Bezienswaardigheden in Burundi top-10

Burundi bezienswaardighedenBurundi ligt direct ten zuiden van Rwanda en is een van de kleinste landen van Afrika. Het land is zelfs kleiner dan België, de voormalige kolonisator, waar je hier en daar nog de sporen van terugziet. Burundi heeft wat vervallen koloniale architectuur en ‘Belgische’ restaurants, maar het is vooral de natuur waar het land in uitblinkt.

Voor zijn kleine omvang heeft Burundi verrassend veel variëteit in natuurlijke schoonheid. Het land heeft regenwouden, watervallen, graslanden en bergen met toppen van meer dan 2000 meter hoog. Er zijn drie nationale parken en reservaten waar je wilde dieren kunt spotten als luipaarden, apen, chimpansees, krokodillen en nijlpaarden. De parel in de kroon is het langgerekte Tanganyikameer waar je aan de stranden wat quality time kunt doorbrengen. Burundi heeft nog geen bezienswaardigheden die op de werelderfgoedlijst van Unesco staan, maar dat zal niet lang meer duren.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Burundi?
Reserveer hier online een hotel in Burundi

Ook de rituele drumsessies niet te missen in Burundi. Het eeuwenoude getrommel is heilig en een van de beste culturele attracties van het land. Ga op zoek naar de bron van de rivier de Nijl en bezoek de plek waar David Livingstone en Henry Stanley de nacht doorbrachten. Hou echter wel rekening met politieke onrust, armoede, criminaliteit en een gebrekkige infrastructuur. Hierdoor ontvangt Burundi lang niet zoveel toeristen als de buurlanden Rwanda en Tanzania. Er is nog een lange weg te gaan voordat het land zichzelf als vakantiebestemming op de kaart heeft gezet, maar wat in het vat zit verzuurt niet. Durf jij de uitdaging aan? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Burundi!

Bujumbura

Bujumbura was tot 2019 de hoofdstad van Burundi en is een verplichte stop voor een kennismaking met de complexe geschiedenis van het land. Voor Afrikaanse begrippen is Buji – zoals de inwoners het noemen – een relatief kleine stad met zo’n 400.000 inwoners. Bujumbura ligt aan het Tanganyikameer en is doordrenkt van het Belgische koloniale verleden. Je vindt er art deco-gebouwen uit de koloniale hoogtijdagen en restaurants met Belgische, Aziatische en Burundese gerechten. De stad staat ook bekend om het bruisende nachtleven, waar je tot in de vroege uurtjes kunt drinken en dansen.

Burundi Bujumbara

Een van de bezienswaardigheden in Bujumbura is Musée Vivant, een museum over de natuur en kunst van Burundi. Dit is een van de twee musea in het land. Je ziet er Burundese ambachtslieden aan het werk en er is een kleine dierentuin met onder andere chimpansees en een luipaard. De kooien zijn krap en vies, dus geen aanrader als je een dierenliefhebber bent. Monument de l’Unité is het monument van nationale eenheid, dat begin jaren ’90 is opgericht om de Burundezen te verzoenen na jarenlange vijandelijkheden tussen de Hutu’s en Tutsi’s. Hier vandaan heb je een mooi uitzicht over de stad.

Burundi Livingstone monument

Iets ten zuiden vind je het Livingston-Stanley Monument. Deze grote steen markeert de plek waar ontdekkingsreiziger David Livingstone en Henry Stanley twee nachten doorbrachten in november 1871 in Burundi. Volgens locals zou dit de plek zijn geweest waar de beroemde eerste ontmoeting tussen de twee plaatsvond met de onvergetelijke woorden ,,Dr. Livingstone, I presume?”. Echter klopt dit niet. Die ontmoeting vond iets eerder in de maand plaats in Tanzania.

Regel van tevoren je accommodatie in Bujumbura
Reserveer hier een hotel in Bujumbura, tegen de laagste prijzen

Kibira National Park

Van de drie natuurreservaten in Burundi is Kibira National Park een van de populairste. Het nationaal park ligt in het noorden van het land en grenst aan Nyungwe National Park in Rwanda. Het gebied bestaat vooral uit bergachtig regenwoud dat uitkijkt over twee uitgestrekte theeplantages, op een hoogte boven de 1100 meter.

Burundi mangabey

Tijdens een safari kun je hier op zoek naar chimpansees, zwart-witte franjeapen en kuifmangabey’s die tussen de hoge takken zwiepen. Ook leven er meer dan 200 soorten vogels in het park, waaronder de reuzentoerako en de bergbuizerd. Vanaf Bujumbura is het ongeveer 1 uur rijden naar Kibira National Park. Er is geen accommodatie in het reservaat zelf, maar overnachten is dus ook niet nodig als je een dagtrip kunt maken.

Rusizi National Park

Ook makkelijk te bereiken is Rusizi National Park, een klein reservaat op slechts 15 kilometer rijden ten westen van Bujumbura. Midden door het mooie natuurgebied stroomt de Rusizi-rivier die regelmatig overstroomt en talloze wilde dieren aantrekt die er komen drinken. Het water is vooral het domein van nijlpaarden, krokodillen en flamingo’s. Buiten de rivier bestaat het landschap uit acaciabomen, struiken en graslanden waar apen en antilopen leven.

Rusizi National Park in Burundi

Rusizi National Park zou trouwens ook de thuisbasis zijn van Gustave, een beruchte Nijlkrokodil die met zijn 7 meter lengte en gewicht van 910 kilo de grootste krokodil ter wereld zou zijn. Volgens de lokale bevolking heeft deze gigantische krokodil liefst 300 mensen opgegeten aan de oevers van de Rusizi-rivier. Geboren in 1955 is hij al behoorlijk op leeftijd. Volgens een gerucht is de krokodil in 2019 vermoord, maar bewijs hiervoor is nooit geleverd. Website: www.rusizinationalpark.com

Gitega

Gitega is de voormalige hoofdstad van de Belgische kolonie Burundi en sinds 2019 opnieuw de hoofdstad van het land. De geografische locatie zou beter zijn, zo in het midden van Burundi. Al jaren zijn alle overheidsinstellingen bezig om van Bujumbura naar Gitega te verhuizen. Over geldverspilling gesproken in dit arme Afrikaanse land… De omvang is nog bescheiden met zo’n 200.000 inwoners, maar dat zal in de toekomst waarschijnlijk snel groeien.

Burundi landschap Gitega

Reizigers maken vaak een tussenstop in Gitega als ze op weg zijn voor een safari in de wildreservaten in het oosten van Burundi. Er zijn verschillende hotels in de stad. Tot de bezienswaardigheden behoort het National Museum of Gitega. Dit museum is opgericht in 1955 tijdens de Belgische koloniale periode en is het grootste museum van Burundi, al is er maar één zaal. Hier kom je meer te weten over de cultuur en geschiedenis van het land, met kunstvoorwerpen, archeologische vondsten en voorwerpen van het hof van de Burundese vorsten.

Burundi drummer

Op een heuveltop 8 kilometer ten noorden van Gitega ligt het Gishora Drum Sanctuary, een drumheiligdom om een eeuwenoude muzikale traditie in Burundi in ere te houden. Het heiligdom is in de tweede helft van de 19e eeuw gesticht door koning Mwami Mwezi IV Gisabo Bikata-Bijoga, de laatste onafhankelijke heerser van Burundi. Rituelen en drummen gaan vaak samen in dit land, vooral in de tijd van de Burundese vorsten. Tegenwoordig is het een plek om rituele drumtechnieken te oefenen, maar ook een toeristische attractie. Heel bijzonder is het om een ritmisch, opzwepend en bloedstollend optreden van de drummers bij te wonen.

Tanganyikameer

Burundi ligt niet aan zee, maar heeft wel het glinsterende Tanganyikameer waar je kunt ontspannen aan het strand. Dit is het langste zoetwatermeer ter wereld en het één na grootste meer van Afrika, na het Victoriameer. Burundi grenst aan de noordkant van het Tanganyikameer. Andere landen grenzend aan het meer zijn Tanzania, Zambia en Congo. In het meer leven 300 soorten vissen, nijlpaarden en krokodillen. Wees niet verbaasd als je een nijlpaard naast je ziet liggen onder de hete Burundese zon. Op verschillende plaatsen langs de oever zijn cafés en restaurants waar je kunt genieten van de natuurlijke schoonheid van het meer.

Burundi Tanganyikameer

De populairste plek om te zwemmen en te zonnebaden is Saga Beach (Saga Plage), een paar kilometer ten noordwesten van Bujumbura. Vroeger stond dit bekend als Plage des Cocotiers – ‘het strand van de kokosnoten’. Verwacht geen smetteloos wit zandstrand, maar het is een geweldige plek om je handdoek uit te rollen en een duik te nemen in het warme water. Er zijn talloze bars en strandtenten en enkele resorts als je hier vakantie wil vieren in Burundi. Vooral in het weekend is het druk op het strand.

Zoek je een luxe verblijf aan de oever van het Tanganyikameer?
Boek hier een overnachting in Hotel Club du Lac Tanganyika

Ruvubu National Park

Ruvubu National Park is het grootste natuurreservaat van Burundi, gelegen in het oosten van het land tegen de grens van Tanzania. Het is vernoemd naar de Ruvubu-rivier die dwars door het gebied kronkelt. Je komt hier de meeste soorten wilde dieren tegen, waaronder nijlpaarden, leeuwen, Kaapse buffels, luipaarden, waterbokken, krokodillen en vijf soorten apen (waaronder de ernstig bedreigde rode franjeapen). Het park staat ook bekend om de zeldzame planten en bloemen en meer dan 400 soorten vogels. Met 50 kilometer aan paden is het mogelijk een georganiseerde gamedrive te doen om wild te spotten.

Karera-watervallen

Tot de grootste natuurlijke wonderen van Burundi behoren de Karera-watervallen (Chutes de la Karera of Kagera) in het zuidoosten van het land. Omringd door weelderig regenwoud vind je hier een verzameling van vier watervallen, met een totale hoogte van 80 meter. Nyakai I is de mooiste waterval en ligt het dichtste bij de parkeerplaats. Karera is de hoogste waterval en Nyakai II is de kleinste. Hier kun je onder staan als je af wilt koelen. Daarnaast vind je Mwaro-waterval, de vierde van het kwartet. Je kunt de watervallen het beste bewonderen in het regenseizoen, van oktober tot en met januari. In 2007 zijn ze opgenomen op de voorlopige Werelderfgoedlijst van Unesco.

Karera-watervallen in Burundi

Bron van de Nijl

Er is veel discussie waar de bron van de Nijl precies ligt (waarschijnlijk op verschillend plekken), maar volgens de Burundezen is dat in hún land. Een onbeduidend bergstroompje op de 2145 meter hoge berg Mont Gikizi zou het begin zijn van de langste rivier ter wereld, die door elf landen stroomt en waar honderden miljoenen mensen afhankelijk van zijn. De plek is ontdekt in 1937 door de Duitse ontdekkingsreiziger Burkhart Waldecker, die een totale obsessie had om de bron van de Nijl te vinden. Hij is daar 4 jaar mee bezig geweest.

Piramide Burundi bron Nijl

In ieder geval is dit wel de meest zuidelijke bron van de Nijl, daar zijn wetenschappers het over eens. Een stenen piramide (Source du Nil) markeert de locatie waar de Nijl precies ontspringt. Het monument ligt in het dorp Kasumo, ongeveer 115 kilometer ten zuiden van Bujumbura. Je hebt een eigen vervoersmiddel of een gids nodig om hier te komen.

Wil je twee natuurlijke hoogtepunten van Burundi bezoeken?
Boek hier een dagtocht naar de Karera-watervallen en de bron van de Nijl

Kigwena Natuurreservaat

Vlakbij de stad Rumonge ligt het Kigwena Natuurreservaat (Reserve Naturelle Forestiere de Kigwena), een gebied met glooiende heuvels en een enorm dichtbegroeid bos met hoge bomen. De wortels van de enorme bomen komen omhoog en kronkelen over de grond, waardoor de dichtheid nog groter wordt. Het kan een avontuur zijn om je een weg te banen door dit ondoordringbare woud.

In het bosreservaat leven apen, groepen bavianen en verschillende soorten vogels en vlinders. Met een gids kun je op verkenningstocht door het bos. Accommodatie is te vinden in Rumonge, dat aan de oever van Tanganyikameer ligt. In dit stadje wonen relatief veel moslims, al lang voor de onafhankelijkheid van Burundi in 1962.

Mont Heha

Mont Heha is met zijn 2684 meter de hoogste berg van Burundi. De berg is onderdeel van de Burundese hooglanden 30 kilometer ten zuidoosten van Bujumbura en 20 kilometer ten oosten van het Tanganyikameer. Vanaf de top heb je een weids uitzicht over de omgeving, al is het niet heel uitdagend om er te komen. Je kunt de berg op rijden via een weg, dus het is wel handig als je een gids of chauffeur bij je hebt. Het laatste stukje wandel je naar de top, maar het is niet steil en daarom ook niet zo inspannend. Populaire activiteiten op de lager gelegen hellingen zijn wandelen en paardrijden.

Voor het laatst bijgewerkt op 20 juni 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Burundi, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Pixabay; Flickr.com/Dave Proffer CC (Livingstone-monument).

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam