Reizen naar Liberia

Reizen met het vliegtuig naar Liberia

Reizen naar LiberiaVanuit Nederland kun je gemakkelijk met het vliegtuig naar Liberia reizen. KLM vliegt vanaf de zomer van 2017 drie keer per week van Amsterdam Schiphol naar de hoofdstad Monrovia. Je maakt een tussenstop in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. De vlucht van Freetown naar Monrovia duurt circa 1 uur. Vanuit België vliegt Brussels Airlines enkele keren per week naar Monrovia, eveneens met een tussenstop in Freetown. De totale reistijd hierbij is 9 uur.

Je kunt ook naar Liberia vliegen met een overstap in Casablanca in Marokko. De Marokkaanse luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc vliegt een paar keer per week van Casablanca naar Monrovia, een vlucht van 4½ uur. De totale reistijd vanuit Amsterdam is dan ongeveer 13 uur.

In West-Afrika zijn er vluchten van Abidjan (de hoofdstad van Ivoorkust) en de Ghanese hoofdstad Accra naar Monrovia. Naast KLM en Brussels Airlines vliegen ook Kenya Airways en Air Cote D’Ivoire van Freetown in Sierra Leone naar Monrovia.

Luchthaven van Monrovia

De meeste internationale vluchten komen aan op Monrovia Roberts International Airport (ROB), de grootste en belangrijkste luchthaven van Liberia. Het vliegveld ligt ongeveer 60 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad, vlakbij de plaats Harbel. Het staat ook wel bekend als Robertsfield en is vernoemd naar Liberia’s eerste president Joseph Jenkins Roberts.

Monrovia heeft ook nog een andere luchthaven, James Spriggs Payne Airport (MLW), op ongeveer 6 kilometer van het centrum van de hoofdstad. Dit vliegveld wordt vooral gebruikt voor binnenlandse en regionale vluchten, en niet voor internationale passagiersvluchten.

Roberts International Airport is een kleine en slecht onderhouden luchthaven en bestaat uit twee terminals, maar de tweede terminal wordt uitsluitend gebruikt voor vluchten voor de Verenigde Naties. Er zijn plannen om de ene geasfalteerde baan en het luchthavengebouw te renoveren, inclusief de bouw van een nieuw hotel.

Het vliegveld beschikt over een bank, een geldwisselkantoor en een postkantoor. In de vertrekhal zijn eenvoudige bars, restaurants en duty free winkels.  Er is geen betrouwbaar openbaar vervoer van de luchthaven naar het centrum van Monrovia, dus je kunt het beste een taxi nemen. Sommige duurdere hotels bieden een airport transfer aan. Op 40 kilometer afstand vind je het 4-sterren Palm Spring Resort, die een shuttlebus heeft rijden naar Roberts International Airport.

Reizen met de auto naar Liberia

Het is mogelijk vanuit Nederland helemaal met de auto naar Liberia te rijden. Je neemt vanuit Spanje de veerboot naar Marokko en rijdt verder via Mauritanië, Senegal en Guinee. De afstand van Amsterdam naar Monrovia is ongeveer 7400 kilometer.

Er zijn verschillende grensovergangen tussen Liberia en de buurlanden. De grensposten zijn in de regel open van 09.00 tot 18.00 uur. De belangrijkste grensovergang met Sierra Leone is Bo Waterside, waar je de Mano rivier oversteekt. Hou hier rekening met corrupte immigratieambtenaren die buitenlanders geld uit hun zakken willen laten kloppen. Er is een tweede, kleinere grensovergang in Mendakomah, nabij de Liberiaanse stad Foya.

Met buurland Guinee is een kleine grenspost in Solumbah bij Foya, en twee andere in Ganta en Yekepa. Vanuit Ivoorkust kun je de grens met Liberia oversteken in Loqatou (nabij Kahnplay) en Pedebo, in de buurt van Harper. Rij je met je eigen auto, hou er dan wel rekening mee dat de wegen in Liberia in het algemeen van slechte kwaliteit zijn. Afhankelijk van het seizoen kun je door de modder of het zand rijden.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 december 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Liberia, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto © Flickr.com/jbdodane.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam