Boabeng Fiema Monkey Sanctuary, Ghana

De beste bezienswaardigheden in Ghana

Het Boabeng Fiema Monkey Sanctuary is een klein beschermd bos in het midden van Ghana, tussen de dorpen Boabeng en Fiema. Het is de beste plek om twee knappe en schattige apensoorten van dichtbij te ontmoeten: de monameerkat (Mona Monkeys) en de zwart-witte franjeapen (Columbus Monkeys). De lokale dorpelingen beschouwen beide apensoorten al 150 jaar als heilig en leven intensief met ze samen. In 1975 namen beide dorpen een lokale wet aan waarin werd bepaald dat ze niet op de apen mogen jagen of ze pijn mogen doen. De lokale bevolking laat buiten hun huizen eten achter voor de apen en als een aap sterft, krijgt hij een uitgebreid begrafenisritueel en een eigen graf in het bos. Het natuurreservaat beschikt dan ook over een heuse apenbegraafplaats. Omgekeerd zien de apen de dorpelingen een beetje als hun soortgenoten.

In het Boabeng Fiema Monkey Sanctuary leven ongeveer 500 monameerkatten en 200 zwart-witte franjeapen. Onder leiding van een gids kun je op de paden van het weelderige bos kuieren. Vooral de bruine monameerkatten kun je goed zien, omdat ze vaak op de grond bivakkeren en niet bang zijn voor mensen. De gids of een dorpeling laat zien hoe je deze apen vruchten, bloemen, bladeren of stengels kunt voederen. De mensenschuwe zwart-witte franjeapen leven in de kruin van de bomen en zijn daardoor wat minder goed te zien. In de vroege ochtend zijn ze wel goed hoorbaar, als ze in hun heiligdom luidkeels naar elkaar schreeuwen.

Het Boabeng Fiema Monkey Sanctuary is helaas de enige plek in Afrika waar deze bijzondere apensoorten een beschermde status genieten en waar je ze dus in alle rust kunt bewonderen. In veel andere Afrikaanse landen worden deze apensoorten door de jacht met uitsterven bedreigd. In het reservaat is een guesthouse waar je kunt overnachten en eten, en waar ook apenonderzoekers verblijven. Je kunt het Boabeng Fiema Monkey Sanctuary bereiken door een taxi of motortaxi te nemen vanuit de plaats Nkoranza. Adres: Boabeng Nkoranza North, Brong Ahafo Region, Ghana. Website: www.boabengfms.org

Voor het laatst bijgewerkt op 11 januari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het Boabeng Fiema Monkey Sanctuary in Ghana, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam