnen. Later werd het ook als slavenfort gebruikt, vooral om slaven op transport te zetten richting Brazilië.

Tegenwoordig is het fort een toeristische attractie met Museu das Forças Armadas – het Museum van de Strijdkrachten. In dit museum vind je vliegtuigen, gevechtsvoertuigen en ander wapentuig dat werd gebruikt tijdens de Angolese onafhankelijkheidsoorlog van 1961 tot en met 1974. Buiten het museum kun je wandelen over de binnenplaatsen en muren van het fort. Op keramische tegels wordt de geschiedenis van Angola verbeeld. Het fort ligt bovenop een heuvel, waar je een mooi uitzicht hebt over Luanda.

Wil je meer bezienswaardigheden in Luanda ontdekken?
Boek hier een city tour langs de hoogtepunten van Luanda

Kissama Nationaal Park

Angola heeft twaalf nationale parken, maar de meeste zijn moeilijk te bereiken voor toeristen en hebben geen voorzieningen. Kissama Nationaal Park ligt ongeveer 75 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Luanda en is wel te bezoeken voor een safari. Het gebied werd al in 1938 aangewezen als natuurreservaat en in 1957 kreeg het de status van nationaal park. Het staat lokaal ook bekend als Parque Nacional do Quicama.

Kissama Nationaal Park in Angola

Tijdens de burgeroorlog werd het park sterk verwaarloosd en vielen vele wilde dieren ten prooi aan stropers, maar sinds 2000 wordt het reservaat weer nieuw leven ingeblazen. Onder meer uit Zuid-Afrika en Botswana zijn olifanten, buffels, gnoe’s, zebra’s en giraffen naar het park verplaatst, die zich snel thuis voelden in hun nieuwe natuurlijke omgeving. Roofdieren zoals leeuwen en luipaarden vind je er niet. Je kunt Kissama Nationaal Park bezoeken tijdens een dagtrip of meerdaagse trip vanuit Luanda. Je kunt ter plaatse overnachten in de Kissama Lodge.

Wil je op safari tijdens je verblijf in Angola?
Boek hier een trip naar Kissama Nationaal Park vanuit Luanda

Kalandula watervallen

De Kalandula watervallen zijn een van de bekendste bezienswaardigheden van Angola, en volgens sommigen bijna net zo mooi als de Victoria watervallen op de grens van Zambia en Zimbabwe. De watervallen liggen in de Lucala-rivier en zijn meer dan 100 meter hoog en 400 meter breed, waarmee het de tweede grootste watervallen zijn van Afrika.

Het natuurfenomeen is vooral indrukwekkend aan het einde van het regenseizoen in september, wanneer het meeste water van de Lucala-rivier over de rotswand naar beneden klettert. In Angola staan de Kalandula-watervallen bekend als Quedas de Calandula. Je vindt ze 85 kilometer ten noorden van de stad Malanje. Trips kun je boeken bij tour operators in Luanda.

Wil je een van de natuurwonderen van Angola bezoeken?
Boek hier een 2-daagse trip naar de Kalandula watervallen vanuit Luanda

Miradouro da Lua

Voor een ‘uitzicht over de maan’ moet je naar Miradouro da Lua, dat hiervan de letterlijke vertaling is. Je kijkt natuurlijk niet naar een echt maanlandschap, maar naar fascinerende en griezelige kliffen en rotsformaties die wel wat weghebben van het landschap op de maan.

Dit unieke landschap is in de loop der eeuwen ontstaan door de erosie van regen en wind. De felle kleuren maken het uitzicht nog meer speciaal. Het maanlandschap vormde in 1993 het decor voor de bekroonde speelfilm O Miradouro da Lua, de eerste productie die de Portugezen en Angolezen samen hebben opgenomen. Miradouro da Lua ligt ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Luanda, langs de weg naar Cabo Ledo. Het is een van de best bezochte bezienswaardigheden van Angola.

Cabo Ledo

Een populaire plek om de hoofdstedelijke drukte te ontvluchten is Cabo Ledo, zo’n 120 kilometer ten zuiden van Luanda. Vooral expats trekken naar dit vissersdorp, dat zich steeds meer als toeristische hotspot begint te ontwikkelen. Cabo Ledo ligt aan een prachtige baai met goudkleurige stranden, maar staat ook bekend als The Surfers Paradise.

Cabo Ledo in Angola

Met de hoge rollende golven is het een van de beste surfspots van Angola, waar surfliefhebbers uit de hele regio naartoe komen. Er zijn verschillende resorts en bungalows waar je kunt overnachten, waaronder het Carpe Diem Tropical Resort (www.resortcarpediem.com). ► Boek hier een trip naar Cabo Ledo vanuit Luanda

Benguela

Halverwege de westkust ligt de stad Benguela, waar het een stuk relaxter aan toegaat dan in het drukke en hectische Luanda. Benguela ligt aan een baai en heeft misschien wel de mooiste stranden van Angola. Het bekendst is Baía Azul, een 3 kilometer lange strook strand met zacht schoon zand en helderblauw water. Je kunt hier ontspannen en de warme zee is perfect om in te zwemmen en zelfs te watersporten. In de stad zelf zie je nog fraaie voorbeelden van koloniale Portugese architectuur, zoals het voormalige paleis van de gouverneur.

Ilha do Mussulo

Ilha do Mussolo lijkt eerder op een tropisch eiland in de Caribische Zee, maar toch ben je hier nog steeds in het Afrikaanse Angola. Het is een langgerekt schiereiland ten zuiden van Luanda met uitgestrekte witte zandstranden, palmbomen en een kalme zee waar het water wat warmer is dan in de rest van Angola. Mussulo is eigenlijk een 30 kilometer lange zandbank.

Het is de perfecte plek om te ontspannen en de dagelijkse problemen een paar uur of een weekend te vergeten. De omstandigheden zijn ideaal voor watersporten – je kunt meedoen met de locals die windsurfen, snorkelen en waterskiën. Ilha do Mussulo is bereikbaar per boot of per jeep, wanneer het tij laag is.

Nationaal Slavernijmuseum

Als je meer wilt weten over de Atlantische slavenhandel, kun je een bezoek brengen aan het Nationaal Slavernijmuseum (Museu Nacional da Escravatura). Honderden voorwerpen die daadwerkelijk zijn gebruikt, tonen de tragische geschiedenis van de slavernij.

Het museum is gevestigd in het huis van een de grootste Portugese slavenhandelaren uit de eerste helft van de 18e eeuw. Vlakbij ligt Capela da Casa Grande, een 17e eeuwse kapel waar de slaven werden gedoopt voordat ze oversteek maakten naar de Nieuwe Wereld. Het museum ligt in Morro da Cruz, 25 kilometer ten zuiden van Luanda.

Serra da Leba

Serra da Leba is een bergketen in het zuiden van Angola die vooral bekend is vanwege de spectaculaire bergpas. Door de bergen loopt een kronkelende en steile weg met liefst 56 haarspeldbochten, gebouwd tijdens het koloniale tijdperk begin jaren ’70 om de steden Lubango en Namibe met elkaar te verbinden.

Het is een spannende en leuke plezierrit voor waaghalzen, al is de geasfalteerde weg (zonder vangrail) niet eens zo slecht. Je daalt 1000 meter, van een gebied met bossen en watervallen naar de droge woestijn. Je hebt een uitkijkpunt waar je een geweldig uitzicht hebt over de bergen, de bergpas en de valleien. Serra da Leba ligt op 50 kilometer rijden van Lubando.

Iona Nationaal Park

Iona Nationaal Park (Parque Nacional do Iona), gelegen in de zuidwestelijke hoek van Angola, is het grootste nationale park van het land. Het beslaat een gebied van meer dan 15.000 vierkante kilometer met een enorm gevarieerd landschap, van woestijnen en duinen tot ruige bergen en kliffen. Het park ligt in de noordelijke Namib-woestijn, die zich ook uitstrekt naar Namibië en Zuid-Afrika.

Ooit was dit een dierenparadijs waar vele toeristen op af kwamen, maar helaas heeft de Angolese burgeroorlog veel wildlife uitgeroeid en voorzieningen verwoest. Nu worden er pogingen ondernomen om de populatie wilde dieren te herstellen en de infrastructuur te verbeteren, zodat er weer toeristen naar het nationale park komen. Je kunt er onder meer springbokken, struisvogels en jachtluipaarden spotten. Een safari kun je boeken bij Angola Travel & Tours: www.angolatravelandtours.com

Voor het laatst bijgewerkt op 7 juli 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Angola, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com; Pixabay; Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam