Vakantie in Burundi

Burundi: een introductie

Een vakantie in Burundi beleef je in een klein land in het hart van Afrika dat getekend is door zijn gehavende verleden. De voormalige Duitse en Belgische kolonie heeft sinds de onafhankelijkheid in 1962 te maken gehad met etnische vechtpartijen, politieke instabiliteit, controversiële verkiezingen en (mislukte) militaire staatsgrepen. Begin jaren negentig stonden de Hutu’s en Tutsi’s elkaar naar het leven tijdens een 12 jaar durende burgeroorlog, resulterend in een gewelddadige genocide met afschuwelijke slachtingen en ongeveer 200.000 doden.

Even leek het land begin deze eeuw de vrede te omarmen, maar het aantreden van een nieuwe regering in 2015 zorgde opnieuw voor spanning en geweld. Burundi is dus geen typische vakantiebestemming, in tegenstelling tot het stabiele buurland Rwanda dat toeristen steeds beter weten te vinden. Voor een klein land heeft Burundi echter veel in huis, met golvende bergketens, dichte regenwouden en glinsterende meren.

In het zuidwesten ligt het prachtige Tanganyikameer, het langste meer ter wereld, met stranden waar je aan de hitte kunt ontsnappen. Aan dit meer ligt ook de voormalige hoofdstad Bujumbura – door de inwoners Buji genoemd – met art deco-gebouwen uit de koloniale hoogtijdagen en restaurants met Belgische, Aziatische en Burundese gerechten. Er zijn drie nationale parken, zoals het Kibira Nationaal Park waar chimpansees, zwart-witte franjeapen en kuifmangabey’s snel door dicht gebladerte sprinten.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Burundi?
Reserveer hier online een hotel in Burundi

Het land is onderontwikkeld, corrupt en arm en de thuisbasis van de monsterlijke Gustave, een enorme, mannelijke nijlkrokodil die volgens locals 300 mensen heeft opgegeten en met een lengte van 7 meter de grootste krokodil op aarde zou zijn. Burundi was in 2016 het ongelukkigste land ter wereld en er is zeker nog een lange weg te gaan voordat deze plek zich heeft ontdaan van de ketens van het verleden. Hopelijk duurt het niet lang meer voordat je achter de façade van armoede de Burundese glimlach kunt ontdekken en samen met de Burundezen bier door een rietje kunt drinken.

BurundiBurundi in een notendop

– Oppervlakte: 27.830 vierkante kilometer (ruim de helft van Nederland);
– Inwoneraantal: 12.696.478 (2022);
– Bevolkingsdichtheid: 456 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Gitega;
– Talen: Kirundi (officieel), Frans (officieel), Swahili;
– Munteenheid: Burundi Franc (BIF);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 700 (2020).

Informatie over visum Burundi

Reizen en vakantie in BurundiStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Burundi. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is.

Ook moet je een hotelreservering en een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming op zak hebben. Verder dien je een officiële uitnodigingsbrief te regelen van een organisatie in Burundi die is gelegaliseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken in het land.

Een toeristenvisum is geldig voor maximaal 3 maanden. Een visum kun je aanvragen bij de Ambassade van Burundi in Brussel. De behandeling van een visumaanvraag duurt minstens 2 werkdagen. Je kunt een visum eventueel ook per post aanvragen.

Bezienswaardigheden in Burundi top-10

Burundi bezienswaardigheden
Voor zijn kleine omvang heeft Burundi verrassend veel variëteit in natuurlijke schoonheid. Er zijn drie nationale parken met wilde dieren, maar je kunt ook op zoek naar de bron van Nijl of een traditionele drumsessie bijwonen. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Burundi

Overnachten in Burundi

Voor overnachten in Burundi heb je de meeste keuze in Bujumbura, waar je terecht kunt in hotels en guesthouses in verschillende prijsklassen. Buiten de voormalige hoofdstad is het aanbod aan accommodatie beperkt. Lees hier alle tips voor overnachten in Burundi

Communicatie in Burundi

Internationaal toegangsnummer: +257.
Alarmnummer ambulance Hospital Prince Regent Charles: 228 435.
Alarmnummer ambulance Polyclinique Centrale: 225 050.
Alarmnummer politie: 117.
Alarmnummer brandweer: 118.

Bespaar op roamingkosten tijdens je verblijf in Burundi
Bestel hier alvast een lokale simkaart voor Burundi

Tijdsverschil met Burundi

In de winter is het in Burundi 1 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomer, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is er geen tijdsverschil tussen Burundi en Nederland.

Elektriciteit in Burundi

De elektriciteit in Burundi is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Er worden Europese stopcontacten gebruikt die geschikt zijn voor Nederlandse stekkers, dus een wereldstekker is niet nodig. Bujumbura en Gitega zijn de enige twee steden met een elektriciteitsnetwerk.

Voor het laatst bijgewerkt op 20 juni 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Burundi, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam